"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Столтенберг теж прибув до України! Нагадаю, що у Києві наразі вже перебувають міністри оборони Британії та Франції.

❗️Кореспондент CNBC Курт Ештон повідомляє, що ця трійця зібралась у Києві "перед прийняттям важливих рішень в інтересах Києва". Ці рішення стосуватимуться не тільки надання України додаткових засобів ППО та ракет Storm Shadow/SCALP-EG, але й узгодженої стратегії післявоєнного вступу України до НАТО. Також, за словами оглядача, протагоністи цієї зустрічі, скоріш за все, обговорять довгострокову європейську стратегію допомоги Україні на випадок зміни влади у США. Деталі згодом.

The Washington Post: 27 вересня на дебатах кандидатів у президенти США від Республіканської партії намітився дедалі різкіший розкол щодо України.

Кандидати сперечалися про те, чи слід продовжувати її підтримувати. Губернатор штату Флорида Рон ДеСантіс пообіцяв, що припинить конфлікт, хоч і не уточнив, як саме. ДеСантіс відразу ж розкритикував колишнього посла США в ООН Ніккі Хейлі, яка сказала йому, що конфлікт «ніколи не була територіальною суперечкою», і з боку сенатора Тіма Скотта, який виклав аргументи на користь продовження підтримки України. «Руйнуючи російські збройні сили, ми фактично зберігаємо нашу батьківщину в безпеці. Напад на територію НАТО втягне нас і наші війська в конфлікт. Знищуючи російські збройні сили, ми зменшуємо, якщо не відкидаємо, можливість нападу на територію НАТО», – сказав він.

Вівек Рамасвамі заявив, що необхідно «вирівняти відносини з американським народом» щодо українського питання. «Те, що Путін є злим диктатором, не означає, що Україна – це добре», – сказав він. Хейлі втрутилася: «Перемога Росії – це перемога Китаю. Перемога Росії – це перемога Китаю». Рамасвами перервав її і продовжив: "Китай - справжній ворог, і ми ще більше заганяємо Росію в обійми Китаю", - сказав він, закликавши до "розумного мирного плану".

Колишній віце-президент Майк Пенс почав розмову і вигукнув: «Вік, якщо ти дозволиш Путіну взяти Україну, то це буде зелене світло Китаю для захоплення Тайваню! Мир приходить через силу! Після довгих пересудів ведучі звернулися до колишнього губернатора штату Нью-Джерсі Кріса Крісті з питанням, чи не надто багато уваги США приділяють Україні та недостатньо загрозі з боку Китаю, Росії та Ірану. «Китайці оплачують російські бойові дії в Україні. Іранці постачають сучаснішу зброю, і Північна Корея теж, за підтримки китайців», - відповів він. Крісті попередив, що якщо якусь територію України буде поступлено Росії, то Путін вторгнеться до Польщі.

❗️Моя думка залишається незмінною: всі ці кандидати - фуфломіцин. У жодного з них практично немає шансів на перемогу. Більшість НИНІШНІХ прихильників республіканців хочуть або Трампа, або нікого з цих. Шанс того, що Трамп, попри судові справи, прийме участь у виборах дуже висока. Окрім Байдена у демократів теж наразі немає достойної кандидатури. Багато що ще може змінитись, але велика ймовірність того, що Америку очікує нове протистояння цих двох літніх політиків. І шанси у них на цей час 50/50.

Кадиров заявив, що Путін схвалив будівництво нової мечеті у Південному Бутово на вулиці Кадирова.

Акція від Ботоксного: надавай лящей рускому - отримай мечеть в Москві у подарунок.

Денацифікація.

Politico: «Чи зможе Європа прийняти Трампа 2.0?».

Континент може стикнутися з президентом США, який думає про вихід з НАТО і обіцяє укласти мирову угоду з Росією. Це жахливий сценарій для європейців, які протягом чотирьох років правління колишнього президента США несли на собі весь тягар його антагонізму і сподівалися, що більше ніколи не зіткнуться з трамп-пандемією.

Той факт, що його наступник Байден виявився одним із найдружніших до європейців президентом США за всю історію людства, допоміг змити неприємні відчуття, пов'язані з роками правління Трампа. Проте, незабаром він знову може стати президентом.

Минулими вихідними опитування, проведене телекомпанією ABC, показало, що Трамп випереджає чинного президента майже на 10 процентних пунктів. Хоча це опитування було розкритиковане, Трамп постійно лідирує в порівнянні з іншими кандидатами в президенти від республіканської партії. І найімовірніше він отримає номінацію від партії. Якщо Трамп переможе на виборах, Європі доведеться тяжко, бо вона отримає зовсім іншу версію самого Трампа - більш нерозумну.

Наприклад, цього разу Трамп не просто натякнув, що хотів би вийти з НАТО, а справді може зробити це! Або виконати свою недавню обіцянку укласти мирову угоду щодо України з Путіним всупереч думці України та ЄС.

Деякі європейські політики були б раді побачити такий феєрверк. Віктор Орбан наприкінці минулого місяця заявив, що Трамп - це та людина, яка може врятувати західний світ та покласти край конфлікту в Україні. Члени правої польської партії «Право і справедливість» кажуть, що були б раді повернути екс-президента, враховуючи його позицію щодо України.

Однак такі погляди зустрічаються лише серед меншини у Старому Світі, де транслюються почуття щодо повернення Трампа, і вони викликають жах та тривогу. Перспектива повернення Трампа є особливо неприємною для Німеччини, яка часто стає об'єктом його нападок.

«Трамп - це кошмар», - зауважив анонімно один європейський дипломат. "Це не те, до чого можна підготуватися", - заявив він.

❗️Злякались? Не бійтесь - не все НАСТІЛЬКИ погано. По-перше, йому ще треба виграти, а по-друге, у США є багато запобіжників проти відвертого волюнтаризму. Між тим, я продовжую наполягати на тому, що більшість військових справ Києву треба закінчити до кінця 2024 року. Далі у будь-якому випадку буде набагато важче.