"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
На переговори про мир в Україні зібралися представники найбільших країн світу та Глобального Півдня
У суботу високопоставлені офіційні особи з 40 країн світу, включно зі США, Китаєм та Індією, розпочали в Саудівській Аравії переговори, які, як сподіваються Київ і його союзники, призведуть до угоди щодо ключових принципів припинення війни Росії в Україні.
Дводенна зустріч є частиною дипломатичних зусиль України на шляху до здобуття підтримки не тільки від своїх основних західних партнерів, а й від країн Глобального Півдня, які не бажають ставати на чийсь бік у війні, що впливає на світову економіку.
Однак незрозуміло, чи спрямовані ці переговори на вироблення спільної заяви. Український представник на зустрічі сказав, що розмова "буде важкою".
У суботу вдень державне телебачення Саудівської Аравії повідомило про початок переговорів.
Росія не присутня, хоча Кремль повідомив, що стежитиме за перебігом переговорів. Українські, російські та міжнародні офіційні особи кажуть, що нині, коли вирує війна, прямих мирних перемовин між Україною та Росією немає.
За словами західних дипломатів, найбільший у світі експортер нафти - Саудівська Аравія, яка підтримувала контакти з обома сторонами конфлікту відтоді, як Росія вдерлася в Україну в лютому минулого року, зіграла важливу роль у скликанні зустрічі з країнами, які раніше не приєднувалися до переговорного процесу.
Китай, який не брав участі в попередньому раунді переговорів у Копенгагені, направив до Саудівської Аравії спеціального представника з євразійських справ Лі Хуея, повідомив Пекін у суботу. Китай підтримує тісні економічні та дипломатичні відносини з Росією з початку конфлікту і відкидає заклики засудити Москву.
"У нас багато розбіжностей, і ми чули різні точки зору, проте важливо, щоб наші принципи були спільними", - сказав він у суботу, маючи на увазі нинішні переговори.
Радник з національної безпеки Індії Шрі Аджіт Довал також прибув до Джидди для переговорів, повідомило посольство Індії в Ер-Ріяді в соціальних мережах у суботу. Як і Китай, Індія підтримує тісні зв'язки з Росією і відмовляється засуджувати її за війну. Це призвело до збільшення імпорту російської нафти в Азію.
*
Майже третина американців підтримали б відправлення військ США на війну в Україну – опитування
*
Стартували переговори про двосторонні зобов’язання США та України у сфері безпеки
*
США пропонують поглибити співпрацю з країнами Тихоокеанського регіону, щоб протистояти Китаю
*
Підводний човен класу Вірджинія ВМС США прибув на базу австралійських ВМС HMAS Stirling у рамках патрулювання Індо-Тихоокеанського регіону
*
Канада призупинить допомогу уряду Нігеру після перевороту
*
Британські водолази навчають бійців ЗСУ знешкоджувати бомби та міни
*
Велика Британія посилила ППО України не анонсованими AIM-132 ASRAAM на ерзац-пусковій
*
Грецькі правоохоронці затримали на острові Корфу 60-річного іноземця, який має зв’язки з італійським організованим злочинним угрупованням «Каморра»
*
Пожежники евакуювали 135 людей під час боротьби з пожежею в Портбу, що на кордоні Іспанії з Францією поблизу узбережжя Середземного моря
*
За минулу добу сталося понад 30 бойових зіткнень між Силами оборони України та російськими загарбниками
*
Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України попереджає, що кіберзловмисники розсилають віруси під виглядом рекомендацій від CERT-UA
*
На Одещині почали збирати урожай кавунів. Цьогоріч площу під баштанні збільшили удвічі до 3,2 тисячі гектарів
*
У німецькій столиці тимчасовий захист зараз мають майже 44,5 тисячі українців, які рятувалися від війни на Батьківщині
*
Дмитро Кулеба - про нову ракетну атаку: Росія не зупиниться, поки її не зупинять
Російська армія в суботу, 5 серпня, випустила черговий ракетний залп по декількох українських регіонах
*
Російські агресори вдарили керованою авіабомбою по центру переливання крові в Харківські області, є загиблі та поранені
*
Хунта Нігеру запросила допомоги у ПВК "Вагнер" для протидії зовнішній загрозі
Рішення про можливе військове втручання в разі відмови хунти до неділі звільнити демократично обраного президента Мохамеда Базума ухвалили країни Західноафриканського регіонального блоку ЕКОВАС
*
Іран посилює свій флот ракетами і безпілотниками
Тегеран заявив, що робить це у відповідь на пропозицію США розмістити на торгових суднах своїх військових для забезпечення безпеки морських вантажоперевезень
*
Росія стверджує, що JPMorgan припинив обробку платежів за зерно
Для відновлення зернової угоди Кремль вимагає повторно підключити Россельхозбанк до міжнародної платіжної системи SWIFT
*
Файного дня і Перемоги нам всім