"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
20 вересня Рада Безпеки проведе відкриті дебати щодо України за участю глав держав та урядів, які очолюватимуть делегації під час тижня високого рівня в рамках відкриття чергової сесії Генасамблеї ООН - постпред Албанії при ООН Фарід Ходжа, представляючи програму роботи Радбезу на вересень (цього місяця Албанія головує в РБ).
«Ми хочемо використати присутність лідерів у Нью-Йорку для проведення змістовної дискусії в Радбезі не тільки для аналізу ситуації у зв'язку з триваючою війною в Україні, а й перспектив — куди ми рухаємося далі, що можна зробити, зокрема врахувавши ініціативи, які висувалися в різних місцях».
*
Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) у співпраці з Міністерством соціальної політики України та Пенсійним фондом України розпочала перерахування додаткових грошових виплат пенсіонерам у регіонах, які найбільше постраждали від війни
*
ООН за підтримки Туреччини підготувала новий пакет пропозицій щодо "зернового коридору", який стане основою для відновлення зернової ініціативи, заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан на пресконференції після переговорів у Москві, передає агентство Anadolu в суботу.
Повідомляється, що новий пакет пропозицій ООН передбачає перепідключення "Россельхозбанка" до системи SWIFT і розморожування активів російських компаній у Європі.
*
Делегація українських прокурорів зустрілася з Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом
В рамках навчальної поїздки до США делегація українських прокурорів зустрілася з Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом.
Голова делегації - директорка Координаційного центру Вероніка Плотнікова - подякувала Генеральному прокурору та команді Міністерства юстиції за системну підтримку України у прагненні відновити справедливість та забезпечити високі стандарти правосуддя.
Представники Офісу Генпрокурора проходять кількаденне навчання, сфокусоване на вивченні досвіду США з впровадження механізмів підтримки для учасників кримінального процесу в контексті розслідування воєнних злочинів.
Захід організований Міністерством юстиції США та відділом INL - Бюро з питань міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності.
Особлива увага приділяється питанням належної взаємодії з учасниками кримінального процесу задля оперативного реагування на виклики, повʼязані із забезпеченням їхніх потреб на усіх етапах провадження.
Набуті теоретичні і практичні навички допоможуть сформувати міцний фундамент для роботи Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків — новоствореного підрозділу Офісу Генпрокурора.
*
Делегація Конгресу США під час візиту у Тайвань заявила, що Вашингтон рішуче відреагує, якщо острів зазнає вторгнення
*
"Мета, щоб Україна приєдналася до ЄС і НАТО": нова пані посол Канади про свою місію
Нова пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць прибула до Києва 15 серпня. У межах своєї місії вона працюватиме, щоб Оттава і надалі підтримувала Київ.
Про це пише CBC.
"Україна справді близька моєму серцю, я хочу, щоб Україна досягла успіху", – сказала пані посол Цмоць.
Завдання Наталки Цмоць є двостороннім, з короткостроковим фокусом на підтримці безпосередніх потреб України в обороні та безпеці, одночасно протидіючи всім формам російської агресії. У межах цього завдання пані посол часто проводить зустрічі з представниками країн G7 у Києві.
Довгострокова мета полягає в тому, щоб Україна могла приєднатися до Європейського Союзу та військового альянсу НАТО шляхом підтримки реформ і відбудови, а також — гуманітарної допомоги. Пані посол сказала, що її роль полягає в координації цих зусиль на різних фронтах і забезпеченні чіткості між Оттавою та Києвом.
Західні союзники кажуть, що Україна досягає прогресу у своєму контрнаступі, який, за словами Наталки Цмоць, повторює військову тактику НАТО, щоб обмежити кількість жертв.
"Вони відступають, коли їм потрібно, на відміну від Росії, яка схожа на м’ясорубку під час деяких бойових дій", – сказала пані посол.
Але підтримка Канади Україні виходить за межі військової допомоги, з баченням допомоги у розбудові більш екологічної та демократичної країни.
Обов’язки канадських дипломатів варіюватимуться від оцінки проєктів із розмінування до фінансування різних програм, зокрема тих, які можуть допомогти жінкам обійняти посади у політиці та бізнесі.
Дипломати також підтримуватимуть зусилля канадських експертів з атомної безпеки, щоб допомогти їхнім українським колегам уберегтися від екологічної та ядерної катастрофи на енергостанціях. Канада також надає технічну допомогу щодо того, як Україна може стати привабливим місцем для інвестицій після війни.
"Ми працюємо над тим, як забезпечити прозорий інвестиційний клімат. Це безперечно є пріоритетом на кожному рівні влади", — сказала пані посол.
Пані посол відзначила, що Канада хоче посилити свою роль в антикорупційних проєктах в Україні, наприклад, шляхом навчання суддів і судових аудиторів.
"Вони визнають, що це дуже важлива реформа, вони знають, що це одна з умов вступу до ЄС. Ми будемо підтримувати Україну", — підсумувала Наталка Цмоць.
*
ПРООН і Канада оголошують грантовий конкурс для неурядових організацій щодо зміцнення громадської безпеки через взаємодію громад та ДСНС
*
Британський міністр фінансів Джеремі Хант заявив, що інфляція скоротиться вдвічі до кінця 2023 року, пообіцявши зосередитися на досягненні цієї мети.
