"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун рішуче засудила російський обстріл торговельного центру в Харкові, внаслідок якого загинули люди, десятки отримали поранення
*
Продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими, включно з поверненням депортованих дітей, стануть основними темами Саміту миру
*
Україна наголошує на важливості якнайширшого міжнародного представництва на Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня в той час, як Росія з однодумцями намагається применшити значення першої міжнародної мирної конференції високого рівня для припинення війни Росії проти України
*
Міністри фінансів G7 схвалили план використання російських активів для допомоги Україні
Передбачається, що фінальний документ може бути підписаний на саміті «Великої сімки» в середині червня
*
Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда на знак дружби і взаємоповаги між народами Японії та України запросив на традиційну японську чайну церемонію близько 30 українських гостей, серед яких були представники міністерств освіти, закордонних справ, фінансів, молоді та спорту
*
Альпіністка Антоніна Самойлова стала першою українкою, яка за добу піднялася на два восьмитисячники - гори Еверест і Лхоцзе. Рекорд вона присвятила загиблому оборонцю Маріуполя Олександру Грянику
*
Уперше в історії астрономії дослідники з Копенгагенського університету (Данія) за допомогою космічного телескопа James Webb побачили формуванням трьох ранніх галактик Всесвіту понад 13 млрд років тому
*
Байден виступив із промовою у військовій академії у Вест-Пойнті, підтвердивши підтримку України та Ізраїлю
Президент США повторив своє зобов'язання не відправляти американських солдатів на війну в Україні
У своїй промові в суботу на церемонії вручення дипломів військової академії США у Вест-Пойнті президент Джо Байден наголосив на вирішальній ролі підтримки США союзників у всьому світі, включно з Ізраїлем, Україною та Індо-Тихоокеанським регіоном.
Промова перед 1036 випускниками академії Армії США є частиною прагнення Байдена наголосити на зусиллях адміністрації з підтримки американських військовослужбовців і ветеранів. До них належить закон, який він підписав два роки тому з метою допомогти групі ветеранів отримати легший доступ до охорони здоров'я.
У своїй промові Байден зазначив, що американські військові «працюють цілодобово», підтримуючи Україну в її прагненні відбити російське вторгнення. Президент повторив своє зобов'язання не допустити, щоб американські солдати опинилися на фронті в Україні.
«На війні в Україні немає американських солдатів, і я маю намір, щоб так воно було й надалі, але ми твердо стоїмо на боці українців і стоятимемо разом із ними», - сказав Байден під оплески присутніх.
Президента Росії Володимира Путіна Джо Байден назвав «жорстоким тираном». Байден заявив, що Путін був «упевнений, що НАТО розпадеться» після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.
«Замість цього найбільший в історії світу оборонний союз став сильнішим, ніж будь-коли», - сказав він.
Президент США також закликав курсантів і випускників академії дотримуватися присяги і зберігати вірність «не політичній партії, не президенту, а Конституції Сполучених Штатів Америки, захищаючи її від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх».
Військова академія Вест-Пойнт була заснована 1802 року президентом Томасом Джефферсоном для підготовки армійських офіцерів. Серед її випускників багато прославлених генералів, зокрема двох, які стали президентами.
У понеділок, 27 травня, президент США візьме участь в урочистих заходах з нагоди Дня поминання на Арлінгтонському національному кладовищі в північній Вірджинії, передмісті Вашингтона. Через тиждень він вирушить до Франції, щоб узяти участь у церемоніях, присвячених 80-й річниці Дня висадки союзних військ у Нормандії.
Очікується, що Байден виступить із великою промовою про героїзм союзних військ у Другій світовій війні та про загрози демократії, що зберігаються на сьогоднішній день.
*
Держдепартамент США закликав Китай до «стриманості» у зв'язку з навчаннями в Тайванській протоці
У відомстві заявили, що США і союзники «уважно стежать» за діями КНР
*
Вийшов трейлер біографічного фільму «Рейган» (Reagan), що розповідає про шлях Рональда Рейгана на посаду 40-го президента США
*
Ілон Маск - Американська компанія SpaceX витрачає значні ресурси для протидії спробам Росії заглушити супутниковий зв'язок Starlink в Україні
*
Канада вітає повернення шести українських дітей з РФ додому в Україну та їх возз’єднання із рідними. Ми вдячні Катару за їх посередництво у цій угоді
*
Embassy of Canada to Ukraine
Українці на тимчасово окупованих територіях ведуть свою війну щодня. Нова виставка «Небачена сила» в Українському домі присвячена боротьбі та ненасильницькому спротиву людей, рухів та груп проти російської окупації. «Продовження цього спротиву необхідне для перемоги України», сказав Шон Бойд, Заступник Голови місії, під час відкриття виставки.
