"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з делегацією Інституту миру США
*
Рано вранці 7 жовтня Ізраїль зазнав атаки з боку сектора Газа. Відповідальність за напад узяв на себе рух ХАМАС. ХАМАС заявив, що випустив 5000 ракет по Ізраїлю під час своєї ранкової атаки.
*
Кількість убитих ізраїльтян внаслідок воєнних дій угруповання ХАМАС постійно зростає, нині повідомляється щонайменше про 250 загиблих
*
Ізраїлю вдалось врятувати низку заручників. Терористи палестинського угруповання ХАМАС взяли в заручники десятки ізраїльських військових і цивільних. Заручників у їдальні в Беері звільнено
*
Армії Ізраїлю вдалось поновити контроль над більшістю південних населених пунктів
*
Ексречник Сил оборони Ізраїлю: Напад ХАМАСу - це ізраїльський Перл Гарбор
Успішний масовий удар ХАМАСу по багатьох об’єктах на території Ізраїлю засвідчив провал усієї ізраїльської оборонної архітектури
*
Ми почали наступ, і він триватиме до досягнення цілей - Очільник уряду Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. Нетаньягу - Країна використає усю свою міць для знищення збройного формування ХАМАС: він порадив жителям Гази "тікати негайно"
*
Міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір оголосив про запровадження надзвичайного стану в країні, значно розширивши повноваження поліції
*
Міністр оборони Ізраїлю: Ми змінимо реалії в Газі на 50 років вперед
*
Ізраїльські ЗМІ повідомляють про ще одну масовану ракетну атаку бойовиків ХАМАС по Ізраїлю
*
Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд емоційно відреагувала на нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль.
«Я обурена і в жаху від огидних неспровокованих, жорстоких нападів терористів «Хамасу» на Ізраїль», - зазначила вона.
За словами Томас-Грінфілд, під час суботньої розмови з ізраїльськими офіційними особами вона висловила щирі співчуття від імені Штатів у зв'язку із загибеллю людей і підтвердила непохитну підтримку Штатами безпеки Ізраїлю та його права на самооборону.
«Я і моя команда залишаємося в тісному контакті з нашими ізраїльськими колегами», - сказала дипломатка.
*
Представник ООН на Близькому Сході Тор Веннесланд "рішуче засудив" напад ХАМАС на ізраїльські міста поблизу Гази та ракетний обстріл центрального Ізраїлю.
"Ці події призвели до жахливих сцен насильства та багатьох загиблих і поранених ізраїльтян, причому багато хто з них, як вважають, були викрадені в Газі. Це жахливі атаки, спрямовані проти мирних жителів, і їх слід негайно припинити", – йдеться у заяві Тора Веннесланда.
Він додав, що перебуває в тісному контакті з усіма зацікавленими особами, щоб закликати до максимальної стриманості та закликати всі сторони захистити цивільних людей.
"Це небезпечна прірва, і я закликаю всіх відійти від краю", — наголосив Веннесланд.
*
Американський президент Джо Байден збирається просити схвалення Конгресу щодо найбільшого пакета військової та гуманітарної допомоги Україні у розмірі 100 млрд доларів, терміном близько двох років, президент США хоче розв'язати це питання до наступних виборів, оскільки скептики-республіканці продовжують створювати проблеми у фінансуванні допомоги Україні.
Видання The Telegraph повідомляє, що Білий дім розробляє плани звернення до Конгресу з проханням виділити найбільший пакет фінансування зброї та гуманітарної допомоги на тлі побоювання, що триваючі суперечки щодо витрат можуть завдати шкоди президенту на виборах наступного року.
Розмір пакета, за словами американських чиновників, може сягати 100 млрд доларів.
Деякі чиновники вважають, що ухвалення єдиного пакета, розмір якого може досягати 100 мільярдів доларів, може дати адміністрації Байдена найкращі шанси забезпечити фінансування військової допомоги Україні до президентських виборів у США у листопаді наступного року.
*
Президент Байден привітав американців із Днем корінних народів і з Днем Колумба
Згідно з президентськими прокламаціями, у понеділок, 9 жовтня, у країні відзначатимуть одразу два свята: День корінних народів і День Колумба
*
Джо Байден: США нададуть всебічну підтримку Ізраїлю в боротьбі проти тероризму
Президент США Джо Байден виступив із заявою, в якій рішуче засудив терористичні атаки по території Ізраїлю
*
У суботу Держдепартамент США розповсюдив заяву держсекретаря Ентоні Блінкена, в якій наголошується, що Вашингтон однозначно засуджує "жахливі напади терористів ХАМАС на Ізраїль, зокрема на мирних жителів і цивільні громади". Блінкен зазначає, що тероризму ніколи не буває виправдання.
"Ми солідарні з урядом і народом Ізраїлю і висловлюємо наші співчуття у зв'язку із загибеллю ізраїльтян у цих атаках. Ми продовжуватимемо підтримувати тісні контакти з нашими ізраїльськими партнерами. Сполучені Штати підтримують право Ізраїлю на самооборону", - йдеться в заяві держсекретаря.
