"Індійці почали масово бойкотувати російську нафту" - Антон Швец

"Індійці почали масово бойкотувати російську нафту" - Антон Швец

Для розуміння нагадаю, що товарообіг росії з Індією це 65 млрд доларів. Минулого місяця Індія перестала купувати нафту «Сокол», яку видобували в рамках проєкту «Сахалін-1». Тоді індійці аргументували це тим, що ціни, які набивають росіяни, не сходяться з обіцяними до цього.

ВСТО з порту Козьміно теж перестали брати. ВСТО – преміальний сорт нафти. Його навіть завозили тіньовим флотом, тому що перевищується поріг (60 доларів за барель).

У лютому американці наклали санкції на «Совкомфлот» і 14 танкерів, які транспортували російську нафту. Тоді «Совкомфлот» і його танкери потрапили у список SDN і їхні активи заблокували. А це - найбільша суднохідна компанія росії. Загалом, станом на 2022, у «Совкомфлоті» було 134 судна.

Ну так ось, після санкцій проти «Совкомфлоту» індійці нормально так пригальмували. Наприклад, Reliance Industries Limited. Reliance – це 7% індійського експорту. Reliance імпортували російську нафту Urals. А Urals, до речі, флагман на російському ринку. Indian Oil, які імпортували «Сокол», теж відмовилися від «Совкомфлоту». І Nayara Energy. Тут, до речі, цікаво, бо «Роснефть» має 49% її акцій.

Зараз усі індійські НПЗ відмовляються приймати танкери «Совкомфлота». Усі танкери перевіряються на зв'язок з цим «Совкомфлотом» або в принципі з кимось санкційним.

І ось тут можна подумати, що все одно вся нафта буде плавати в Китай. Вірогідно, що так. Але в китайців там зараз теж щось мутне. З початку року вони повернули імпортне мито на російське вугілля (скасовували у 2022). У лютому американці ввели санкції проти СУЕКа. СУЕК – найбільший виробник вугілля в росії. Гірничовидобувна «Мечел» теж туди залетіла.

А Китай потроху, але почав відмовлятися від російського вугілля. Перестав співпрацювати з компаніями, на які наклали санкції. Ну і як результат – за останні пару місяців російські продажі вугілля в Китай упали на 22%.

Ну якщо зовсім коротко, перспектива вторинних санкцій не подобається нікому. Навіть основній російській клієнтурі.