Національний центр «Український Дім»
Мистецько-інформаційна виставка «Небачена Сила»
*
Кожна поїздка до Львова особлива. Цього разу Посол Наталка Цмоць відвідала Львівський медіафорум, реабілітаційний центр для ветеранів «Галичина», Українську Академію Лідерства та зустрілась із мером Андрієм Садовим. Велика подяка за змістовні дискусії!
*
Велика Британія повернеться до практики призову на військову службу, якщо Консервативна партія збереже владу після виборів до парламенту 4 липня.
Про це прем'єр-міністр Ріші Сунак написав у авторській статті, опублікованій газетою The Mail on Sunday.
Видання зазначає, що Сунак і його радники, які підготували план, побоюються загрози, що зростає з боку авторитарних країн, до яких Лондон зараховує Іран, Китай, КНДР і Росію. Передвиборна ініціатива Торі передбачає, що після досягнення 18 років та закінчення школи молоді британці та британки повинні будуть або 1 рік відслужити у Збройних силах, або присвятити 25 днів (2 вихідні щомісяця протягом 1 року) корисній роботі, допомагаючи співробітникам поліції, комунальних служб чи системи охорони здоров'я.
"Тим, хто скаржиться на те, що робити таку службу обов'язковою є нерозумно, я відповім, що бути громадянином означає не тільки користуватися своїми правами, а й виконувати обов'язки", — написав Сунак.
Як пояснив Сунак, план не стане поверненням до загального заклику в його колишньому вигляді, який діяв у Британії до 1960 року. За його словами, військову службу оберуть лише небагато з випускників шкіл, яким доведеться пройти досить суворий відбір, щоб потрапити до лав Збройних сил.
У Сунака є дві дочки і він чекає того віку, а їм по 10 та 11 років, коли вони "пройдуть свою державну службу". Премʼєр пише, що "наша нова Нацслужба – це не призов".
Вартість втілення плану в життя оцінюється правлячою партією консерваторів 3,2 мільярди доларів на рік. З моменту приходу до влади у 2010 році Торі послідовно скорочували чисельність Збройних сил, яка зараз налічує 183 тисяч військових з урахуванням 33 тисяч резервістів-добровольців. В опозиційній Лейбористській партії ініціативу Сунака назвали "відчайдушною спробою" підняти рейтинг Торі напередодні виборів, на яких, згідно з усіма опитуваннями, на них чекає нищівна поразка.
У всьому світі близько 85 країн мають певну форму обов’язкової військової підготовки. Найдовший термін служби — 11 років для північнокорейських чоловіків.
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 22 травня заявив, що отримав згоду від монарха держави Чарльза III на проведення дострокових виборів у парламент. За його словами вони відбудуться 4 липня. Як повідомляє BBC, Сунак зазначив, що напередодні він попросив короля Чарльза III розпустити британський парламент 30 травня.
Як пише Bloomberg, Сунак і його Консервативна партія стикаються з кількома проблемами, серед яких, зокрема, падіння рівня життя пересічних британців після пандемії коронавірусу включаючи ціни на товари та послуги, а також на житло.
*
Російський авіаудар по будівельному гіпермаркету «Епіцентр» у Харкові є додатковим доказом жорстокого та злочинного характеру керівництва Росії.
Про це у соцмережі Х повідомив президент ПАРЄ Теодорос Руссопулос.
«Бомбардування будівельного гіпермаркету в Харкові в суботу є ще одним доказом жорстокого та злочинного характеру російського керівництва», - написав він.
Руссопуло також додав, що винні будуть притягнуті до відповідальності.
*
Україна має план В, С і D: Стефанішина - про перемовини у червні щодо вступу до Євросоюзу
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна докладає всіх зусиль для того, щоб міжурядова конференція щодо переговорів про вступ України в ЄС відбулась у червні
*
Спочатку правитель Росії Володимир Путін нібито дає зрозуміти, що хоче миру, а вже наступного дня бомбить гіпермаркет із цивільними всередині.
Про це у соцмережі Х написав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.
«П'ятниця. Кремлівський цар нібито сигналізує, що хоче миру. Субота – бомбардування гіпермаркета, повного цивільних», - йдеться в дописі.
Ліпавський також додав, що не слід вірити заявам Кремля.
