"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Reuters: Відповідно до свіжого соцопитування Reuters/Ipsos, 41% респондентів підтримали твердження, що Вашингтону "слід надавати зброю Україні", тоді як 35% не погодилися з нею. Інші не визначилися з відповіддю.

Подібне соц. опитування також проводилось у травні. Тоді відсоток американців, які виступають за надання зброї Україні, становив 45%.

Мінус один відсоток на місяць…


Путін сьогодні: «Украинцы нацелены на то, чтобы нанести ущерб "Турецкому потоку", пытаются его атаковать, мы там слышим английскую речь.»


ВВС: Цього місяця Німеччина передасть Україні систему ППО Patriot, а Іспанія — шість пускових установок ЗРК Hawk.


Від «наркоманів та бандитів» у Києві до «наркоманів та алкоголіків» у літаку Пригожина.

Від «Київ за три дні» до «ми мужньо обороняємось на більшості дільниць фронту».

Від «долар себе вичерпав» до 100 рублів за того, хто «себе вичерпав».

Lol…


Politico: США можуть надати кошти на підтримку Києва за програмою грантів Держдепу.

На тлі невизначеності щодо виділення Конгресом США додаткових коштів на допомогу Україні американська адміністрація вивчає інші варіанти продовження підтримки Києва. Так, Вашингтон розглядає можливість передачі фінансування за програмою Держдепартаменту, за допомогою якої США виділяють союзникам гранти та позики на купівлю американських озброєнь.


Швейцарія платитиме до $5000 біженцям із України за повернення додому - draft.


Сьогоднішні "подарунки" від Р. Сунака:

✅ Оголошення про 500 мільйонів фунтів стерлінгів на зимові потреби українців

✅ Виділення 10 мільйонів фунтів стерлінгів на побутову електроенергію

✅ Заохочення лідерів інших країн до спільної праці щодо постачання Києву нових озброєнь

І головний меседж глави Британського уряду: Ми будемо з Україною стільки, скільки потрібно!


А якщо Трамп стане спікером Конгресу?

Politico з посиланням на анонімне джерело в Республіканській партії стверджує, що такий сценарій можливий. І спробує він це зробити вже наступного тижня.

Таке дійсно можливе. Конституція Америки цього не забороняє, тому навіть людина, яка не є членом Конгресу, може бути обраною на цю посаду.

Угу, як каже путін, з цією західною демократією неможливо працювати: сьогодні одне, завтра інше - не знаєш, з ким вести справи.

От тільки справи з міжнародним злочинцем ніхто вести не буде. Окрім ЗСУ та Гаагського трибуналу. І у цьому сенсі тобі, мудріло ботоксне, не допоможе ні Трамп, ні Господь Бог.


Голлівудська актриса, письменниця та активістка Джилліан Андерсон закликала допомагати Україні:

 "Бомби падають на дітей в Україні. Я була там і бачила на власні очі, як війна розриває маленькі життя на частини. Тому я прошу вас зайти сьогодні на сайт Діти війни і задонатити всього по п'ять фунтів".

Вона наголосила, що без термінової допомоги діти нестимуть тяжкість цього конфлікту все життя. Також вона розповіла, що багато дітей продовжують жити у підвалах та бомбосховищах. Наразі вже зібрано майже 300 тис. доларів.

❗️Водночас, лауреат Нобелівської премії з фізики угорсько-австрійський фізик Ференц Крауш заявив, що передасть всі призові на допомогу українцям. Йдеться про суму понад 330 тис. доларів США.

Дякуємо всім, хто допомагає нашій країні у цей важкий час!


За даними Wall Street Journal, згідно з відеозаписами, отриманими із супутників, російські кораблі, включно з трьома підводними човнами класу Kilo, двома фрегатами з керованими ракетами і патрульним кораблем, були спішно виведені з Севастополя. Сумні скрепоносні посудини з гарматами на пів на шосту пливуть наразі у Феодосію, Новоросійськ та Абхазію.

Успіх України в битві за Чорне море тим більше примітний, що наразі у країни немає діючого військово-морського флоту. Замість цього Україна покладається на сміливі рейди спецпризначенців, а також на поєднання безпілотників вітчизняного виробництва і крилатих ракет великої дальності, які постачають західні партнери. Цей обмежений арсенал застосовується з винахідливістю, що стала візитною карткою українських військових.

Динамічність останніх подій у Чорному морі різко контрастує з відносно статичною ситуацією на фронтах війни на півдні та сході України, де українські війська вже чотири місяці намагаються прорватися через щільні мінні поля та добре укріплену російську оборону. Акцент на великомасштабних сухопутних операціях затулив від ЗМІ ширшу картину значних успіхів України на Кримському фронті.

Виступаючи 3 жовтня на Варшавському безпековому форумі, молодший міністр у справах збройних сил Британії Джеймс Гіппі заявив, що військове значення останніх операцій України проти ЧФ Росії можна порівняти зі звільненням Харківської області роком раніше. Мало хто в Москві недооцінить значення невдач Ерефіїї у Чорному морі. Навпаки, росіяни прекрасно усвідомлюють зростаючу загрозу Криму та операціям російської армії на півдні України.

❗️Перед самою втечею з Херсона славнозвісний Спєрмоусов запевняв, що росія у цьому місті "назавжди". Сьогодні тими ж словами розказував байки про Крим гауляйтер Аксьонов. Не розказав він тільки те, що за своєю суттю відбулась паралізація болотного флоту у Чорному морі. А першим кроком на шляху звільнення українського Криму стала реалізація найсміливішого пророцтва перших днів війни: "Рускій воєний корабль, пішов на х*й!"