"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Путін на саміті G-20 знову спробував звинуватити Україну у війні та відмові від мирних переговорів.

Тільки одне питання: якого біса робить міжнародний злочинець на G-20?

Байден і китайський лідер відмовилися брати участь у цьому онлайн балагані.

Сі, хоч це і дзеркальна відповідь Індії, зараз взагалі намагається уникати путіна. Зокрема FT пише, що після візиту китайського лідера до США, ботоксний карлик пробував йому додзвонитись, але Сі, посилаючись на зайнятість, слухавку не брав.


ЗСУ тримають лінію оборони в районі Авдіївки, жодних проривів нема, — начальник міської адміністрації Віталій Барабаш

“Росіяни розганяють багато фейків, що вони вже зайшли на коксохім, і контролюють якусь частину. Насправді противник активно намагається проводити атаки й штурмувати в тому напрямку, але коксохім повністю під контролем ЗСУ”, — наголосив Барабаш.


The Guardian: Польща звинуватила 16 іноземців у шпигунстві на користь Росії.

Вони звинувачуються у веденні шпигунської діяльності за завданням російських спецслужб на території Польщі та участі в організованій злочинній групі.

«В їх завдання входило виявлення військових об'єктів та об'єктів критичної інфраструктури, моніторинг та документування поїздів, які перевозять військову та гуманітарну допомогу в Україну, а також підготовка до сходів поїздів», - повідомляється у заяві координатора розвідувальної служби.

❗️За даними МІ-6, до 2022 року тільки на території ЄС працювало біля 13 000(!) російських агентів - як нелегально, так і під різного роду прикриттями.

За два роки спецслужбами країн ЄС агентурний апарат рф ліквідовано на 80%. Витурені до Москви всі резиденти, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Наразі росіяни намагаються вербувати та засилати у Європу нову агентуру, але у МІ-6 стверджують, що остання хвиля агентів Кремля готувалась поспіхом, дуже поступається у якості роботи та конспірації своїм попередникам, а тому брати її на гарячому стало простіше.

Між тим, ніхто не розслабляється - ловили, ловлять, ловитимуть.


Верховна Рада змінила закон про відпустки. Основні внесені зміни:

1. Відпустка при народженні дитини надається не пізніше 3 місяців від дня народження. Батьку, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надається після отримання рішення суду.

2. Максимальний термін відпустки без збереження зарплати з сімейних обставин та інших причин збільшено з 15 до 30 календарних днів.

3. Демобілізовані військові матимуть право на відпочинок протягом 60 днів із виплатою двомісячного грошового забезпечення.

4. Роботодавець може відмовляти працівникові у наданні будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами та доглядом за дитиною) під час військового стану, якщо такий співробітник працює на об'єктах критичної інфраструктури, виробництві товарів оборонного призначення або виконує мобілізаційні завдання.

5. Призваному на військову службу працівнику за його бажанням виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки.


На противагу заявам Барабаша, відеозвернення бійця ЗСУ, який перебуває в Авдіївці. Він розповів про важку ситуацію в місті, про просування росіян та закликав зняти «рожеві окуляри».

За його словами, перевага Росії полягає в тому, що економіка РФ працює на війну, а в Україні такого немає. І гроші витрачаються на бруківку та стадіони.

"Відходимо з посадки, і що нам, бруківкою закидати ворога?" - сказав боєць.

Він сказав, що ЗСУ не вистачає снарядів і дронів, внаслідок чого в підрозділах багато загиблих і поранених.


Опитування NBC News: Більше половини американців підтримує надання додаткової фінансової та військової допомоги Україні.

За даними дослідження, 55% опитаних громадян США виступають за виділення Києву додаткових коштів та постачання більшої кількості військової допомоги.

❗️Це добре, враховуючи, що Конгрес ще має затвердити допомогу Україні та Ізраїлю, а конгресмени завжди орієнтуються на настрої виборців.


The Financial Times: У Києві все частіше говорять про втому від конфлікту серед його союзників у США та ЄС. Відсутність рішучого прогресу, а також затримка чергового пакету допомоги з боку США через розбіжності у Конгресі викликають занепокоєння в Україні. Крім того, ізраїльсько-хамасівський конфлікт відволікає увагу західних столиць від України, а Зеленський побоюється, що українська війна сприймається як «шоу», від якого дедалі більше втомлюються союзники.