«Не купуйтеся на кремлівські казки. На зустрічі міністрів НАТО в Празі я проситиму своїх колег посилити підтримку стримування російського імперіалізму», - зазначив він.
24 травня агентство Reuters із посиланням на джерела опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що російський диктатор Путін готовий заморозити війну проти України, якщо домовленості про припинення вогню фіксуватимуть поточну лінію фронту.
*
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що нині найважливішим є зупинити російську військову машину в Україні.
Про це він сказав в інтерв’ю Yle.
«Ми зробимо все можливе, щоб поставити Росію та Путіна на коліна. Тоді можна буде розпочати серйозні переговори щодо припинення війни в Україні», - сказав Каріс.
За його словами, нині найголовніше – зупинити російську військову машину.
Він також скептично висловився щодо швидких змін у самій Росії.
«Я у швидкі зміни не дуже вірю. Росія мала шанс на початку 1990-х років, але все пішло не так. Навіть порятунок від Володимира Путіна не обов'язково призведе до змін. Для них потрібна ціла низка факторів, найважливіший з яких – воля народу скористатися можливістю», - заявив Каріс.
Він додав, що світу можливо доведеться пережити ще багато «Путіних» перед змінами в РФ.
«Можливо, нам доведеться пережити ще багато російських лідерів, перш ніж щось розпочнеться», – припустив Каріс.
За його словами, потрібний тиск, у тому числі і з боку Заходу, щоб прості росіяни зрозуміли, що треба щось робити.
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що союзники по НАТО не повинні побоюватися, що відправлення інструкторів в Україну для навчання українських військових може втягнути Північноатлантичний альянс у війну з Росією.
*
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив нове керівництво Північної Македонії про те, що воно має дотримуватися угоди про назву країни, інакше Афіни заблокують їй шлях до членства в ЄС
*
Журі 77-го Каннського фестивалю цього року обрало переможцем американського режисера Шона Бейкера, який отримав "Золоту пальмову гілку" за фільм «Анора»
*
Північноатлантичний Альянс має посилити підтримку України на довгостроковій основі, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, говорячи про підготовку до чергового саміту країн-членів, що відбудеться в середині липня у Вашингтоні
*
Генсек НАТО Єнс Столтенберг попереджає Китай, що надання підтримки Росії у війні проти України ставить під загрозу співпрацю Пекіна із Заходом
*
Генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю виданню The Economist 24 травня закликав союзників, які постачають зброю в Україну, скасувати заборону на її використання для ударів по військових цілях у Росії.
Видання наголошує, що Столтенберг вдався до гучної заяви рівня, зазвичай непритаманного очільникам альянсу та додає, що його термін на цій посаді невдовзі добігає кінця.
The Economist коментує: "Генеральні секретарі НАТО зазвичай не нападають на політику найбільшої та найважливішої країни-члена альянсу" [Сполучених Штатів Америки, - ред.].
За словами Столтенберга, особливо на фоні численних ударів по Харкову правила використання західної зброї слід пом’якшити, що, очевидно, розвязало б руки Україні та допомогло їй захищатися.
Як повідомляв Голос Америки, за таку ідею виступили численні військові аналітики з Європи та США, а українські посадовці лобіювали дозвіл на влучання цілей у Росії під час візиту до американських законодавців. За таку ідею публічно виступили і лідери Конгресу та низка високопосадовців.
Слова Столтенберга спрямовані проти президента США Джо Байдена, каже і кореспондент BBC в Україні, журналіст Джеймс Вотерхаус.
“Його [Єнса Столтенберга, – ред.] слова спрямовані проти президента Байдена, але він слухає? Київ на це буде сподіватися”, – пише журналіст у соцмережі X (колишній Twitter).
До “опозиції” Байдену слова Столтенберга відносить і видання Newsweek, поєднуючи його із позицією спікера Палати представників, висловлену ним у коментарі журналістці Голосу Америки Катерині Лісуновій.
“Очільник НАТО на боці Майка Джонсона проти Джо Байдена”, – подає ситуацію Newsweek.
Видання наголошує, що позиція Столтенберга “суперечить президенту США Джо Байдену, але її підтримують у Вашингтоні відомі законодавці, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона”.
У згаданому інтерв'ю Столтенберг не називає конкретно США, але каже, що "настав час" для союзників подумати, чи не варто їм зняти деякі обмеження на використання зброї, наданої Україні.
