"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Рада Безпеки ООН проведе наступної п'ятниці, 13 січня, засідання, на якому розглянуть ситуацію щодо агресії рф в Україні
*
Російські військові обстрілювали навіть гуманітарну місію ООН, яка привезла до Оріхова гуманітарну допомогу.
Росіяни під час так званого "різдвяного перемир'я", у суботу, 7 січня, обстріляли у Запорізькій області місію ООН
*
Організація Об’єднаних Націй навіть не засудила росію, яка зробила все, щоб не допустити у захоплену Оленівку місію цієї міжнародної організації щодо розслідування інциденту, який стався у ніч проти 29 липня, коли загинуло понад 50 захисників України
*
Президентські вибори у США, Росії і Тайвані, які мають відбутися у 2024 році, мають таке ж важливе значення для ходу війни в Україні, як і події на полі бою, пише Financial Times.
"Війни найчастіше завершуються не за столом переговорів, а біля виборчих урн", вважає директор болгарського Центру ліберальних стратегій і експерт з міжнародних відносин Іван Крастев. Так закінчилася війна США у В'єтнамі, алжирська війна і югославські війни після поразки Слободана Мілошевича на виборах у 2000 році.
Війна в Україні відбувається на тлі важливих виборів, що мають відбутися у 2024 році, пише автор колонки у FT. На його думку, президентські вибори в Росії, США та Тайвані матимуть вирішальне значення для результатів війни в Україні та вигляду майбутнього міжнародного порядку.
Вибори в Росії
"Складно уявити, що Володимир Путін може програти на виборах, влаштованих з єдиною метою, щоби він їх виграв", - зазначає Іван Крастев. Однак у разі невдачі його "спеціальної операції" або замороження війни в Україні Путін стикнеться не лише з протидією кількох лібералів, які залишилися в країні, а і "з мобілізованими і надійними російським націоналістами", вважає експерт.
Це може спровокувати виступи проти путінського режиму, яких так довго чекали європейці та американці, хоча дуже малоймовірно, що політичний переворот призведи до свободи в Росії.
Автор нагадує, що у 2024 році мають відбутися і президентські вибори в Україні. Однак варто зауважити, що під час воєнного стану вибори не проводяться, тому складно щось прогнозувати з цього приводу.
Однак підтримка Володимира Зеленського у майбутньому напряму залежатиме від української громадської думки, яка вочевидь не дозволить йому піти на територіальні компроміси, пише болгарський аналітик.
Тайвань і Китай
На хід російсько-української війни впливатимуть і майбутні президентські вибори в Тайвані, зазначає експерт. Досі невідомо, які висновки зробив президент Сі Цзіньпін із російського вторгнення. Чи вважає він, що Путін помилився, розпочавши повномасштабне вторгнення, або, на думку китайського лідера, він навпаки зробив це надто пізно?
На думку Крастева, Китай також може збільшити підтримку Москви, щоб тримати США у пастці європейського конфлікту, відволікаючи їх таким чином від ситуації з Тайванем.
США
Утім, найбільше значення для ходу війни в Україні, матимуть президентські вибори у США, а також вибори до Європейського парламенту, пише аналітик, адже українці не зможуть протистояти "путінській машині вбивств", якщо американці та європейці зменшать військову та фінансову підтримку.
Україна має усі підстави побоюватися, що демократи можуть втратити владу.
"Як для демократів, так і для їхніх європейських союзників успіх Путіна на Донбасі чи пряма участь НАТО у війні можуть кардинально вплинути на те, хто стане наступним президентом США і хто буде обраний до Європейського парламенту", - йдеться в аналізі FT.
Успіх Росії на полі бою або значна участь НАТО у війні в Україні можуть схилити терези президентських виборів на користь республіканців. Останнє, що потрібно демократам та їхнім європейським союзникам, це щоб виборці звинуватили Білий дім у розв'язанні третьої світової війни, вважає аналітик.
Для того, щоб Джо Байден та його європейські союзники виграли вибори, критично важливо, щоб українці продовжували перемагати на полі бою, додає експерт.
"Перемога у війні у ХХІ столітті вимагає не лише успіхів у боях, а й перемоги на виборах, причому не лише у своїй країні", - підсумовує автор колонки у FT.
*
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) надало попередній позитивний висновок стосовно нового препарату для лікування хвороби Альцгеймера, розробленого японським виробником ліків Eisai Co. й американською компанією Biogen Inc
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у суботу скликав термінову нараду міністрів, медиків і керівників служб охорони здоров’я для подолання кризи, викликаної нестачею місць у лікарнях у зимовий період.
На британську систему охорони здоров'я чинять тиск усе більший попит на медичні послугли після ослаблення COVID-обмежень; сплеск захворюваності на грип та інші сезонні вірусні захворювання, а також нестача персоналу через вигорання від пандемії і кадровий дефіцит після Brexit.
Наразі тисячі ліжок у лікарнях Британії зайняті людьми, які можуть бути виписані, але не мають куди йти через брак місць для довгострокового догляду. За офіційними даними, за минулий тиждень лише третина пацієнтів, готових до виписки з лікарень в Англії, фактично залишили їх.
Це призвело до того, що машини швидкої допомоги застрягли біля лікарень із пацієнтами, яких не можуть прийняти, а люди з невідкладними проблемами здоров'я годинами чекають на прибуття медиків.
Крім того, зростання вартості життя через інфляцію, яка зачепила продукти харчування й енергоносії, призвела до того, що деяким медичним працівникам не вистачає зарплатні. У результаті медсестри й бригади швидкої допомоги влаштовували страйки.
Ця кризова ситуація вкотре порушила дискусію про те, як фінансувати й керувати Національною службою охорони здоров'я, створеною у 1948 році для надання безкоштовної медичної допомоги. Наразі вона фінансується з бюджету, але цих коштів не вистачає для покриття навантаження.
У британському уряді стверджують, що фінансування сфери охорони здоров'я в реальному вираженні продовжує зростати, і зарплати медиків також підвищуються – але коштів для підняття виплат відповідно до інфляції, яка досягла 11,1% у жовтні, немає.
Очікується, що в понеділок лідери медичних профспілок зустрінуться з представниками уряду, щоб обговорити свої вимоги й спробувати вирішити ці питання за межами страйків.
*
В Європейському Союзі закликають уряд України якнайшвидше затвердити Державну антикорупційну програму, розроблену за підтримки ЄС
*
Європейський Союз висловив обурення стратою в Ірані протестувальників Мохаммада Мехді Карамі та Сейєда Мохаммада Хосейні, заарештованих та засуджених до смертної кари у зв'язку з антиурядовими демонстраціями. ЄС закликає Іран скасувати смертні вироки протестувальникам
*
У ЄС інфляція знижується другий місяць поспіль
Спостерігається подорожчання продуктів, алкоголю та тютюну (з 13,6% у листопаді до 13,8% у грудні)
*
Швеція запевнила, що Україна буде пріоритетом її головування в ЄС
*
Підрозділи Сил оборони За минулу добу відбили атаки російських загарбників у районах 16 населених пунктів на Луганщині й Донеччині
*
Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що на Таврійському напрямку поняття «глибокий тил» для військ рф уже фактично не існує
*
НАТО є найкращим захистом для України, зазначив посол України в Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю виданню Newsweek.
За словами дипломата, Україна запропонувала Київський договір про безпеку як тимчасовий механізм забезпечення безпеки країни, поки Україна просувається до членства Альянсу.
«Наша розмова з рештою світу – принаймні із західним світом – має бути дуже легкою. Україна перемагає, стає членом Європейського союзу і НАТО. І все», – наголосив Пристайко.
*
«У 2022 році уряд Німеччини надав Україні підтримку на суму понад 12 мільярдів євро і продовжить цей курс у 2023 році» – речник уряду
*
На фінансування безпеки й оборони України у 2022 році було виділено 1 536,6 млрд гривень, або 32,5% валового внутрішнього продукту
*
Український бізнес у 2022 році сплатив податків на 80 млрд грн більше, ніж у мирному 2021 році
*
Бійці Національної гвардії України доставили в Херсон 10 тонн гуманітарної допомоги від благодійників з Нідерландів
*
Процес реформи церковного календаря почав розвиватися динамічніше та швидше після початку повномасштабної війни росії проти України.
Про це сказав Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній
"Ми стали на шлях реформи церковного календаря. У минулому році я говорив, що потрібен час, потрібно декілька років, але у зв'язку з війною ми бачимо, що цей процес відбувається дуже швидко і динамічно. Тому ми реагуємо на запит наших вірних. Згідно з опитуванням ми бачимо, що кількість тих, хто бажає зміни можливо навіть більше ніж тих, хто хоче залишитись на старому стилі. Це стосується не тільки святкування Різдва, це стосується святкування інших церковних дат протягом року, до яких ми з вами дуже звикли, і якщо їх міняти, то ми маємо бути свідомі того, що стаємо на рейки нового календаря", - сказав Епіфаній.
*
Українці, які досягли пенсійного віку, перебуваючи за кордоном, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою порталу електронних послуг Пенсійного фонду
*
Російські чиновники і блогери переважно ніяк не відреагували на оголошення США про нову військову допомогу Україні на суму понад $3,75 млрд, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 6 січня.
Як зазначають аналітики, це ще раз засвідчує, що Кремль і російський інформаційний простір зображують західну військову допомогу Україні як ескалацію вибірково.
Водночас повідомляється, що в п'ятницю російські офіційні особи і блогери, а також колишні і нинішні ватажки бойовиків Денис Пушилін та Ігор Гіркін, продовжували негативно реагувати на оголошення президента РФ Володимира Путіна про припинення вогню від 5 січня. Водночас деякі прихильники Путіна вхопилися за його заяву для підтримки наративу про те, що Путін нібито є захисником релігійних цінностей, повідомляють в ISW.
За даними аналітиків, російська влада і військове керівництво продовжують стикатися з негативною реакцією на український удар 31 грудня по російській базі в Макіївці Донецької області.
У п'ятницю російські та українські війська продовжували наступальні дії в районі Кремінної та Сватового Луганської області. Російські джерела стверджували, що російські війська досягли успіхів у Соледарі Донецької області, оскільки російські наступальні операції тривали навколо Бахмута та в районі Авдіївки-Донецька.
"Російські сили та окупаційна влада продовжують переслідувати українських дітей, щоб посилити громадський контроль на окупованих територіях", - повідомляється у зведенні ISW.
*
Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що через російські обстріли повномасштабна війна в Україні затягується, а отже, важче досягти припинення вогню й вирішення шляхом переговорів
*
Файного дня всім