Прогнозується, що рівень інфляції e Британії до кінця року знизиться приблизно до 5% – вдвічі менше, ніж у січні. Досягнення цієї мети означатиме, що одна з ключових обіцянок прем'єр-міністра Ріші Сунака, яку він дав виборцям на 2023 рік, буде виконана.
"У своїй заяві Хант зазначив, що тиск на бюджети домогосподарств почне зменшуватися в міру зниження інфляції. Він також підкреслив свої зусилля, спрямовані на підвищення продуктивності в державному секторі для прискорення зростання", – йдеться в повідомленні.
Зазначається, що Хант і Сунак прагнуть, щоб виборці почали відчувати більший оптимізм щодо економіки, оскільки країна готується до виборів, які відбудуться наступного року, а опозиційна Лейбористська партія наразі значно випереджає їх за результатами опитувань.
У липні річна інфляція споживчих цін у Британії знизилася до 6,8%, що все ще залишається найвищим показником серед країн G7.
Також банк Англії прогнозує зниження інфляції до 4,9% до кінця року, що є покращеним прогнозом, порівняно з травнем.
*
Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг вважає, що ЄС має змінити свій підхід під час прийому майбутніх членів, як от Україна, Молдова чи країни Західних Балкан.
"Розширення це не бюрократичне прагнення, це не легалістичне прагнення, це не про те, щоб застосувати кожну кому і абзац договорів – це про поширення і забезпечення певної моделі життя, відкритих вільних демократій" – сказав Шалленберг.
Він нагадав, що розуміння було і в минулому, коли у 1981 році до ЄС приймали Грецію – щоб зберегти молоду демократію, у 1986-му – коли приймали Португалію і Іспанію, яка пережила спробу перевороту за 5 років до цього.
"В той час ми розуміли, що необхідно забезпечити, щоб ці країни розуміли: вони є частиною нашої родини цінностей. І ми повинні зробити це ж саме зараз – з Україною, Молдовою і Західними Балканами", – зазначив глава МЗС Австрії.
"Але водночас ми повинні залишити в минулому бінарне мислення – коли ти або повністю держава-член, або взагалі не член. Я думаю, у нас є варіанти. Країни можуть бути членами без виконання кожної частини права ЄС" – додав він.
За його словами, це навіть не питання зміни правил, а політичної волі.
Шалленберг вважає, що нові держави-члени могли б мати статус спостерігачів у Раді ЄС, брати участь в обговореннях, але ухвалення рішень залишалося б за 27 державами-членами. Так само, за його словами, нові країни можна включити у низку європейських політик (як приклад він наводить Horizon Europe).
"Ми не можемо чекати, оскільки ми чекатимемо, ми можемо втрати цей регіон. Ми можемо втратити Україну, можемо втратити Західні Балкани", – вважає він.
Нагадаємо, єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї розповів про підготовку пропозицій щодо розширення ЄС, які планують представити у жовтні.
Коментуючи слова президента Європейської ради Шарля Мішеля про те, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року, Варгеї зауважив, що це можливо, однак для реалізації цього плану потрібно "подвоїти зусилля".
Раніше повідомлялося, що Єврокомісія не підтримала заклик Мішеля готуватись до розширення Європейського Союзу на конкретний рік.
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про необхідність рівноправного партнерства з країнами Азії, Африки та Латинської Америки перед самітом G20 в Індії
*
У Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів Північноатлантичного альянсу, до кінця року планується запровадити ще близько 200 стандартів НАТО
*
Міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що Україну візьмуть до Північноатлантичного альянсу, коли буде контроль над ЗСУ, прозорі закупівлі та спільне з Заходом планування операцій
*
Чехія створила посаду військового та авіаційного аташе для роботи в Молдові у відповідь на ситуацію з безпекою, що склалась внаслідок повномасштабного вторгнення Росії до України
*
Національний банк за тиждень з 28 серпня по 1 вересня на міжбанківському валютному ринку продав 638,32 млн доларів і купив 0,15 млн доларів
*
Імпорт сої в ЄС зріс на 10%, насіння ріпаку – впав на 60%
*
Понад 10 тис українських агропідприємств з початку року отримали банківських кредитів на 49 млрд гривень
*
Уряд Латвії планує збільшити фінансування органів місцевого самоврядування приблизно на 10 мільйонів євро, щоб вони надали підтримку біженцям з України
*
З неділі, 3 вересня, з України до Польщі почав курсувати ще один потяг за маршрутом Київ – Хелм
*
Закон про столицю буде частиною плану дорожньої карти в реформі децентралізації — Шуляк
*
Голова адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив про необхідність надати Росії якісь "гарантії безпеки" від західних держав
*
Голова фракції "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе визнав, що парламент не зможе реалізувати процедуру імпічменту президентці Саломе Зурабішвілі, оскільки для цього забракне голосів
*
Заступник міністра фінансів РФ Олексій Моісеєв заявив, що уряд не дозволить іноземним банкам легко піти з країни
*
Розвідка Британії - Росія з кінця червня звертається до громадян сусідніх країн Центральної Азії, що завербувати їх для участі у бойових діях в Україні, щоб закрити втрати
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім