"Націоналізація йде за планом" - Антон Швец

"Націоналізація йде за планом" - Антон Швец

У 2022 в росії посадили братів Зіявудіна і Магомеда Магомедових, співвласників групи компаній «Сумма». Конфіскували та націоналізували їхні акції FESCO. FESCO відповідає за транспорт і логістику. Вартість – більше 100 млрд рублів.

У 2023 націоналізували найбільшого виробника метанолу в росії «Метафракс Кемикалс». Акції відібрали в «Метахолдингу». Начебто в 90-х приватизація пройшла незаконно, бо рішення приймала місцева влада, а не федеральна. А це ж небезпечна продукція, стратегічне підприємство. Плюс до того, з 2007 більше 90% цих акцій належало американській Sorcy Investments Trusts. Вартість активів – більше 120 млрд рублів.

Ідемо далі. Агрохолдинг «Покровский». Націоналізували більше 90 підприємств на більш ніж 500 млрд рублів. В руки росії перейшли підприємства «Должанская», «Русь», «Рассвет», «Урожайная», «Родина», «Каневской», «Павловский», «Тихорецкий», «Лабинский», «Победа» та інші. Генпрокуратура вирішила, що всі ці підприємства були засновані «на полученные коррупционным путем средства во время работы бизнесмена Коровайко в аппарате полпреда в Южном федеральном округе».

У бізнесмена Сєргєя Пєтрова забрали «Рольф». Пєтров – колишній депутат госдуры і використовував свій бізнес для корупційних махінацій. А «Рольф» - найбільший автодилер росії.

Ну і одна з крайніх історій. В уральського бізнесмена Юрія Антіпова забрали три підприємства з групи Челябінського електрометалургійного комбінату. Майже 12 млрд рублів активів. Це найбільший виробник феросплавів у росії, на якому тримається російська металургія.Загалом за останні пару років під націоналізацію потрапило 180 приватних компаній з активами на більше 1 трлн рублів. Кремль забирає всі підприємства, які хоча б якось можуть допомогти йому на війні. Ну і віджати активи тих, хто втік за кордон. А потім ці активи розбирають по групках і консолідують під окремих замовників по типу Росхима та Ростеха.

«— Нет, никакой деприватизации не намечается, никакой деприватизации не будет, это я вам могу точно сказать <…>. «Кошмарить» никого не будут, но все должны соблюдать законы Российской Федерации. А если не соблюдают, то тогда должны быть готовыми к тому, что и прокуратура, и Следственный комитет, и Счетная палата — все эти структуры будут внимательно и дальше следить за тем, что происходит» - путін.