"Путін, час і «план Залужного»" - Віталій Портников

"Путін, час і «план Залужного»" - Віталій Портников

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний виклав свій план переведення війни з позиційної в маневрену – тобто план, який має створити перспективу звільнення окупованих українських територій від російських загарбників.

Цей план, ймовірно, є важливою частиною військового вирішення проблеми, яка виникла після вирішення російського президента Володимира Путіна щодо окупації та анексії українських територій у 2014 році. Путін своїм рішенням про анексію Криму фактично зруйнував міжнародне право. Ми все ще апелюємо до нього, згадуємо про міжнародно визнані кордони держав. А живемо вже в іншому світі, куди більш несправедливому.

Будь-які розмови про політичне врегулювання розпочинаються з путінських вимог «визнати територіальні реалії

Останні події демонструють, що повернутися до міжнародного права можна лише за допомогою сили. Політичні механізми фактично заклинило, і той, на чиєму боці сила, впевнений у своєму праві диктувати умови іншим. Навіть той факт, що переважна частина країн світу продовжує підтримувати міжнародно визнані кордони України та не визнає частиною Росії ні Крим, ні Донбас, не змушує російське керівництво замислитися про наслідки своєї авантюри. Навпаки, будь-які розмови про політичне врегулювання розпочинаються з путінських вимог «визнати територіальні реалії» – тобто щоб Україна сама визнала російськими Крим чи Донбас!

Як бачимо, ні провал бліцкригу, ні звільнення українськими військами частини окупованих регіонів не переконали Путіна, не змусили його відмовитися від цих своїх планів. Він, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати війну і впевнений, що Україна та Захід рано чи пізно підуть на ті умови, які диктуватиме Кремль.

Путін чудово розуміє, наскільки непросто для нього захищати Крим, зберегти боєздатність Чорноморського флоту РФ

Як змусити Путіна повернутися до реалістичної зовнішньої політики? За допомогою політичного діалогу це зробити наразі неможливо, на Заході продовжують відзначати відсутність у російського президента бажання розмовляти хоч про щось, окрім капітуляції – і не лише України, а й усього цивілізованого світу. Тому загрозою для Путіна, певен, стає саме втрата контролю над окупованими територіями.

Навіть якщо українські війська вийдуть до Криму або встановлять ефективний вогневий контроль над Кримським півостровом, з'явиться шанс перевести конфлікт у площину політичного діалогу. Путін, гадаю, чудово розуміє, наскільки непросто для нього захищати Крим, зберегти боєздатність Чорноморського флоту РФ, не кажучи вже про нову окупацію українських територій. І тут ми повертаємося до плану генерала Залужного.

Володимир Путін, ймовірно, розраховує на якийсь час, він упевнений, що затягування конфлікту працює на нього. Тому, впевнений, головне завдання цивілізованого світу – не залишити йому цей час.