"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Руйнування інфраструктури України впливає на реалізацію всіх прав населення – член Комісії ООН
Про це заявила член Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ясмінка Джумхур
*
Європейський Союз під тиском ООН прагне розблокувати транзит російських добрив до країн, що розвиваються.
У п'ятницю Європейський Союз запровадив новий пакет санкцій проти росії, який водночас покликаний полегшити проблеми продовольчої безпеки, з якими стикаються бідніші країни.
Угода про санкції, яку лідери ЄС проштовхнули на саміті в четвер, була ухвалена через активне лобіювання цього питання з боку Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. В останні дні він телефонував низці європейських лідерів, аби переконати їх у необхідності полегшити транзит російських добрив через порти ЄС.
ЄС послідовно вказував, що продовольство, добрива та інші ключові гуманітарні товари звільняються від санкцій.
*
Сполучені Штати докладають всіх зусиль, аби ізолювати росію в міжнародних організаціях, і якби існував спосіб призупинення її членства в Радбезі ООН, то негайно б ним скористалися.
Про це заявила в четвер журналістам речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.
«Поведінка росії в Україні є порушенням Статуту ООН і образою основного мандату Ради Безпеки, - сказала вона, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати позицію президента Джо Байдена з цього питання. - Для постійного члена Ради Безпеки ООН порушувати Статут і вести таку жорстоку війну проти України, зокрема намагаючись заподіяти такі широкомасштабні людські страждання й націлюючись на критично важливі об'єкти інфраструктури, - обурливо».
Тому, за її словами США ініціювали голосування в Генеральній Асамблеї ООН щодо призупинення членства росії в Раді ООН з прав людини, яке успішно відбулося, і працюють над тим, щоб не допустити рф до керівних посад в інших органах системи ООН.
Водночас нині у Білому домі не бачать способу позбавлення росії членства в Раді Безпеки ООН.
«Якби існував шлях до призупинення членства росії в Раді Безпеки ООН, ми б негайно ним скористалися. На жаль, ми не бачимо, що правила ООН змінюються. І тому ми зосереджені на подальших заходах щодо ізоляції росії, у тому числі в міжнародних організаціях, і притягнення її до відповідальності, зокрема за допомогою санкцій».
*
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців запустило інтегроване платіжне рішення на основі блокчейну мережі Stellar, щоб швидко, оперативно та прозоро охоплювати допомогою людей, які найбільше її потребують.
«УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців та Stellar Development Foundation (SDF), некомерційна організація, яка підтримує зростання та розвиток мережі блокчейн Stellar, оголосили про запуск першого у своєму роді пілотного блокчейн-платіжного рішення для розподілу цифрових готівкових коштів внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та іншим постраждалим від війни людям в Україні», - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що пілотний етап проєкту розроблений спеціально для України, але може бути адаптований у всьому світі. УВКБ ООН підтверджує право на участь і розподіляє допомогу в монеті «Circle Internet Financial’s USD Coin» в доларах США (USDC) — це стейблкоїн, де один USDC дорівнює одному долару США, безпосередньо до одержувачів у цифровий гаманець Vibrant, який вони можуть завантажити на смартфон. Це забезпечує безпечне місце для зберігання та транспортування коштів в USDC, стабільним сховищем вартості, що дозволяє людям подорожувати всередині країни або перетинати кордони без необхідності носити готівку.
«Коли одержувачі вирішують конвертувати гроші в готівку, долари, євро або місцеву валюту, вони можуть зняти свої кошти в будь-якому відділенні MoneyGram по всьому світу, включно із понад 4 500 відділеннями MoneyGram в Україні», - зауважили в УВКБ ООН.
*
«Сподіваюся, це остання резолюція Генасамблеї ООН, де є слова «тимчасово окупований Крим» – Рефат Чубаров
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, пояснює таку підтримку тим, що країни-члени ООН розуміють, що питання повернення Криму та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах 1991 року стає все більш актуальним.
*
ООН готує нову програму допомоги українцям на випадок зимової хвилі переміщення
Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс
*
Представниця Ірану прийшла в Генасамблею ООН на голосування за резолюцію про порушення Росією прав людини у тимчасово окупованому Криму у вбранні кольорів українського прапора. Відповідне фото опублікував представник України в ООН Сергій Кислиця.
*
Папа Римський Франциск вважає розв’язану росією війну проти України глобальною і не вірить, що вона може завершитись у найближчій перспективі
*
Міжнародний комітет Червоного Хреста передасть для потреб Харківської області 16 генераторів, половина з них уже надійшла
*
США не перебувають у війні з Росією, а єдиний агресор в цій ситуації - Росія
*
Україна має вибити російських окупантів зі своєї території, тож треба дати їй наступальні озброєння. Про це заявив відставний американський генерал Баррі Маккаффрі
За його словами, Збройні Сили України мають перемогти армію окупантів та вибити їх з окупованих територій.
Він зазначив, що наступним кроком Вашингтона має стати надання Україні наступальних військових технологій — дронів, ракет великої дальності ATACMS та танків M1 Abrams.
Також генерал заявив, що пропозиція прихильників 45-го президента США Дональда Трампа в Республіканській партії припинити фінансування України та надання військової допомоги лише продовжить війну та "збільшить трагедію для обох сторін".
