"НАТО може очолити жінка, яка симпатизує Україні" - Олег Шарп

"НАТО може очолити жінка, яка симпатизує Україні" - Олег Шарп

Генсек НАТО Єнс Столтенберг покине посаду у вересні 2022 року. Наразі у штаб-квартирі Альянсу триває обговорення кандидатури на цю посаду. Як повідомляє видання Politico, наступник Столтенберга буде представлений на саміті лідерів НАТО у Мадриді наприкінці весни наступного року.

Більшість чиновників впевнені, що через 72 роки Альянсу треба призначити першу жінку на вищий цивільний пост. До того ж, враховуючи тривале протистояння з Росією, це повинна бути східноєвропейка.

У списку потенційних кандидатів з'явилися три імені: колишні президентки Литви Даля Грібаускайте і Хорватії Колінда Грабар-Кітарович, а також чинна президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Деякі спостерігачі за НАТО кажуть, що вибір генерального секретаря з країн Балтії, зокрема Далі Грібаускайте, може бути сприйнятий як занадто вороже ставлення до Москви, в той час, як президент США Джо Байден намагається стабілізувати відносини між Росією і Заходом.

При цьому шанси президентки Естонії Керсті Кальюлайд може збільшити та обставина, що Естонія одна з небагатьох країн НАТО, яка виконала вимогу про виділення двох відсотків ВВП на оборону. Виходячи з цієї логіки, удача може посміхнутися і президенту Румунії Клаусу Йоханнісу.

Перевага Грабар-Кітарович, яка була першою жінкою-президентом Хорватії з 2015 по 2020 рік, в тому, що вона вже працювала в штаб-квартирі НАТО як помічник генерального секретаря з громадської дипломатії з 2011 по 2014 рік. Вона також працювала послом країни в США з 2008 по 2011 рік, що буде мати вирішальне значення при прийнятті рішення стосовно НАТО.

Серед інших західноєвропейських чиновників, які потенційно можуть опинитися в цьому списку - прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який зараз працює над формуванням нової урядової коаліції, і міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес, яка раніше виконувала обов'язки прем'єр-міністра.

Головне, щоб не Верещук. І щоб до того часу ми не увійшли до Тайожного союзу.