Імовірні сценарії закінчення війни

Імовірні сценарії закінчення війни

Я знаю, що мене ніхто не питав, але я теж хочу сказати, що вважатиму перемогою у цій війні. Точніше, трохи не так: результати цієї війни навіть у випадку, якщо ми виходимо на кордони 24-го лютого як поразкою, так і перемогою. Отже, я напишу сценарії, які я вважаю імовірними від найгіршого до найкращого (за виключенням застосування ядерної зброї - тоді жодні прогнози не матимуть значення).

Сценарій нульовий, найгірший: Росія переламує хід війни на свою користь до того, як ми отримуємо та вводимо в бій новую зброю в достатній кількості. Попри те, що це виглядає малоімовірним, мені все ще видається це можливим: наші логістичні можливості ДУЖЕ обмежені через блокаду портів, і, фактично, вся допомога має просочитися крізь "вузькі місця" на західному кордоні. Так, повністю перекрити поставки зброї РФ не в змозі, але наш запас міцності - не є нескінченим, так само як запаси снарядів, медикаментів і провіанту. Тож вони цілком здані продавити оборону тупо за рахунок більшої кількості артилерії, важкої техніки ітп. Плюс паливна криза, плюс стрімко колапсуюча економіка, плюс ідіоти у владі. Так, цей варіант є малоімовірним, але я все ще вважаю його можливим. Тут можливі різні розгалуження, але всі вони однаково фігові, і значать нашу тотальну поразку.

Сценарій другий, дуже поганий: ми виходимо до кордонів 24го лютого, Росія розповідає своїм зомбі, що виконала усі поставлені задачі СВО, мамой клянеться більше так не робити, всі біжуть відновлювати бізнес ітп на Росії. Ми залишаємося сам на сам зі зруйнованою країною, вбитою економікою гуманітарною та демографічною кризою. Через певний час Росія відновлює політичний та економічний вплив у Європі, і починає активно нищити нашу економіку руками жадібних ідіотів та зрадників. Навіть за умов військової перемоги, це буде стратегічною поразкою.

Сценарій третій, я б назвав його "посереднім", і, на мою думку. він є одним з найбільш імовірних. Ми виходимо на кордони 24го лютого, Росія оголошує про свою перемогу, але втрачає економічний та політичний вплив в Європі. Росія залишається під максимальними санкціями "До повернення Криму", і перетворюється на православний Іран. Україна отримує свій "план Маршала" по мінімуму (відновлюється до довоєнної "норми" за 5-6 років, і ще за 10 виходить на рівень "окейної Європи"), Східна Європа стає альтернативним центром впливу в ЄС, на противагу Німеччині і Франції; Польща, Чехія та Естонія (або інші країни Балтії) за підтримки Британії стають новим центром впливу в регіоні. РБ та Казахстан і, можливо, якісь з азіатських країн, потрапляють в "тінь Кремля". Найбільший ризик тут - корумпованість наших еліт.

Сценарій четвертий, "вище середнього", відносно можливий у випадку, якщо перемога на полі бою буде переконливою - з великими втратами для РФ, та, можливо, зі звільненням ОРДЛО та/або Криму, а на політичному фронті, електорат подорослішає, і перестане думати дупою (фантастика, знаю). Майже те саме, але Київ стає центром впливу в політиці Східної Європи на рівні Варшави, або навіть значніше, та отримує "план Маршалла" по максимуму. Для протидії "новому Ірану" та під наглядом Британії/США запускається щось на кшталт "міжмор'я" (Україна + Польща + Чехія + країни Балтії), плюс, можливо, фінни на півночі. Україна отримує можливість реально стати "Щитом Європи", провести модернізацію та реіндустріалізацію. Ореол героїчної нації допомагає привабити інвестиції, популяризувати країну, культуру ітп.

Сценарій п'ятий, ідеальний, але, на мою думку так само малоімовірний, як і наша тотальна поразка (принаймі, як це виглядає зараз): те саме. що четвертий, плюс важка суспільна та політична криза в самій РФ, в наслідку якої вона або розвалюється, або настільки слабне, що практично втрачає будь-який плив на пост-радянському просторі, і сама потрапляє під "юрисдикцію" Києва. Відбувається перебудова взаємовідносин в середині колишнього СНД, падає низка корумпованих, підтримуваних з Москви автократій. Пост-радянський простір отримує шанс на розвиток та демократизацію. Імовірно, відбудеться кілька периферійних конфліктів, де, цілком можливо, ЗСУ та/або міжнародні сили гратимуть роль миротворців. В цілому, цей варіант - найкращий для всіх, включно з населенням самої Росії.

Звісно, можуть бути різні комбінації і варіанти між цими сценаріями, але в цілому, я думаю, буде десь посередині. І в будь-якому випадку для імперської Росії все скінчиться дуже і дуже погано, хіба що вони якимось чином кардинально переламають ситуацію на свою користь.

New Йож Times