«Інакше ми всі загинемо». Залужний у Лондоні звернувся до Заходу

«Інакше ми всі загинемо». Залужний у Лондоні звернувся до Заходу

Валерій Залужний – колишній головнокомандувач Збройних сил України, генерал у відставці – вперше публічно виступив в якості українського посла у Великій Британії. Залужний взяв участь у конференції Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) з питань війни у Лондоні і скористався цією нагодою, аби закликати Захід бути готовими до захисту від таких агресивних тираній, як Росія. Промова посла отримала неоднозначні відгуки.

«Тиранам війна буде потрібною постійно»

Посол Залужний, який від початку відкритого російського вторгнення до лютого 2024 року був головнокомандувачем Збройних сил України, у своїй промові закликав партнерів поєднати український досвід і можливості з ресурсами Заходу, щоб вибудувати протидію агресивним тиранам.

«Тиранам війна буде потрібною постійно для внутрішнього користування як інструмент утримання влади», – наголосив він, звертаючи увагу на Росію Володимира Путіна.

Разом із Валерєім Залужним, який був провідним учасником конференції (RUSI), у заході також брав участь британський міністр оборони Джон Гілі, начальник штабу оборони британських збройних сил адмірал Тоні Радакін та інші посадовці й фахівці.

Український посол наголосив лондонській аудиторії, що напад Росії на Україну може бути прелюдією до втягування світу в Третю світову війну, бо «зло поруч, і воно прийшло вбивати».

«Насамперед воєн необхідно уникати! Але якщо війна все ж таки прийде, необхідно бути до неї готовим», – подав Залужний головний висновок з багаторічного українського досвіду протистояння агресору.

Найскладнішою і найважливішою складовою готовності до війни він назвав «готовність суспільства, що ґрунтується на чесній і прозорій комунікації між урядом і людьми».

«Суспільство має погодитися тимчасово відмовитися від цілої низки свобод заради виживання. Сучасні війни, на жаль, тотальні. Вони потребують зусиль не лише армії, а й суспільства загалом. Мобілізувати суспільство можуть і повинні політичні діячі… Таким чином, готовність до війни буде визначатися не лише готовністю армії до відбиття агресії, а й готовністю суспільства до протистояння ворогу», – сказав український посол.

Зовсім скоро ми зрозуміли, що витримати удар, дати гідну відсіч ворогу – це лише початок
Валерій Залужний

Валерій Залужний наголосив, що ціною життів «багатьох своїх синів і дочок», починаючи з холодної ночі 24 лютого 2022 року, Україна отримала «шанс продовжити споконвічну боротьбу» і «шанс перемоги».

«Але це був лише початок. Зовсім скоро ми зрозуміли, що витримати удар, дати гідну відсіч ворогу – це лише початок складнішого етапу протистояння», – застеріг колишній український командувач.

Він назвав російсько-українську війну «війною перехідного періоду», досвід якої буде «визначати обриси війн» 21 сторіччя і додав: «Ми, українці, своєю кров'ю та спрагою до перемоги формуємо нові лекала нової війни. Війни, яка буде війною майбутнього».

Залужний зазначив, що успіхи у війні сьогодні чи завтра вимагає нових підходів і нових технологій, «інакше ми всі загинемо».

Що почули на Заході

Повідомляючи про виступ посла України Валерія Залужного, британська газета Times, зауваживши його наголошування, що війна вимагає від політиків йти на непопулярні рішення, нагадує, що сам він пішов у відставку після того, що газета називає «боротьбою за владу у Києві».

Не було майже нічого конкретного
Шашанк Джоші

Times повідомляє, що після того «президент Зеленський зменшив початковий вік призовників з 27 до 25 років і запровадив жорсткіші дії щодо тих, хто ухиляється від призову».

Один з провідних британських коментаторів Шашанк Джоші, який брав участь в конференції, зауважив в мережі X, що Валерій Залужний в промові згадав багатьох історичних авторитетів.

Про промову коментатор також написав, що вона була «з довгими філософськими роздумами й розпливчастими коментарями про майбутню технологію, але не було майже нічого конкретного, як ця технологія використовується, або буде чи мала б використовуватися».

Але далі Шашанк Джоші нагадує, що після промови Валерія Залужного був також час на запитання аудиторії і відповіді посла, про які коментатор не міг повідомляти з огляду на правила закритої конференції.

Прорахунки наступу ЗСУ-2023 від RUSI

За кілька днів до цієї конференції Королівський інститут об’єднаних служб опублікував звіт своїх фахівців про «Попередні уроки наступальних операцій України 2022-23».

Оцінюючи те, що у звіті названо «провалом українського наступу 2023 р.», автори виділяють низку «помилок» України та міжнародних партнерів.

Серед прорахунків вони називають недостатні обсяги зброї, наданої Україні, та запізнілість її надходження.

«Міжнародні партнери України змарнували чотири місяці на схвалення рішень, так що перед наступом в Україну прибула лише частина обіцяної техніки, і українські бригади не мали часу навчатися на техніці, яка надійшла. Таким чином бригади були недостатньо підготовлені на початку наступу, що зумовило значну частку тактичних помилок, допущених під час виконання операції», – йдеться у звіті.

Автори також вказують на «серйозні помилки України»: «Насамперед досвідчені солдати використовувалися для утримання лінії зіткнення, а потім і для проведення закріплювальних робіт під час наступу, а основні сили складалися з новостворених підрозділів. Це призвело до браку бойового досвіду передових частин, що призвело до тактичних помилок під час виконання операції».