"Найпередовіша у світі медицина"... - Павло Бондаренко

"Найпередовіша у світі медицина"... - Павло Бондаренко

20-х років минулого століття уряд СРСР закупив за кордоном ліцензію та завод для виробництва стоматологічного обладнання (бормашин). З того часу їх робили на єдиному в країні заводі в Казані. За наступні 60 років, до самого розвалу СРСР вони не піддалися жодним удосконаленням, крім підвищення потужності електродвигуна.

Нерви в зубах радянська стоматологія убивала мишьяком. Ага, тим самим, з романів Агати Крісті про вбивства багатих тітоньок. Бували випадки, коли пацієнти отримували важкі отруєння. Анестезія здійснювалася за допомогою украй шкідливого для здоров`я новокаїну, від якого в усьому цивілізованому світі відмовилися ще перед Другою світовою.

Зубні протези, що їх в СРСР називали "калошами", були потворні, незручні й вилітали у найнепідходящі моменти, що ставало темою безкінечних анекдотів та жартів. Одного разу протез вилетів з рота Леніна. Вірніше актора, який грав Леніна на сцені театру.

Зліпки для виготовлення протезів знімали за допомогою гіпсу, яки миттєво застигав і якщо лікар трохи ловив гаву, гіпс той доводилося видовбувати в буквальному сенсі цього слова. За кордоном ще з 1957 року використовувавли силікон. Проте оскільки в СРСР була "найпередовіша у світі" медицина, чиновники визнали силікон занадто дорогим для пересічного пролетаріату та селянства.

В СРСР дитяча смертність у пологових будинках була ушестеро вищою за показники країн Європи та Північної Америки. У 1976 році коефіцієнт смертності немовлят склав 8,6 на 1 тисячу. Дійшло до того, що публікацію цієї статистики було заборонено. І це ще не враховуючи фальсифікаій та підтасувань, коли, наприклад, дитина помирала після поологів, а її оформлювали як мертвонароджену.

Про радянську хірургію, онкологію, психіатрію, гінекологію теж можна безкінечні історії розповідати.