Незважаючи на ці побоювання, провідні лідери США та ЄС, як і раніше, демонструють сильну підтримку України. Однак, затяжний характер протистояння ставить під сумнів стійкість цієї підтримки, особливо з урахуванням можливого повернення Трампа на пост президента США.

Щоб заспокоїти Україну та нівелювати переваги Росії, західним союзникам необхідно зробити конкретні економічні та військові кроки. Це включає вирішення питання про фінансування ЄС по Україні в розмірі 50 мільярдів євро, посилення санкцій проти Росії та прискорення військової допомоги - Києву вкрай необхідні винищувачі та засоби радіоелектронної боротьби.

Крім того, запрошення України розпочати переговори про членство в ЄС сигналізуватиме про довгострокові зобов'язання та підтримку. А до того часу Києву потрібна впевненість у тому, що його союзники готові надати допомогу, необхідну для перемоги, або розпочати будь-які можливі переговори з максимально сильною позицією.


Депутати від Батьківщини фактично заблокували законопроєкт про медичний канабіс. Всього внесено 900 поправок, які можна розглядати місяцями.

Тобто, тисячі хворих, у тому числі поранені бійці, знову на невизначений час залишаються без ефективних знеболюючих. Юлія Тимошенко не змогла знайти інші теми для самопіару?


Новини дня одним рядком:

▪️Країни ЄС можуть почати закуповувати боєприпаси для України в третіх країнах, якщо не впораються із зобов'язаннями щодо постачання 1 млн снарядів Києву до березня - Politico.

▪️ВР звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі щодо продовження плідної подальшої співпраці та щодо розблокування кордону з Україною.

▪️ВР погодила санкції щодо ВПК РФ і Білорусі на 50 років.

▪️Влада Фінляндії ухвалила рішення закрити всі прикордонні переходи на кордоні з Росією, за винятком одного, найбільш північного.

▪️Уряд Німеччини повідомив про передачу Україні нового пакета допомоги, до якого увійшли бойові машини піхоти Marder, боєприпаси та інша техніка і спорядження.

▪️В районі Бахмута ми не тільки відбилися, а й продовжуємо тримати ініціативу на передньому краї, - заступник командира 3-ї ОШБр.

▪️ Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу Україні, а також майбутнє приєднання країни до блоку, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.

▪️А тепер відповідь Орбану: Європарламент пропонує ухвалювати рішення ЄС не консенсусом, а "кваліфікованою більшістю".

▪️Росія за 6 тижнів втратила майже 36 тисяч солдатів, – Умєров.

▪️В Україні не планують змінювати систему оповіщення населення про повітряну загрозу, щоб не ризикувати житями людей - Юрій Ігнат.

▪️На Закарпатті від переохолодження помер ухилянт, який три дні блукав горами. Не Олешко.

▪️З 1 січня в Україні з'явиться ще один прямий поїзд до Польщі. Йдеться про рейс № 119/120 із Дніпра до Хелма, завдяки якому можна буде швидше дістатися і до Варшави.

▪️Скіфське золото повертається до України. Музей у Нідерландах скасував борги щодо зберігання українських артефактів.


Спецслужби рф можуть бути причетними до блокування кордонів польськими перевізниками, - розслідування Guildhall.

❗️На цей день з причини такого блокування економіка України зазнала збитків на понад €400 млн, - Федерація роботодавців України.

На відміну від поляків, влада Словаччини пообіцяла Україні запобігти блокуванню кордону за допомоги свого Міністерства внутрішніх справ.

У Варшави або немає Міністерства внутрішніх справ, або немає політичної волі. Чогось третього я тут не бачу.


Підсумки 17-го Рамштайну :

Створена коаліція розвитку ППО зі складом 20 країн, а лідерами виступають – Німеччина та Франція;

Німеччина оголосила пакет допомоги на суму $1,4 млрд. Зокрема, у цей пакет увійде система Patriot;

Нідерланди підготували €2 млрд на військову допомогу Україні;

Естонія надасть пів мільйона доларів на діяльність ІТ-коаліції;

Британія та Норвегія в рамках Морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі.


У парламенті обіцяють до кінця року розробити комплексні зміни у законодавство щодо мобілізації та демобілізації.

Зокрема, документ покликаний відповісти на такі питання:

▪️Що робити з тими, хто вже два роки воює без ротації;

▪️Врегулює питання з призовним віком;

▪️Вирішить питання онкохворих військових та демобілізації інвалідів 1 і 2 груп;

▪️Розгляне ситуацію із бійцями, які пройшли полон і нині не мають можливості демобілізуватися.

