"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Newsweek: Українські військові активізували наступ на Крим, завдаючи успішних ударів як по суші, так і по морю. Крим більше не є надійною базою, з якою Росія може атакувати інші частини України.

На думку генерал-лейтенанта Бена Ходжеса, визволення Криму почнеться з ізоляції півострова шляхом розриву сухопутного коридору та знищення Керченського мосту. Удари по Севастополю незабаром дуже ускладнять продовження операцій звідти командувачем Чорноморського флоту, особливо якщо українці зможуть завдати достатньої шкоди об'єктам технічного обслуговування, палива та боєприпасів. Та сама концепція ускладнить продовження операцій російських ВПС на авіабазі у Сакі та логістичних операцій у Джанкої.

Проте, проросійські настрої серед багатьох жителів країни, відзначає видання, змушують думати, що статус Криму – це те, що може стати предметом переговорів - як, наприклад, повернення до складу України з широкою місцевою автономією та обіцянкою провести референдум у віддаленому майбутньому.

‼️Знаєте, що найбільш показове у цій статті? Те, що не обговорюється питання - відвоюють ЗСУ Крим чи не відвоюють. А обговорюється, що робити з півостровом після повернення до складу України. Залишимо на совісті західних експертів закиди стосовно якихось там "референдумів у віддаленому майбутньому", а закарбуємо у своїй пам`яті тенденцію від "Києва за три дні" до "як облаштувати Крим після повернення до складу України."

 Спікер палати представників Маккарті повідомив, що президенту Зеленському на зустрічі з двопартійною групою законодавців США 21 вересня доведеться відповісти на серйозні питання щодо витрачених на Україну американських грошей.

▪️"Зеленського що - обрано до Конгресу? Він наш президент? Я не збираюся нічого обіцяти. У мене до нього є питання. Де звітність за гроші, які ми витратили? Який план досягнення перемоги? Я думаю, американці хочуть це знати", - заявив Маккарті.

❗️Що я можу сказати з цього приводу? Понти і високопарні фрази тут не пройдуть - хтось повинен дуже напружитись.

Ердоган заявив у Нью-Йорку, що підтримує війскову операцію Азербайджану у НК.

▪️Медведєв у своїй черговій писанині зобразив ображеного за те, що Єреван приймала участь у військових навчаннях з НАТО, а дружина Пашиняна "привозила пєчєньки до Києва". Тобто дав зрозуміти, що Росія тупо зливає Карабах.

▪️Водночас мітингувальники повністю заблокували російську амбасаду у Єревані.

▪️На росії погано приховане задоволення від того, що Карабаху "гаплик", відчувають в основному ті російські люди, хто в лютому-березні минулого року відкривав шампанське і чекав розділу України по Дніпру максимум до літа.

Що на виході?

- ризик переходу бойових дій на територію Вірменії, після чого утворюється роздоріжжя – або смерть ОДКБ, або війна з турками;

- черговий крок пост-СРСР до кордонів 1991 при всьому бажанні московитів тупотіти у зворотний бік.

- останні цвяхи у кришку труни російського авторитету та гарантій захисту. Куди росіяни влазять своїми брудними ногами, стає тільки гірше.

Мені десь навіть шкода вірмен. Але ставати на сторону добра треба було не у цьому році, а, як мінімум, у 2008-му. Бо Росія рано чи пізно зраджує всіх. За всіх часів та й понині.

Вважаю непродуманим у довгостроковій перспективі позов до СОТ стосовно наших найближчих сусідів - особливо, Польщі.

ІМХО, це питання потрібно було вирішувати на двосторонньому рівні з урахуванням передвиборчих настроїв у цій країні. Все владналось би одразу після їх виборів, або ж набагато раніше. Тепер маємо такі наслідки:

▪️Практично миттєво після подання позову представник уряду Мюллер заявив, що Польща припинить допомогу українським біженцям з 2024 року - це стосується скасування вимог про проживання та надання дозволів на роботу, безкоштовного доступу до шкіл, медобслуговування та сімейної допомоги.

▪️Президент Польщі Дуда визнав сьогодні, що попри свої плани, не зміг зустрітися з Зеленським «з організаційних причин». Сподіваюсь, вам не треба пояснювати, що означає така заява дипломатичною мовою.

▪️Польська політика щодо допомоги Україні може суттєво змінитись. Про це повідомляє Radio Zet із посиланням на міністра у справах ЄС Шимона Шинковського вель Сенка. На його думку, кроки, зроблені Україною, негативно позначаються на двосторонніх відносинах. В опитуванні на сайті радіо щодо допомоги Україні 80% виступають за те, щоб її обмежити, хоча раніше таких було лише 39%.

▪️Щодо самого позову. Він може розглядатись місяцями, і всі ці місяці буде існувати напруження між Києвом та Варшавою. А якщо взяти зиск від потенціального виграшу у суді, він значним чином поступатиметься тій користі, яку приносить співробітництво України з Польщею - нашим основним, наряду з Британією та країнами Балтії, партнером у Європі.

❗️Так, ми можемо бути дуже принциповими і виграти позов. Але чи не буде це у нашій конкретній ситуації "Пірровою перемогою"?