"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

По США на сьогоднішній вечір.

▪️З одного боку, ситуація з підтримкою України у Вашингтоні продовжує залишатись непростою.

Основними кандидатами на пост спікера є Джим Джордан та Стів Скаліс.

Скаліс вже заявив про те, що для нього пріоритетом є державний борг США (на сьогоднішній день це приблизно 33,5 трильйона доларів) тому малоймовірно, що він підтримає виділення коштів для України.

Джордан, нібито, симпатизує Україні, але в сьогоднішній розмові з пресою сказав, що цього року він навряд чи поставить питання допомоги Києву на голосування. Швидше за все, відчуває ризик пресингу з боку радикального крила партії.

▪️З іншого боку, Байден має намір у спеціальному зверненні пояснити американському народові та Конгресу, наскільки важливо продовжувати надавати Україні фінансову та безпекову допомогу. Промова Байдена буде спрямована на те, щоб переконатися, що обидві палати Конгресу дотримуються своєї обіцянки і проголосують за українське питання.

❗️Мало того, Байден натякнув, що зможе знайти гроші для України, навіть якщо законодавці не затвердять асигнування на подальшу допомогу: «Ми можемо підтримати Україну наступним траншем, який нам потрібний. І є інші засоби, за допомогою яких ми зможемо знайти кошти на це. Але я не зараз вдаватимуся в подробиці».

▪️Джейсон Скотт, оглядач NBC стверджує, що вірогідність того, що до кінця року позитивне рішення щодо допомоги Україні буде затверджене Конгресом, дуже висока - попри спротив радикального крила РП. Але він також зазначає, що у Білого Дома є "план В" на випадок, якщо із законодавцями "щось піде не так".

Я теж не буду нічого видумувати від себе, а тому залишається спостерігати за подальшим перебігом подій. Проте, наскільки мені відомо, ні представники нашого Посольства у Вашингтоні, ні керівництво центрального апарату МЗС, ні клерки ОПУ, ні депутати ВР за останні місяці не провели жодної окремої зустрічі з жодним сенатором від республіканців для того, щоб схилити чашу терезів на нашу користь аргументованим чекфактінгом нагальних потреб України. Мабуть, не царська це справа - хай за нас все робить Джозеф Робінетт Байден.