*
Конгрес США включив у Закон про оборонний бюджет США (NDAA – 2023) положення іншого законопроєкту, який зобов’язує адміністрацію звітувати про воєнні злочини та звірства росії, вчинені під час її війни проти України.
Законодавство вимагає від президента «звітувати перед Конгресом про всі звірства, вчинені з лютого 2022 року, коли росія розпочала своє неспровоковане вторгнення», вказується в повідомленні.
У Білого дому буде 90 днів, щоб підготувати та надати цей звіт Конгресу. Він має охоплювати інформацію про зусилля США щодо «збору, аналізу та збереження доказів, пов’язаних із воєнними злочинами та іншими звірствами, скоєними під час вторгнення». Білий дім також має детально розповісти, як він може використовувати цю інформацію для внутрішнього чи міжнародного судового трибуналу, пов’язаного з цими злочинами.
*
Американська компанія SpaceX запустила на навколоземну орбіту ще 54 супутники системи супутникового інтернету Starlink
*
Британська розвідка вбачає в ідеї "мистецьких десантів" для російських військових, які воюють в Україні, продовження радянської традиції, та ставить під сумнів, що це відволіче їх від проблем
*
Міністерство оборони Британії показало кадри з навчань для українських піхотинців, які проходять підготовку у Сполученому Королівстві
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок не бачить надії на припинення війни в Україні найближчим часом, та наголошує, що перемир'я на умовах Росії не покращить ситуацію для українців
*
Український центр молоді та дітей в Латвії з 20 по 23 грудня проводить X Міжнародний фестиваль творчості української молоді "Балтійські зорі".
Про це повідомляє організаторка Фестивалю Ольга Берга.
«Два роки пандемія ковіду заважала проводити наш Фестиваль. А зараз йде велика війна, але ми його проводимо. Як сказала Регіна Кейріс з нашого журі, попри війну, попри проблеми з електрикою, інтернетом внаслідок ракетних ударів агресора, українська творча молодь надсилає нам заявки - отже Фестиваль має бути. Щоб ви розуміли - першою надійшла заявка з Ірпінської музичної школи, хоча дійти їй було важко через перебої зі світлом», - сказала Берга.
Отримані також заявки від молодих талантів з Києва, Луцька і Волинської області, з Латвії, Литви та Естонії. Серед інших у Фестивалі візьмуть участь “сонячні діти” з України. Унікальність цьогорічного заходу також в тому, що учасники деяких колективів з'їдуться до Риги з різних країн Європи де вони опинилися зі своїми родинами як тимчасово переміщенні особи.
Журі Фестивалю складають відомий музичний педагог (скрипка), колишня киянка, яка після одруження вже три роки мешкає у Швеції Регіна Кейріс; віцепрезидент СКУ по Східній Європі Віра Коник (Естонія); музикознавиця, науковиця Вікторія Притуляк (Латвія): хореограф, керівник харківського ансамблю «Торнадо» Володимир Рубан (Україна).
Головний концерт «Балтійських зір» пройде 20 грудня в ризькому Палаці культури «Ілгуціємс». Потім учасники відправляться в Таллінн. Звідти на паромі – до Стокгольма. У великому концертному залі лайнера також відбудуться концерти молодих українських талантів.
*
У Берліні відбувся культурний фестиваль "Маріуполь - місто надії" за участю українських митців
*
У варшавському кінотеатрі Kino Kultura в суботу відбулася презентація української версії антології 40 відомих українських поетів та письменників, які написали свої твори після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого
*
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах понад п’ятнадцяти населених пунктів
*
Роберта Метсола закликала надати додаткову фінансову та військову підтримку Україні проти російської агресії
*
Компанії, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойського та Геннадій Боголюбов, почали оскаржувати рішення держави про вилучення у них акцій Укрнафти та Укртатнафти
*
До України надійшов вантаж енергетичного обладнання від Азербайджанської Республіки для підтримки енергетичного сектору, зокрема, в регіонах, які найбільше постраждали від російських атак
*
Атомні електростанції України, крім Запорізької АЕС, вийшли на планову потужність
*
"Укрзалізниця" повідомила про запуск ще одного потяга з Києва до Кишинева, з появою якого залізничне сполучення між столицями стає щоденним
*
У Горенці на Київщині за підтримки Польщі відкрили ще одне модульне містечко для людей, які через війну втратили свої домівки
*
У Чорному морі росія тримає на бойовому чергуванні до 8 кораблів. Серед них нема жодного носія крилатих ракет «Калібр»
*
У Бєлгородській області (рф) пролунали вибухи, губернатор В’ячеслав Гладков заявив про кількох постраждалих
*
кремль намагається захистити вище командування зс росії від критики - ISW
кремль намагається зобразити президента володимира путіна компетентним керівником військового часу та реабілітувати імідж міністерства оборони росії, для чого оприлюднив інформацію про зустріч путіна з об’єднаним штабом зс рф 16 грудня
*
Президент росії володимир путін постійно використовує заклики до переговорів, щоб домогтися ізоляції України від підтримки партнерів
*
Китайські автовиробники збільшують свої прибутки на російському ринку, оскільки західні санкції та припинення поставок американських і європейських брендів викликали небувале зростання цін на машини
*
Тихої ночі всім