Голова комітету Палати представників США із закордонних справ Майкл Маккол опублікував заяву у відповідь на напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль:
"Я рішуче засуджую безпрецедентний напад підтримуваних Іраном терористів ХАМАС на Ізраїль. Я шокований варварськими фотографіями насильства з боку ХАМАС, які ми бачимо, і повідомленнями про те, що ХАМАС бере в заручники невинних громадян Ізраїлю. Сполучені Штати сумують разом з Ізраїлем, оскільки вони сьогодні оплакують своїх убитих громадян. Цьому жахливому насильству необхідно покласти край. Ось чому я рішуче підтримую активну безпекову допомогу США Ізраїлю - тому що Ізраїль завжди повинен бути готовим і мати можливість дати відсіч у будь-який час. Ізраїль має право захищати себе, і Сполучені Штати підтримують нашого друга і союзника".
Із різким засудженням нападу на Ізраїль уже виступили американські сенатори Марша Блекберн (штат Теннессі - республіканець), Марк Ворнер (штат Вірджинія - демократ), Тед Круз (штат Техас - республіканець). Зокрема, сенатор Круз наголосив, що за нападом бойовиків ХАМАС на Ізраїль стоїть Тегеран, який проводить агресивну антиізраїльську політику в регіоні.
Раніше посольство США в Ізраїлі заявило, що "уважно стежить за ситуацією з безпекою, пов'язаною з ракетними обстрілами з Гази південного і центрального Ізраїлю, включно з Тель-Авівом і Єрусалимом, а також проникненням бойовиків ХАМАС".
У повідомленні зазначалося, що співробітники американського диппредставництва перебували в укритті. Посольство також нагадало, що американським службовцям, як і раніше, заборонено їздити в сектор Газа і в райони в межах 11 кілометрів від сектора Газа.
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив про те, що прихильність Вашингтона праву Ізраїлю на самооборону залишається непохитною, а також висловив співчуття сім'ям загиблих унаслідок атаки ХАМАС.
"Найближчими днями Міністерство оборони [США] працюватиме над тим, щоб Ізраїль мав усе необхідне для самозахисту і захисту цивільного населення від невибіркового насильства і тероризму", - заявив глава Пентагону.
*
Канада наполягає на потребі захищати цивільних під час збройного протистояння Ізраїлю та ХАМАСу
*
"Я шокований сьогоднішніми ранковими атаками терористів ХАМАС проти ізраїльських громадян. Ізраїль має абсолютне право захищати себе. Ми контактуємо з ізраїльською владою, і британські громадяни в Ізраїлі повинні дотримуватися рекомендацій щодо подорожей", — заявив глава британського уряду Ріші Сунак.
*
"Сполучене Королівство однозначно засуджує жахливі напади ХАМАС на ізраїльське цивільне населення. Велика Британія завжди підтримуватиме право Ізраїлю захищатися", — заявив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі.
*
Новий посол Великої Британії Мартін Гарріс розповів, що його країна підтримує членство України в НАТО
*
"Ми з болем стежимо за новинами з Ізраїлю. Ми однозначно засуджуємо атаки ХАМАС.Це жахливе насильство має припинитися негайно. Тероризм і насильство нічого не вирішують. ЄС висловлює свою солідарність із Ізраїлем у ці важкі моменти", — написав Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.
*
"Рішуче засуджуємо невибіркові атаки проти Ізраїлю та його народу сьогодні вранці, які спричинили терор і насильство проти невинних громадян.Мої думки з усіма постраждалими. ЄС солідарний із ізраїльським народом у цей жахливий момент", — йдеться у заяві голови Європейської Ради Шарля Мішеля.
*
"Я однозначно засуджую атаку терористів ХАМАС на Ізраїль. Це тероризм у його найпідлішій формі. Ізраїль має право захищатися від таких жахливих нападів", — наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
*
"Я засуджую терористичні напади на Ізраїль. Я думаю про невинних жертв насильства і бажаю ізраїльським друзям якомога швидше впоратися з ситуацією та реалізувати свої амбіції жити в мирі та безпеці. Чеська Республіка завжди повністю підтримувала Ізраїль у цих зусиллях і підтримуватиме його надалі", — написав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.
*
"ХАМАС посилює насильство. Я рішуче засуджую терористичні напади з Гази на Ізраїль. Насильство та ракети проти невинних людей мають зупинитися негайно. Ізраїль має нашу повну солідарність і право за нормами міжнародного права захищатися від терору", — заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.
*
У Парижі, Марселі, Ліоні та Страсбурзі вже посилили охорону єврейських культових споруд, а у неділю об 11 вечора буде вимкнено освітлення Ейфелевої вежі на знак співчуття жертвам нападу ХАМАСу
*
Авіакомпанія "Австрійській авіалінії" (AUA) та її материнська компанія Lufthansa призупинили польоти до Ізраїлю на тлі масованих обстрілів країни з боку Сектору Гази
*
НАТО: Ризик ескалації блідне перед загрозою перемоги Путіна
*
НАТО різко засудила напад ХАМАС на Ізраїль
"Тероризм - це фундаментальна загроза вільним суспільствам, і в Ізраїлю є право захищати себе",- йдеться в заяві НАТО щодо ситуації на Близькому Сході.
