"НІМЕЧЧИНА: ЧИ ОЧІКІВАТИ ЗМІНИ КУРСУ СТОСОВНО УКРАЇНИ?" - Олег Шарп

"НІМЕЧЧИНА: ЧИ ОЧІКІВАТИ ЗМІНИ КУРСУ СТОСОВНО УКРАЇНИ?" - Олег Шарп

Викриття про зраду Меркель через блокування нею в НАТО постачання партій озброєнь тепер створює проблему для нового уряду під керівництвом Олафа Шольца - йдеться у статті в німецькому виданні Welt.

➡️ Відмова Німеччини надати Україні засоби самооборони проти Росії вже давно є проблемою конфлікту між Києвом і Берліном. Після нападу Росії на Україну Німеччина навіть відмовилася надати Україні захисні жилети та шоломи, які просили українці для захисту своїх солдатів, а також роками відмовляла в наданні машин швидкої допомоги для евакуації поранених або терміново необхідного медичного обладнання, нагадує видання.

➡️ Німеччина й до сьогодні не хоче надавати жодної оборонної зброї Києву, що допомогло б країні боротися з новою російською атакою. Однак те, що стало відомим про вето Берліна, «піднімає німецьке ставлення до відмови на абсолютно новий рівень – і викликає сумніви щодо того, на чиєму боці стоїть Берлін в українському питанні», - пише автор.

➡️ Україна намагалася отримати два види озброєння через Агентство закупівель НАТО (NSPA), обравши цей маршрут, оскільки NSPA дозволяв отримати нижчі ціни, ніж Україна отримала б у двосторонньому порядку. Та саме в момент, коли Київ уже оплатив замовлення (90 високоточних гвинтівок Barrett M82 із США та 20 протидронів EDM4S-UA з Литви) Німеччина «вдарила Україні ножем в спину».

➡️ Тоді українці були здивовані та шоковані. Вони намагалися розв'язувати проблему на робочому рівні з німцями, але безрезультатно. Наприкінці травня Київ отримав чергову відмову, оскільки Берлін знову наклав вето. Це сталося після того, як Росія вже згрупувала війська перед кордоном з Україною. І коли Київ знов підняв це питання в серпні, канцлер лише холодно відмахнувся від Зеленського, йдеться у матеріалі.

Ситуація, що склалася, стає проблемою для уряду Шольца і погрожує цілком підірвати довіру до Берліна в Україні, і це в той час, коли Росія готує чергову війну.

➡️ Слід зауважити, що під час візиту на лінію зіткнення на Донбасі в травні співголова «Зелених» і новий міністр економіки Роберт Габек закликав про поставки зброї в Україну, через що піддався значній критиці, в тому числі з боку власної партії. Але навіть якби «Зелені» зайняли однозначну позицію з цього питання, залишається сумнівним, що СДПН, яку представляє канцлер і до лав якої входять деякі відомі апологети Росії, готова змінити курс у питанні поставок зброї Україні, пише автор. Він водночас зауважує, що наразі не можна передбачити зміни «мови» Німеччини, адже під час обговорення в ЄС реакції на дії РФ, уряд ФРН змушений бути піддатися тиску останніх фактів.

➡️ Як повідомлялось, напередодні МЗС ФРН викликало російського посла та повідомило про висилку ще 2 дипломатів. Наскільки новий уряд готовий йти на конфронтацію з Кремлем може стати зрозумілим за результатами саміту ЄС, у якому Олаф Шольц уперше бере участь як канцлер. Перед початком засідання в четвер він повторив, що недоторканість кордонів є принципом, на якому будується європейським мирний порядок і порушення якого матиме європейську відповідь.

❗️ P.S. Помітили фразу: "Канцлер холодно відмахнувся від Зеленського"? Я не ідеалізую Порошенко, але чи можлива була при ньому така поведінка світових лідерів стосовно України? Відповідь очевидна.