⁉️ Гарна ідея, але де гарантія, що депутати від БЮТ чи СН не завалять цей документ тисячами поправок, як сьогодні трапилось із законом про медичний канабіс?


Як Байдену не програти вибори.

Для України це дуже важливо, оскільки Трамп — остання надія Путіна на перемогу у війні. Кремлівський карлик упевнений, що Трамп, якщо стане президентом, то виконає свої обіцянки: перестане давати зброю Україні і зажадає, щоб та відмовилася від своїх територій.

Наскільки Трамп виправдає ці мрії? Є побоювання, що значною мірою виправдає, тому що Трамп реально дуже не любить Україну. Він вважає, що Україна стала причиною його багатьох поразок, що через Україну йому оголосили імпічмент. Трамп — мстивий персонаж, тому не відмовить собі в задоволенні зробити боляче своїм ворогам - демократам. Якщо вони щось цінують, то він це щось візьме і спробує знищити. У цьому випадку цим щось може стати Україна.

Тепер про Байдена.

Wall Street Journal минулого тижня написала редакційну статтю, заявивши, що «участь 81-річного Байдена в перевиборах у його стані — це акт глибокого егоїзму».

Опитування показують, що виборці турбуються про його здатність завершити другий термін і про те, що Камала Гарріс не готова стати президентом. Для демократів можливе елегантне рішення: Байден може підвищити свої шанси, замінивши Камалу Гарріс на губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома як свого кандидата у віце-президенти.

Камала розумна, але малоприваблива для виборців. Ньюсом, навпаки, посідає перше місце за опитуваннями серед «можливих» кандидатів у президенти від демократів.

У змаганні двох «старичків» кандидат на пост віцепрезидента відіграє ключову роль

Ньюсом — привабливий кандидат. Він показує хороші результати в екзит-полах, є досвідченим лідером. Крім того, у нього є досвід управління величезним урядом: з 2018 року він губернатор Каліфорнії, яка є найбільшою юрисдикцією в США, не враховуючи Вашингтона. ВВП «сонячного штату» більший, ніж економіка всієї Індії, Британії або Канади, і протягом п’яти років до 2022 року він зростав на 2,4% у річному обчисленні.

Ньюсом також є командним гравцем і заявив, що ніколи не балотуватиметься проти Байдена. Попри це, він доклав чимало зусиль для підвищення свого авторитету за межами Каліфорнії, проводячи в ЗМІ кампанії в республіканських штатах щодо таких питань, як аборти, права геїв і відсутність контролю над обігом зброї. Він також випередив інших губернаторів, організувавши «неочікуваний» саміт у Китаї з лідером цієї країни Сі Цзіньпіном — за кілька тижнів до зустрічі Байдена із Сі в Сан-Франциско.

Ба більше, опитування показують, що в разі відходу Байдена він стане провідним претендентом, тоді як підтримка Камали просідає і є однією з найнижчих за останні роки для чинного віце-президента. По суті, Камала може стати на заваді для Байдена поряд із його віком, і республіканці намагаються отримати з цього вигоду, стверджуючи, що голосування за Байдена 2024 року — це, найімовірніше, голосування за Гарріс як президента.

30 листопада виборці побачать Ньюсома в дії під час дебатів на телеканалі Fox з губернатором-республіканцем Роном Де Сантісом. Обидва являють собою нове покоління лідерів у своїх партіях, і контраст буде цікавим. В одному кутку буде Ньюсом, симпатичний, упевнений у собі лідер, який підтримує бізнес, в іншому — похмурий Де Сантіс, який є популярним губернатором, але вступив у сутичку з корпораціями та самим Трампом. Але, найімовірніше, не обійде Трампа у праймерізі.

Якщо Гарріс піде у відставку, вона стане генеральним прокурором, послом ООН, міністром або суддею Верховного суду - тобто етичний момент буде враховано.

Попереду ще майже рік. Україні дуже важливо, щоб президентом США став не Трамп. І я думаю, у демократів вистачить розуму делегувати у потенційні віце-президенти Ньюсома. Або навіть висунути його у якості основного кандидата від демократів, якщо у Байдена виникнуть ті чи інші проблеми. Поки ж робимо своє.

©️Via CNN, WSJ, Diane Francis