"МОСКВА ЗНОВУ ГАЗУЄ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МОСКВА ЗНОВУ ГАЗУЄ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Поки ви там балдієте від футболу, Росія замислила влаштувати Європі черговий газовий шантаж.

 Під приводом ремонтів на головних російських експортних магістралях «Ямал-Європа» та «Північний потік», «Газпром» різко зменшив поставки газу до ЄС. І це уже відбилося на цінах – у Європі різко подорожчав газ. Спотові ціни у Європі досягли відмітки $400 за тисячу кубів. Закачка газу у сховищах наразі на 40% менша ніж середні з рік показники протягом останніх 5 років.

 Поставки скрапленого газу до Європи також впали на 20% порівняно з травнем. Майже всі вільні об’єми Росія направила на країни Азії, де ціни зараз високі.

 Незважаючи на ремонти газогонів, «Газпром» не поспішає бронювати додаткові транзитні потужності в українських газосховищах. Тобто – компенсувати втрати вона не планує.

 Свої дії Москва не пояснює от взагалі ніяк. Мовляв: «А ми чьо? Ми примус починяємо!» В сенсі – газопроводи ремонтують, в інші часи не до того було. Просто для довідки – у Європі різко підскочили ціни на вугілля, через люту спеку, і як похідне – зростання споживання електрики (кондиціонери). Європа знову запустила майже закриту вугільну генерацію. Аби Європа, помішана на екології, зважилася на таке – ситуація мусить бути дуже сувора.

 Аналітики сходяться на думці, все це – черговий шантаж ЄС. З якою метою? Очевидно, результати переговорів з Байденом і умови які виставила Європа для добудови «Північного потоку-2» Путіна не задовольнили. Росія знову намагається тиснути на ЄС енергетичним важелем. Друга версія – це відповідь на санкції проти Білорусі. Треба розуміти, «Газпром» не даремно постачав Білорусі дешеву нафту, бензин з якої та потім продавала по цілком європейських цінах. На відкатах з Білорусі сидить все керівництво «Газпрому» и Кремля, тож санкції ЄС, то удар не тільки по Мінську, а й по Москві.

 Зрештою, враховуючи що Росією нині керує Путін В.В., не виключений варіант що газовий шантаж, це помста за програш збірної Росії на «Євро-2021». Не смійтеся. Коли маєш справу з божевільним, враховувати треба всі найбільш параноїчні версії. Проте.

 Все це – далеко не перший випадок, коли Москва шантажувала Європу газом. Потужно вона давила зимою 2015 р. (прямо під час боїв біля Дебальцева) і пізніше, коли пролунав заклик Коболєва: «Прикрути!» Результат у всіх тих випадках був один і той самий. Росія втрачала європейські ринки, замість Росії на ринки Європи приходили саудити і Катар, Росії унеможливлювали доступ до європейських газорозподільних мереж і нарешті збитки Газпрома сагяли десятків мільйонів доларів.

 Схоже Москва так і не збагнула, що буцатися з Європою для неї – собі дорожче. Відтак, я щиро вітаю всі потуги «Газпрому». Вони вкрай вчасно нагадали європейцям, що мати справу з росіянами, це як мати справу з дикунами, для яких культура і репутація – непотріб. Переконаний, чергове нагадування як виглядає «газовий бізнес по-російськи» у європейців знайде щирий відгук. Втрати Москва рахуватиме довго.