"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Андріївка, а не лише Ірпінь та Буча. Нові розслідування свідчать про злочини російської армії під час окупації
Злочини, скоєні, за звинуваченнями, російськими солдатами в Бучі та Ірпені, не були поодинокими випадками – вбивства цивільних, грабування та невибіркові обстріли, від яких гинули цивільні, відбувалися і на території інших українських населених пунктів, які потрапили під російську окупацію, мовиться у нових журналістських розслідуваннях.
*
Уряд Японії розглядає можливість розміщення до 1000 крилатих ракет великої дальності в рамках заходів з посилення можливостей країни протидіяти військовим загрозам з боку Китаю
*
Губернатор штату Індіана Ерік Голкомб у неділю прибув з робочою поїздкою до Тайваню, попри заклики Китаю до офіційних представників США утриматися від візитів на острів
*
До Риги Латвії прибули десантно-транспортний корабель-док ВМС США USS Arlington та десантний корабель ВМС США USS Gunston Hall разом із морськими піхотинцями 22-го експедиційного загону морської піхоти США
*
До Литви прибув один із найбільших військових кораблів США
Корабель зайшов у порт Клайпеди 20 серпня. Це найбільший корабель, який коли-небудь заходив до Литви
*
США планують поставити Україні високоточні артилерійські снаряди Excalibur. За даними видання, снаряди Excalibur планується поставити в одному із майбутніх пакетів допомоги. Вони не були включені до останнього пакету допомоги на $775 млн.
*
Про те, яку зброю використовує російська армія і яку намагається знайти на зовнішніх ринках, Голос Америки поговорив з експертом Центру військово-морської аналітики Семюелом Бендеттом (Samuel Bendett, Center for Naval Analyses).
Семюел Бендетт у минулому співпрацював із Російською службою «Голосу Америки»
Голос Америки: Наскільки скоротилися за п'ять місяців війни запаси російської зброї та як Росія їх поповнює?
Семюел Бендетт: Коли кажуть, що ресурси Росії закінчуються, це поняття відносне, тому що в Росії величезна кількість ресурсів і величезні запаси зброї. Так, якийсь відсоток сучасних озброєнь було витрачено, дуже багато було знищено, але в Росії залишилися великі запаси зброї та боєприпасів, а російська оборонка може постачати застарілі зразки озброєнь, які також знаходять застосування на цій війні. Коли кажуть, що Росія витрачає величезну кількість зброї та боєприпасів, це не означає, що вони закінчуються. Російський ВПК продовжує працювати.
Постачання адекватне. Ще до війни російська оборонка запаслася величезною кількістю різних компонентів мікроелектроніки - тим, що називається Hi-tech: природно, вони знали, що буде війна. Певні зразки зброї в найближчому майбутньому неможливо буде виробляти в тих же кількостях, що раніше, але переважно російська оборонка досить адекватно оснащує зараз російську армію. Якби оборонка сказала, що в неї все закінчилося, то, мабуть, і війна закінчилася б. Російський ВПК змушений виявляти винахідливість.
Росія знала, що починає цю війну, маючи дуже невелику кількість сучасних озброєнь. Протягом десяти років російська оборонка, уряд та військова верхівка говорили про те, що потрібні ударні безпілотники та боєприпаси до них. Російська оборонна промисловість не справлялася з цим завданням, тому що дрони досить складно виготовляти. Війна показала, що цих озброєнь потрібно набагато більше. Але виявилося, що за всіх розмов про унікальні зразки та інше, високотехнологічної зброї в Росії недостатньо.
До початку війни Росія мала лише кілька десятків безпілотників «Оріон» і «Форпост», які можна було кидати на український фронт. Звернення Росії до Ірану з метою придбання безпілотників говорить про те, що в Москві не розрахували, скільки триватиме війна. Якби війна справді тривала – як хотів цього Путін – лише кілька тижнів, то все давно б закінчилося.
Тому постало питання: до кого можна звернутися? Я спочатку припускав, що Росія звернеться до Китаю. Але, мабуть, Пекін дуже насторожено ставиться до цього, бо американські санкції можуть торкнутися Китаю. А військова індустрія Ірану вже багато десятків років розвивається під американськими санкціями, незважаючи на які Іран зміг створити багато дуже ходових моделей військових безпілотників, включаючи безпілотники середньої дальності та боєприпаси, що баражують, – їх Росія і хоче отримати. У цьому сенсі Іран партнер, що підходить для Росії.