*
У Литві розгорівся скандал через призначення нового головнокомандувача. Під час погодження кандидатури головкому Збройних сил Литви президент Гітанас Науседа не знав про його навчання в Росії
*
Українські прикордонники продовжують переозброюватись за стандартами НАТО - МВС
*
Глибина російського фронту постійно тоншає завдяки просуванню ЗСУ
*
Національний банк продовжує поступове відновлення "довоєнних" вимог до банків
*
Розвиток банківського кредитування у 2024 р. безпосередньо залежатиме від розміру облікової ставки НБУ та ефективності державних кредитних програм
*
У 2023 році 2400 родин ветеранів отримають житло
*
"Україна рішуче засуджує триваючі терористичні атаки проти Ізраїлю, включаючи ракетні обстріли цивільного населення в Єрусалимі та Тель-Авіві. Ми висловлюємо підтримку Ізраїлю в його праві захищати себе і свій народ", — йдеться у заяві українського МЗС
*
На деокупованих територіях Херсонщини, де бракує лікарів, відкрили пʼять центрів телемедицини
*
Президент Туреччини Реджеп Ердоган і російське МЗС закликали сторони збройного конфлікту до стриманості. Офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова наголосила, що конфлікт може бути врегульовано тільки політико-дипломатичними засобами.
Зі свого боку МЗС Саудівської Аравії закликало до негайного припинення ескалації між ізраїльтянами і палестинцями. Країна уважно стежить за розвитком безпрецедентної ситуації, зазначається в заяві відомства.
Радник верховного лідера Ірану Алі Хаменеї в суботу привітав палестинських бойовиків, повідомив напівофіційний новинний сайт ISNA. "Ми підтримуватимемо палестинських бійців до звільнення Палестини та Єрусалима", - цитує Reuters слова Ях'я Рахіма Сафаві, які поширюють в іранських медіа.
Кувейт висловив "серйозну стурбованість" ескалацією напруженості між Ізраїлем і палестинцями, звинувативши Ізраїль у тому, що він назвав "кричущими атаками", зазначає Reuters.
*
Кремль хоче використати атаку ХАМАС у війні проти України — ISW
Кремль використовує атаку ХАМАС в Ізраїлі для просування кількох інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США та всього західного світу до України.
Про це йдеться у звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW).
Як йдеться в аналізі, Кремль посилив кілька інформаційних операцій після терактів ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, звинувативши Захід у тому, що він нехтує конфліктами на Близькому Сході заради підтримки України. Крім того, Москва стверджує, що міжнародна спільнота перестане звертати увагу на Україну через події на Близькому Сході.
Зокрема заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв стверджував, що Сполучені Штати та їхні союзники повинні були "займатися" роботою над "палестинсько-ізраїльським врегулюванням", а не "втручатися" у Росію та надавати Україні військову допомогу.
Також Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Захід у блокуванні зусиль необхідного "квартету" Росії, США, Європейського Союзу та ООН, що призвело до ескалації насильства.
Відомий російський пропагандист Сергій Мардан прямо заявив, що Росія виграє від ескалації на Близькому Сході, оскільки світ "на деякий час забуде про Україну і знову займеться гасінням вічного вогню на Близькому Сході".
"Ці наративи Кремля вбивають клин у військову підтримку України, та прагнуть деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну допомогу. Мета цих заяв також — запевнити російську внутрішню аудиторію, що міжнародна спільнота ігноруватиме військову допомогу Україні", — пишуть аналітики ISW.
Фахівці Інституту вивчення війни відзначають, що декілька ключових джерел у російському інформаційному просторі змістили фокус щоденного висвітлення на ситуацію в Ізраїлі. Події там можуть вплинути на інформаційне середовище навколо війни в Україні найближчими днями чи тижнями.
Чимало російських військових блогерів зосередилися переважно на атаках ХАМАС в Ізраїлі, а деякі сприяли інформаційним операціям Кремля, стверджуючи, що увага Заходу перемкнулася з України на Ізраїль.
"Цей акцент на Ізраїлі навіть спонукав одного російського військового блогера закликати інших "не забувати" про війну в Україні", — йдеться у звіті ISW.
Зазначається, що наразі аналітики ISW не можуть спрогнозувати, як зміниться інформаційне середовище під час нападів ХАМАС на Ізраїль.
*
Туреччина пропонує допомогу для припинення та взяття під контроль конфлікту між Палестиною та Ізраїлем, аби він не поширився на більшу територію
*
У Казахстані вирішили збільшити обсяг телерадіомовлення державною мовою до 70%
*
Рамзан Кадиров запропонував скасувати вибори президента в Росії до кінця війни проти України
*
Серія вибухів пролунала пізно ввечері в суботу, 7 жовтня, в Джанкої в тимчасово окупованому Криму
*
Файного дня і Перемоги нам всім