"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Bloomberg: Наслідки припинення роботи уряду США можуть поширитись на весь політичний спектр. Це загрожує і Джо Байдену, і його ймовірному супернику 2024 року Трампу.

Опитування Monmouth University, опубліковане цього тижня, показало, що 43% американців поклали б відповідальність за припинення роботи на республіканців у Конгресі, 27% - на Байдена та 21% - на демократів у Конгресі.

Байдену загрожує небезпека, якщо зупинка роботи ще більше підірве економіку США, яка і без того піддається випробуванням через страйк автовиробників, підвищення процентних ставок та зростання цін на нафту. Проте, демократи сподіваються, що зможуть використати ситуацію для демонстрації Республіканкої партії, як надто радикальною. Такий підхід спрацював у 2022 році, коли вони втратили менше місць, ніж очікувалося, у Палаті представників та зберегли контроль над Сенатом.

Порошенко провів зустріч із Міністром закордонних справ Швеції Тобіасом Біллстрьомом. Серед іншого йшлося про можливість посилення Повітряних сили ЗСУ шведськими винищувачами JAS 39 Gripen.

❗️Наразі шведський уряд хоче отримати відповіді на доволі традиційні у таких випадках питання — як швидко країна зможе замінити передані літаки і як взагалі це вплине на обороноздатність Швеції. Головне, процес започатковано.

The Washington Post: Республіканці планують сьогодні проголосувати за новий законопроект щодо фінансування уряду, з якого виключать допомогу Україні.

Для його прийняття потрібна підтримка двох третин членів палати. Деякі представники ультраправого блоку республіканців пригрозили, що спробують усунути спікера палати Кевіна Маккарті з його посади, якщо закон буде ухвалено. Не зрозуміло, чи пройде законопроект через Палату представників і якою буде його доля в Сенаті. У верхній палаті парламенту допомогу Україні підтримують сильніше, ніж у Палаті представників (нагадаю, що вчора нижня палата Конгресу не підтримала схожий законопроект із відстрочкою шатдауну на 30 днів - через те, що там зберігалась допомога Україні).

❗️Не беріть до голови: ці шатдауни для США - звичайна справа та можливість шантажувати діючу владу. Виходячи з досвіду, й цього разу все закінчиться нормально - у тому числі, для України. На виході поясню, що до чого.

Угорщині "недостатньо" того, що Україна призупинила статус "міжнародного спонсора війни" для OTP-банку, - МЗС країни.

"Жодних істотних змін не відбулося. Позиція Угорщини зрозуміла: доти, поки OTP не буде виключено з цього списку, Угорщина не братиме участі у подальшому фінансуванні Євросоюзом постачання озброєнь в Україну", - речник дипвідомства Мате Пацолай.

❗️... а потім вони щось нове придумають. Орбан, такий Орбан.

Зранку 1 жовтня о 9:00 буде Всеукраїнська хвилина мовчання.

По всій країні відбудеться хвилина мовчання в пам’ять про всіх загиблих воїнів. Усі мають зупинитися і згадати полеглих героїв.