Високотехнологічної зброї в Росії недостатньо.
Росія давно шукала мікроелектроніку в усьому світі і запасалася нею. Звичайно, через війну потреби Росії значно збільшилися, а через санкції багато ланцюжків поставок вже не працюють – тому Росія шукає нові. Але Росію неможливо повністю ізолювати від постачання різної високотехнологічної продукції – якщо закриваються якісь канали постачання, то відкриваються нові, з'являються посередники, «сірі» партнери тощо.
Найбільш поширений російський безпілотник "Орлан". Їх активно використовують, Росія їх багато втратила. Коли українці розкривають ці безпілотники, виявляється, що при їх виготовленні використано дуже багато імпортних матеріалів та мікросхем. Однак «Орлан» базується на камерах та сенсорах, які використовуються цивільними дронами – їх набагато легше дістати, ніж військові системи.
Військово-промисловому комплексу Ірану, під санкціями, вдалося створити безпілотники і навіть експортувати їх.
Частково завдяки так званому reverse engineering: переробці та переробці сучасних іноземних зразків військової техніки. Так, деякі ізраїльські чи американські безпілотники просто скопійовані. Іран мав дуже багато партнерів по всьому світу, включаючи Китай та багато інших країн, які могли постачати певну продукцію до Ірану «сірими» шляхами. Також важливим є те, що в Ірану ця військова програма існує вже чотири десятиліття. А сучасну програму виробництва російських безпілотників запущено лише 2010-го, коли стартувала програма модернізації російської оборонки. У Росії її виготовлялися якісь дрони і раніше, але в країни були інші пріоритети.
Для розвитку програми виробництва безпілотників потрібно кілька десятиліть. Щоб не витрачати цей час, можна просто купити цю техніку у партнерів. Так вчинила Україна, коли придбала у Туреччини «Байрактари». Росія хоче зробити те ж саме і купити військові безпілотники і боєприпаси, що барражують, у Ірану.
У 2010 – 2012 роках Росія закупила поодинокі екземпляри ізраїльських безпілотників. Нині ці безпілотники використовуються ЗС Росії під назвами «Форпост» та «Застава» – прогалину російської оборонки було закрито імпортом. Зараз у Росії аналогічна ситуація, своя індустрія не здатна поставити безпілотники, тому потрібно їх купити.
Росія та Іран відкрито обговорювали постачання безпілотників до Росії. Це означає, що російські пілоти мають пройти навчання в Ірані. Про це свідчать і американські спецслужби.
Багато відкритої інформації про те, що з Ірану до Росії були якісь постачання до іранських транспортних літаків. Що вони перевозили – безпілотники чи щось інше – можна лише гадати. Відкритих партнерів у Росії зараз обмежена кількість. Наприклад, Білорусь, яка має досить розвинений військово-промисловий комплекс, який, до речі, теж виробляє безпілотні системи.
Цілком ізолювати державу неможливо. Якби таке було можливе, то Іран та Північна Корея давно припинили б своє існування в їхній нинішній формі.
Росія ефективно використовує сучасне озброєння.
Досить ефективно, але українська армія – дуже міцний горішок і українські збройні сили змогли завдати величезної шкоди російським. Росія зазнала значних втрат у цій війні і зараз намагається їх заповнити.
Звісно, ​​українська оборонна промисловість може щось виробляти. Наприклад, зараз йдеться про відкриття фабрики з виробництва «Байрактарів» в Україні – з турецьких та українських комплектуючих. Українська оборонка жива, вона не була повністю зруйнована, може ремонтувати та постачати військову продукцію різного типу. Але ситуація може змінитися, якщо війна триватиме довго, і Росія продовжуватиме знищувати українську інфраструктуру.
Йдеться про системи протидронної та радіоелектронної боротьби. Росія має суттєві переваги в цих системах перед українською армією. Але лінія фронту досить протяжна і неможливо перекрити всі ділянки цими системами. Там, де вони злагоджено працюють, російські збройні сили не мають проблем збивати українські безпілотники і ставити велику кількість різних перешкод. Проте українці дуже успішно використовують прогалини у радіоелектронному захисті російської армії.
Росія знімає зі складів та використовує застаріле озброєння, бо багато зброї було втрачено. Озброєння старих поколінь який завжди йде фронт відразу, воно часто використовується на допоміжних ролях. І не все вироблене у минулому озброєння застаріло. Артилерійські гармати, міномети, яким по 40-50 років, не дуже відрізняються від гармат та мінометів, виготовлених десятиліття тому.
