"Московитів - на дно! - 22.06.2023" - Ростислав Павленко

"Московитів - на дно! - 22.06.2023" - Ростислав Павленко

Шведське головування Ради ЄС повідомило, що посли ЄС таки погодили 11-й пакет обмежень проти рф. Він спрямований у першу чергу на протидію обходу санкцій.

Це означає, що в ЄС таки змогли зламати – або обійти – спротив Угорщини. Будапешт погодився з пакетом санкцій – відклавши свої претензії щодо визнання Україною банківської групи ОТР спонсорами війни «до більш зручної ситуації». Проблема спроможності ЄС долати подібний саботаж заслуговує на окремий розгляд. Невдовзі розберемо це питання.

Окремого компромісу було досягнуто з Грецією, яка протестувала проти визнання спонсорами війни її судноплавних компаній.

Загалом можна сказати, що крига у санкційному процесі знов скресла.

За повідомленнями оглядачів, поки залишаються відкритими питання санкцій проти китайських компаній. Лідери «Великої Сімки» ще сподіваються достукатись до Пекіна і залучити його до тиску на росію. Тим більше, що у червні Китай удвічі знизив закупівлю російської нафти. Тому до санкційних списків поки потрапили три китайські компанії.

Загалом, як прокоментувала результати переговорів послів ЄС голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, нові обмеження «завдадуть ще одного удару по військовій машині путіна».

Подробиці будуть відомі згодом – вірогідно, уже 23 червня. Але безумовно важливим є і сам факт погодження 11 пакету, і його спрямованість (перекриття лазівок для обходу санкцій).

Санкції покликані обмежити продаж, постачання, передачу або експорт чутливих технологій, які можуть бути використані у військових цілях, до країн, чия юрисдикція, як доведено, перебуває під постійним і особливо високим ризиком використання для обходу санкцій.

У рамках пакету передбачено заборону на транзит територією росії товарів і технологій, які можуть сприяти її військовому і технологічному посиленню. З іншого боку, заборонено перетинати кордон ЄС

російським автопричепам.

Очікується заборона транспортувати нафту південною гілкою нафтопроводу "Дружба". Знов-таки, привіт Угорщині.

Зрештою, до санкційного списку ЄС додано 70 фізичних та 30 юридичних осіб. Їхні активи підлягають замороженню, їм заборонений в'їзд до Союзу.

Спроможність ЄС погоджувати нові пакети санкцій відроджує сподівання на те, що амбітна мета перекривати лазівки для росіян швидше, ніж у москві їх знаходитимуть, таки може бути досягнута.

Паралельно із вжитими заходами, ЄС, США і Велика Британія посилюють тиск на Туреччину, Вірменію, Казахстан та Об'єднані Арабські Емірати – щоб перекрити основні обхідні шляхи завезення до росії підсанкційних технологій і товарів.

І далі ж буде...