"Деякі союзники вже переглянули обмеження, дозволяючи використання наданої Україні зброї проти військових цілей у Росії. І я вірю, що час настав для всіх... Якщо ви відмовляєте Україні в праві завдавати ударів по російській території, то ви дуже ускладнюєте для них дотримання права на самооборону, закріпленого у Статуті ООН", – сказав Столтенберг.
Як повідомляв Голос Америки, уряд США вказує, що “не заохочує і не уможливлює” удари по території Росії з американської зброї.
Водночас Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Україна сама вирішує, як вона веде війну. За інформацію джерел видання The New York Times, після візиту до України, Блінкен запропонував дозволити Україні використовувати американську зброю для ураження ракетних та артилерійських пускових майданчиків на території Росії безпосередньо за кордоном з Україною.
Джерела видання зауважують, що пропозиція наразі перебуває на стадії формування, і її ще не було формально представлено президенту Байдену, “який традиційно був найбільш обережним”.
Наразі немає розбіжності в позиції щодо атак по території Росії зброєю США між Пентагоном, Держдепом та Білим домом, наголосив речник Держдепартаменту США Метью Міллер в інтерв'ю Голосу Америки.
“Коли йдеться про використання зброї наданої США – ми не робимо можливими удари на території Росії”, – говорить Міллер. США продовжуватимуть надавати Києву все що потрібно, щоб захистити себе, наголошує він.
Але аналітики наголошують, що Вашингтону потрібно змінювати позицію.
“Столтенберг правий. Союзники по НАТО повинні дозволити Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів по військових і пов'язаних з ними об'єктах в Росії”, – підтримує генсека експосол США в Україні Стівен Пайфер.
Окремі експерти стверджують, що Україні потрібно дозволити захищатися і атакуючи джерела прибутку російської влади, які дозоляють їй вести війну.
Так, аналітик Джек Вотлінг з Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні у подкасті для Financial Times заявив: "Росія щодня завдає ударів по цілях в Україні. Тож ми не повинні критикувати українців за ураження, наприклад, інфраструктури, що забезпечує прибутки Росії для прямого фінансування нею цієї війни та мобілізації військ.
Газета The New York Times нагадує, що Україні зі сторони США "дозволено" обстрілювати російські потужності лише на українській території, окупованій Росією.
*
У Харкові під обстріл потрапив будівельний гіпермаркет, є загиблі та поранені. Рятувальні роботи тривають
*
Кількість постраждалих унаслідок удару по центру Харкова 25 травня зросла до 20
*
Внаслідок російських ударів по Харкову 25 травня госпіталізували 39 постраждалих, двоє - в тяжкому стані, одна людина - у вкрай тяжкому, 17 людей вважаються зниклими безвісти
*
Удари по Харкову Росії потрібні для прориву фронту
*
На Вінниччині внаслідок російської атаки є влучання в житловий будинок, троє людей постраждали
*
У Хмельницькій області під час повітряної тривоги пролунали вибухи
*
Від початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, ворог завдав по території України п’ять ракетних та 34 авіаційні удари, застосував 381 дрон-камікадзе
*
Росія від початку доби застосувала по українських позиціях та цивільній інфраструктурі близько 40 КАБів. На фронті кількість ворожих наступальних та штурмових дій зросла до 99
*
Передача Україні більше систем ППО, таких як Patriot, та можливість збивати літаки РФ до того, як вони обстрілюють сусідню країну, допоможуть запобігти такій трагедії, як бомбардування Харкова - Дмитро Кулеба
*
Міністерство з питань реінтерграції тимчасово окупованих територій попередило про шахрайську розсилку нібито від банків про можливість отримати грошові виплати
*
В Україні стартує робота груп психологічної підтримки «Тихі зустрічі» для жінок з родин військових, які пережили травматичний досвід
*
Шестеро маленьких дітей, які до війни проживали у Кам’янському будинку дитини, повертаються з евакуації в Швейцарії. Нові батьки вже взяли діток під опіку та оформляють усиновлення
*
У Китаї до довічного ув’язнення засудили ексвіце-губернатора провінції Хубей, який за час роботи на різних державних посадах набрав хабарів на майже $31 мільйон доларів та злив конфіденційну інформацію про акції кількох компаній
*
Правоохоронці Чилі затримали двох підозрюваних у підпалі лісу в лютому цього року, що призвело до загибелі понад 100 людей
*
У Росії заявили про обстріл Бєлгорода і району, за словами місцевої влади, російська ППО нібито збила 29 повітряних цілей на підльоті до міста
*
Росія розпочала перший етап навчань із застосуванням нестратегічної ядерної зброї. Про це повідомили в російському оборонному відомстві
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім