"Ніхто чітко не знає справжніх мотивів Маска, тому спробую висунути власну версію" - Павел Вернивский

"Ніхто чітко не знає справжніх мотивів Маска, тому спробую висунути власну версію" - Павел Вернивский

1. Головне і можна сказати єдине джерело доходів в космосі це створення інфраструктури для зв’язку - супутники.

2. Головним недоліком будь-якого інфраструктурного бізнесу є високі початкові затрати (капітальні інвестиціі) та невеликі доходи. І довгий термін окупності.

3.Саме через це колись збанкрутував схожий проект Мотороли - Iridium, який завдяки супутникам робив можливим мобільний зв’язок в будь-якій точці планети.

4. Головними причинами банкрутства Ірідіума були високі початкові затрати на закупівлю і запуск супутників. І оскільки сама послуга була достатньо дорогою, то програвала в ціновій конкуренції більш дешевому стільниковому зв’язку. Тому її використовували тільки в тих місцях, де його не було. І через низькі доходи компанія була нездатна обслуговувати борги, через що і збанкротувала.

5. В 2000 компанія Моторола планувала вивести всі супутники з орбіти і про що оголосила публічно. В ситуацію втрутився уряд США і згідно з домовленностей було створено нову компанію, яка за безцінь скупила активи банкрута. І також отримала контракти від держави. Відтоді проблем у компаніі більше не було. Згодом використання зв’язку Ірідіум було помічено у всіх ключових військових операціях США: Ірак, Афганістан.

6. Ситуація довкола Старлінку абсолютно ідентична. Така ж сама висока вартість початкових витрат. Зараз таких малих супутників аж 3 тис і планується вивести ще 9 тис. Загальний же потенціал розширення складає 42 тис супутників!!А це без перебільшень десятки мільярдів доларів! Сама послуга теж дорога. І набагато дешевше використовувати провідний Інтернет. Тому використання послуги теж обмежене тільки там де нема іншого інтернету. Сам Маск в лютому цього року підтвердив, що в нього лише 250 тис користувачів і доходи становлять 25 млн щомісяця. Тобто зараз Маск вкладає мільярди долларів в створення мережі супутників і його зовсім не хвилює питання поточних низьких доходів.

7. А тепер саме цікаве. Кому в першу чергу цікавий доступ до швидкого інтернету в досить специфічних місцях? Існує цілком логічне пояснення. Вважається, особливо часто про це кажуть китайці, що Старлінк це гігантський військовий мегапроект, який дозволить саме військовим отримати зв’язок в будь-якій точці планети, а значить суттєву перевагу перед ворогом. Думаю, досвід використання Старлінків в Україні це лише підтверджує. І основним замовником цього проекту є Пентагон.

Тому на підставі цього можу припустити, що вся ця історія з постачанням Старлінків в Україну це не просто благодійність. Скоріш за все це домовленість між Пентагоном і Маском.

А весь оцей перформанс Маска може бути чітко спланованою виставою, щоб Пентагон переглянув умови співпраці. І схоже, що це йому вдалось, якщо він так швидко передумав.