Я думаю, що обидві сторони використовують можливості своїх озброєнь якнайбільше. Поки що на лінії фронту не відбувається якихось серйозних змін. Але все може змінитися, якщо Україні чи Росії вдасться провести успішний великомасштабний наступ.
*
Канада стала найбажанішою країною для релокації. Туди хотіли б емігрувати мешканці 50 держав, повідомили аналітики австралійської компанії Compare the Market. Вони вивчили дані Google-пошуку, що включають ключові слова на тему переїзду. На другому місці рейтингу – Японія, а на третьому – Іспанія. За даними аналітиків, Канада приваблює мігрантів високою якістю життя та освіти, а також економічною свободою.
*
Розвідка Британії - Значна частина російських військових вважає недоцільним продовжувати задіювати сили для участі у військово-парадних заходах у мирний час, тоді як російські війська зазнають тяжких втрат в Україні
*
Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас упевнений, що Євросоюз розробить наступний, восьмий пакет санкцій проти росії через її вторгнення в Україну
*
Самоврядування литовської столиці Вільнюса ухвалило, що радянські скульптури на цвинтарі Антакальніс будуть демонтовані у вересні
*
Прем’єр-міністри Чехії та Словаччини – Петр Фіала та Едуард Геґер – у неділю виклали спільне відеозвернення з нагоди Празької весни 1968 року, закликавши продовжувати підтримку України на тлі російської агресії, ми не хочемо, щоб Росія була нашим сусідом
*
Громадяни Чехії переказують на допомогу Україні суми у 1968 крон, нагадуючи таким чином про вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році
*
Наразі лише 25% громадян задоволені роботою Олафа Шольца на посаді канцлера, і при цьому 62% незадоволені – найбільший негативний показник за час його перебування на посаді
*
В Європейському союзі вважають, що президентські вибори в Туреччині, заплановані на середину червня 2023 року, можуть бути перенесені на осінь 2022 року
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у неділю під час Дня відкритих дверей у саду резиденції канцлера пояснила, чому Берлін повинен допомагати Україні зброєю у війні проти Росії - ми або допомагаємо Україні зброєю, або лишаємо напризволяще мільйони людей
*
Політики, які займаються сферою безпеки, заявили, що виступають за значне збільшення постачання зброї до України
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у неділю під час Дня відкритих дверей у саду своєї резиденції заявив, що під час розмови з російським президентом Владіміром Путіним до вторгнення запевнив його у віддаленій перспективі членства України в НАТО
*
Перші солдати, які мають стати частиною німецької бригади НАТО в Литві, будуть відправлені туди на початку вересня
*
У Латвії за чотири дні зібрали понад 500 тисяч євро на Bayraktar для України. Станом на ранок 21 серпня зібрано 536 304 євро. На покупку одного безпілотника потрібно 4,5 мільйона євро
*
У другій половині серпня ціни на молокосировину збільшилися в середньому на 10 коп. за кілограм. Однак уже у вересні, під впливом такого фактора як експорт, в Україні може розпочатися не точкове, а стійке здорожчання молокосировини
*
Показник експорту зернових та олійних культур в серпні може сягнути 4 млн тонн, що становить більш ніж 50% довоєнного рівня
*
Чотири судна з зерном вийшли з українських портів Чорного моря – Міноборони Туреччини
*
За останньою інформацією KSE Institute (Kyiv School of Economics), прямі втрати української економіки через війну вже сягають близько 113,5 млрд доларів
*
Через безпекову ситуацію в регіоні використання Миколаївського морського торговельного порту відкладається
*
На півдні Одещини залізничники відновили ділянку залізниці Березино (Україна) – Басарабяска (Молдова), завдяки чому 22 серпня буде запущено залізничне сполучення між цими станціями – в обхід самопроголошеного Придністров’я
*
Укрзалізниця просить відмовитись від поїздок до Харкова на 23-25 серпня через посилення у місті комендантської години
*
Станом на 21 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки
*
Згідно з даними Головного митного управління Китаю імпорт нафти з Росії склав 7,15 млн тонн, що на 7,6% більше, ніж рік тому
*
У Туреччині в двох ДТП загинули 32 людини, понад 50 постраждалих
*
Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що російські окупанти нанесли руйнувань місту на понад 813 млн гривень
*
Фінська компанія Fennovoima судитиметься з "Росатомом" щодо будівництва АЕС, вимагає 2 млрд євро
Файного дня всім