"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН презентувала проєкт супутникового відстеження викидів парникових газів
*
Я побачила силу та мужність українців – посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд після візиту до України
Я відчувала, що для мене було дуже важливо поїхати в Україну, тому що це на нашому порядку денному, майже щотижня, у Раді безпеки ООН, і я хотіла мати можливість говорити з досвіду.
І я можу лише сказати, що для мене це був досвід, який відкрив мені очі – по-перше, побачити силу та мужність українців.
А також побачити руйнування, які ця війна несе Україні та народу України. І я поїхала звідти з більшою відданістю робити все можливе, щоб покласти край цій війні.
Це вже може закінчитися, якщо Росія виведе свої війська з України.
143 країни засудили спробу Росії анексувати українську територію. Вважаю це великим досягненням.
Ми працюємо над тим, щоб ізолювати їх (Росію) у Раді безпеки.
*
Міністр оборони США Остін подякував американським військовим за допомогу «відважним захисникам України»
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував американському народові та адміністрації Байдена за підтримку України у визволенні Херсона.
"Я хочу, щоб народ Америки та адміністрація Байдена знали, що коли мешканці Херсонської області та міста Херсон вітали українських військових зі сльозами радості, це були також сльози вдячності тим у США та народові Америки, які допомагали змусити Росію відступити. Ми завжди будемо вдячні за все президенту Байдену і народові Америки, незалежно від внутрішніх політичних поглядів, які зробили все, щоб це відбулось", - заявив Кулеба англійською під час звернення до преси спільно з держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Камбоджі в суботу.
Блінкен запевнив, що США продовжать надавати Україні підтримку "безпекову, гуманітарну та економічну" так довго, як потрібно.
"Ми зустрічаємось сьогодні, коли Україна щойно звільнила місто Херсон та регіон і цей успіх - ще одне свідчення надзвичайної хоробрості українських Збройних Сил, народу України та потужної підтримки, яку Україна має від всього світу, включаючи, звичайно, Сполучені Штати - підтримки, яка триватиме стільки, скільки буде необхідно - безпекової, гуманітарної, економічної".
Блінкен зазначив, що Росія продовжує жорстоку кампанію проти України і намагається зруйнувати енергетичну інфраструктуру, "все необхідне для того, щоб було світло, тепло взимку, і це має жахливий вплив на цивільне населення України".
Міжнародна підтримка України потужна, і ще одне свідчення цього - голосування ООН, що відбулось килька тижнів тому, в якому 143 країни виступили проти російської агресії в Україні, вказав головний дипломат США.
Блінкен та Кулеба в суботу відвідують саміт Асоціації країн Південно-Східної Азії (ASEAN), що відбувається в Камбоджі. Серед питань, які, за очікуваннями, обговорюватимуть є подальша дія Чорноморської зернової угоди, яка розблокувала експорт зерна через українські порти Чорного моря і стала важливим шляхом постачання продовольства для світу.
Блінкен наголосив на важливості того, що саміт ASEAN вітав українського посадовця. Кулеба, своєю чергою, додав, що Україна працюватиме з усіма країнами, бо "ця боротьба не лише з агресією Росії, але також за принципи, на яких побудований наш світ"
*
Демократи під час проміжних виборів отримали 50 місць у Сенаті, тоді як республіканці - 49.
Внаслідок проміжних виборів у США Демократична партія збереже більшість у Сенаті США, прогнозують ЗМІ.
Так, CNN пише, що це стане можливим завдяки перемогам кандидатів від демократичної партії в Неваді та Аризоні.
"У демократів тепер 50 місць у Сенаті проти 49 місць у республіканців", - йдеться у матеріалі.
За прогнозами CNN, у Неваді переоберуть сенатора Кетрін Кортес Масто, колишню прокурорку та генпрокурорку штату. Вона перемагає республіканця Адама Лаксальта, її наступника на посаді генерального прокурора, сина та онука колишніх сенаторів.
А в Аризоні, за прогнозами CNN, сенатор-демократ Марк Келлі, колишній астронавт та чоловік колишнього члена палати представників Габріель Гіффордс, переможе республіканця Блейка Мастерса, венчурного капіталіста, якого підтримали Дональд Трамп та технічний магнат та новий мегадонор Республіканської партії.
Прогнозована перемога Кортес Масто забезпечує демократам 50 місце у Сенаті. У штаті Джорджія 6 грудня має відбутися другий тур виборів, у якому братимуть участь сенатор-демократ Рафаель Уорнок та кандидат від республіканців Гершель Вокер, жоден з яких не подолав 50-відсотковий бар'єр у першому турі.
До цього вирішальний голос у Сенаті буде у віце-президента Камали Харріс. Навіть якщо республіканці виграють другий тур від Джорджії, віце-президент Камала Харріс продовжить подавати вирішальний голос у Сенаті, який буде розділений порівну, щоб гарантувати демократичну більшість.
*
Українці світу наближають перемогу: до 55-річчя Конгресу Свободи
55 років тому, 12 листопада 1967 року, у Нью-Йорку розпочало роботу зібрання українців діаспори, яке дістало назву Конгрес Свободи. Його делегати ухвалили рішення про створення Світового Конгресу Вільних Українців (СКВУ) – координаційної надбудови українських громад країн тодішнього вільного світу.
Після здобуття Україною незалежності Світовий Конгрес Вільних Українців з огляду на нові реалії, за яких у межах вільного світу опинилися всі українці, змінив назву на сучасну – Світовий Конгрес Українців (СКУ). Організація продовжила діяти в інтересах українців й України, докладаючи максимальних зусиль для всебічного утвердження і розвитку українського народу.
Нині Світовий Конгрес України об’єднує понад 20 млн українців зі 133 країн світу. 2003 року Економічна та соціальна рада Організації Об’єднаних Націй визнала його неурядовою організацією зі спеціальним консультативним статусом при ООН. Також СКУ є учасником міжнародної неурядової організації у Раді Європи. Все це свідчить про силу українського голосу, який чують і до якого дослухаються провідні міжнародні організації.
Від моменту нападу російської федерації на Україну 2014 року одним із головних пріоритетів діяльності Світового Конгресу Українців стала протидія російській агресії шляхом сприяння розбудові міжнародної коаліції на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Підтримка з боку міжнародної спільноти та низки провідних країн світу, яку Україна отримувала для протидії вторгненню рф упродовж 2014-2022 років й особливо після початку широкомасштабного нападу, значною мірою є заслугою СКУ й усіх українців діаспори.
*
Британія і Франція готують угоду щодо мігрантів, які перетинають Ла-Манш
*
Європейська комісія схвалила надання Німеччиною допомоги у розмірі 225,6 млн євро на підтримку компанії SEFE Securing Energy for Europe GmbH ("SEFE GmbH"), яка раніше називалася Gazprom Germania, а зараз перебуває під управлінням Німеччини.
Про це йдеться у заяві Єврокомісії.
Цей захід дозволить німецькій державі стати 100% власником SEFE GmbH, замінивши ТОВ "Газпром експорт", з метою гарантування безпеки постачання газу до німецької економіки.
"Цей захід відповідає принципам, викладеним у Тимчасовій антикризовій програмі державної допомоги, згідно з якими компанії, що серйозно постраждали від поточної кризи, зокрема енергетичні компанії, можуть отримати підтримку платоспроможності, якщо лише приватних джерел не вистачає", - йдеться у заяві.
SEFE GmbH, системна енергетична компанія в Німеччині, яка раніше називалася Gazprom Germania GmbH, має 14% частку на ринку постачання газу в Німеччині та працює також в інших країнах-членах ЄС.
Крім того, вона володіє і експлуатує 28% газових сховищ, що обслуговують німецький ринок, а також володіє газопроводами в Німеччині та інших країнах-членах ЄС.
Внаслідок агресії Росії проти України та подальшого припинення поставок газу з боку "Газпрому", SEFE GmbH зазнала серйозних збитків.
Gazprom Germania перейшла під управління німецькою державою після того, як "Газпром" відмовився від неї у квітні.
*
План ЄС щодо збільшення мобільності збройних сил не передбачає їх розміщення у Молдові
*
Військова допомога Євросоюзу Україні вплинула на оборонні запаси країн ЄС, і треба виправляти цю ситуацію, заявив журналістам високопоставлений європейський чиновник.
"Ми поставили багато військового оснащення Україні, а це означає, що наші власні запаси сьогодні невеликі. У зв'язку з цим ми розуміємо, що нам потрібно посилювати наші критично важливі оборонні можливості", - сказав співрозмовник представникам ЗМІ, знайомлячи їх на умови анонімності. з порядком денним майбутнього 15 листопада у Брюсселі засідання Ради ЄС із закордонних справ у форматі міністрів оборони.
З огляду на це, продовжило джерело, держави-члени, спираючись на "Стратегічний компас зміцнення безпеки та оборони ЄС до 2030 року", мають намір проводити "щорічні міністерські наради щодо посилення європейських оборонних можливостей".
"Перша нарада відбудеться у вівторок, 15 листопада, і вона буде складовою засідання Ради ЄС із закордонних справ на рівні міністрів оборони", - повідомив функціонер ЄС.
За його словами, країни Євросоюзу збільшують витрати в сфері оборони і важливо, щоб держави-члени ЄС згуртовано працювали над оборонним потенціалом.
*
Економіка Європи зараз скорочується і продовжуватиме скорочуватися протягом першого кварталу 2023 року на тлі двозначної інфляції та війни в Україні.
З таким прогнозом виступила Європейська комісія.
Чиновники ЄС знизили свій прогноз зростання економіки на наступний рік і підвищили всі свої прогнози щодо споживчих цін.
"На тлі підвищеної невизначеності, високого тиску цін на енергоносії, зниження купівельної спроможності домогосподарств, ослаблення зовнішніх умов і жорсткості умов фінансування очікується, що ЄС, зона євро і більшість держав-членів впадуть у рецесію. Очікується, що посилення цінового тиску призведе до перенесення піку інфляції на кінець року", - заявила Комісія.
Інфляція в жовтні досягла нового максимуму за всю історію євро - 10,7%. Комісія вважає, що зростання цін становитиме в середньому 8,5% цього року і 6,1% у 2023 році - обидва прогнози значно вищі, ніж у липні.
Прогноз економічного зростання на 2022 рік становить 3,2%, що було підвищено тільки через вищі, ніж очікувалося, показники на сьогодні. Однак наступного року Комісія очікує зростання лише на 0,3%, що нижче за попередній прогноз у 1,4%.
Німеччина, найбільша економіка регіону, скоротиться більше, ніж будь-який інший член єврозони у 2023 році, показують прогнози. Серед інших країн ЄС Швеція буде єдиною, яка постраждає так само сильно.
З 15 країн єврозони, щодо яких Комісія представила квартальний прогноз валового внутрішнього продукту, у кожній із них спостерігається щонайменше один тримісячний період спаду.
*
Прокурор САП оскаржить виправдання ексначальника Бердянського порту
*
Справу екснардепа про неправомірні компенсації за житло передали до суду – САП
*
Ексочільника Нацбанку Кирила Шевченка оголосили у міжнародний розшук, - САП
*
САП скерувала до суду справу судді Київського окружного адмінсуду
*
НАБУ, САП та військова контррозвідка СБУ викрили схему незаконного перетину кордону
*
Російські олігархи та керівники багатьох компаній, які перебувають під міжнародними санкціями, є серед лобістів, які зараз відвідують Конференцію ООН зі зміни клімату (Cop27) у Шарм-еш-Шейху.
Як пише британська The Guardian, у ключових переговорах зі зміни клімату брав участь мільярдер та колишній алюмінієвий магнат Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями Великої Британії. Поруч з ним був мільярдер Андрій Мельниченко, який є екскерівником російської компанії з виробництва мінеральних добрив групи ЄвроХім, проти якого ЄС ввів індивідуальні санкції.
Російський Газпром, який перебуває під санкціями США та ЄС, направив шістьох делегатів на важливі кліматичні переговори разом із керуючим директором Сбербанку, який також під санкціями Вашингтона та Брюсселя.
Також присутні представники нафтової компанії Лукойл, гірничодобувної компанії Северсталь і Магнітогорського металургійного комбінату, які перебувають під санкціями США.
За даними, зібраними організаціями Corporate Accountability, Global Witness і Corporate Europe Observatory, нафтогазовий гігант Татнєфть, який перебуває під санкціями ЄС, направив трьох лобістів на кліматичні переговори.
Присутність на Cop27 лобістів та керівників нафтогазової галузі, включаючи шість представників Російської спілки промисловців і підприємців, покликана налагодити ділові відносини з Москвою. The Guardian зазначає, що це свідчить про те, що Росія використовує важливі переговори щодо клімату для полювання на бізнес.
Також присутні представники нафтової компанії Лукойл, гірничодобувної компанії Северсталь і Магнітогорського металургійного комбінату, які перебувають під санкціями США.
Це також передбачає, що російська делегація може прагнути просувати несанкціоновані галузі, такі як виробництво деяких металів та добрив, що пов’язано з впливом Росії на світові запаси продовольства та зростанням вартості продуктів харчування, особливо на глобальному півдні.
Український член делегації на Cop27 Олексій Рябчин сказав, що “смішно знати, що російські олігархи прокрадаються коридорами та те, що вони можуть вільно подорожувати”.
— На мій погляд, якщо ці олігархи не можуть зупинити цю кровопролитну війну, то вони не повинні бути на Cop27. Українські громадські організації намагалися знайти цих росіян для організації протесту, але вони ховаються в офісах і бояться вільно ходити коридорами. Ми бачимо, що Росія на цій конференції у повній ізоляції, – сказав Рябчин.
Експерти стверджували, що Росія на Cop27 шукала способи отримати вигоду від кліматичної кризи, зокрема з точки зору буріння в Арктиці.
Українські та західні чиновники звинуватили Москву у використанні продовольства як зброї після повномасштабного вторгнення РФ, що спричинило глобальне зростання цін на продукти харчування. Росія використовувала зростання вартості продовольства, щоб чинити тиск на західні країни, які підтримують Україну, а також як важіль впливу на південні країни світу, включаючи Єгипет, де відбувається Cop27.
*
Файного дня всім