"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Японія та Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) домовилися поглибити безпекову та економічну співпрацю на тлі зростання у регіоні викликів, пов’язаних із агресивними діями Китаю
*
Ізраїль за посередництва Катару веде нові переговори щодо повернення заручників, яких бойовики ХАМАСу утримують у Газі
*
Понад 130 співробітників Міністерства нацбезпеки США (DHS) закликали адміністрацію президента Джо Байдена закликати до негайного припинення вогню в Газі, де Ізраїль проводить операцію против терористичного угруповання ХАМАС
*
До Південної Кореї вранці неділі прибула друга атомна субмарина ВМС США. Ударний підводний човен «Міссурі» (USS Missouri) класу «Вірджинія», озброєний ракетами з ядерними боєголовками, зайшов до головної корейської військово-морської бази в місті Пусан
*
Представники Литви, Швеції, Канади та Міжнародного транспортного форуму завітали до Ірпеня. Разом вони відвідали Романівський міст.
*
Понад сто представників українських громад з Європи, Австралії, Північної та Південної Америки долучилися до конференції «Інтеграція, Афірмація, Дезінформація, Асиміляція?», яка відбулася в рамках Європейського форуму української діаспори в місті Новий Сад у Сербії.
Про це повідомив Світовий конгрес українців (СКУ).
Конференцію відкрив віцепрезидент СКУ у Південно-Східній Європі Мирослав Гочак. Зі вступними словами виступили посол України в Республіці Сербія Володимир Толкач, президент ЄКУ Богдан Райчинець і голова Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) Ярослава Хортяні.
*
Британська розвідка розповіла, як Росія збирається проводити "вибори" президента РФ 15-17 березня 2024 року на окупованих територіях України.
Відомство констатує, що, як і у випадку з регіональними виборами у вересні 2023 року, голосування на президентських "виборах" у підконтрольних РФ українських регіонах не буде ані вільним, ані чесним.
Розвідка додає, що російська окупаційна влада майже напевно розглядає досягнення "правильних" результатів у цих регіонах як пріоритет, оскільки хоче надати відчуття легітимності вторгненню РФ.
"Вона майже напевно використовуватиме методи, включаючи суттєві фальсифікації виборів та залякування виборців, щоб забезпечити перемогу президента Росії Владіміра Путіна зі значним відривом від конкурентів", – резюмують у британському Міноборони.
*
Прем'єр-міністри Італії Джорджа Мелоні та Великої Британії Ріші Сунак домовилися вирішити проблему нелегальної міграції до Європи, пообіцявши посилити співпрацю в боротьбі з торгівлею людьми
*
Очільники МЗС Британії та Німеччини поділилися своїм баченням розв’язки у війні між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС і рішення з "двома державами".
Про це йдеться у їхній спільній колонці у The Sunday Times, опублікованій цими вихідними.
Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон і його німецька колега Анналена Бербок наполягають, що усі сторони мають рухатися у напрямку рішення з "двома державами" – Ізраїлем та Палестиною – коли гаряча фаза війни завершиться.
"Нашою ціллю не може бути просто припинити війну зараз. Це має бути мир на дні. роки, покоління", – зауважили міністри.
Кемерон і Бербок підкреслили, що Ізраїль має дотримуватися міжнародного гуманітарного права, а його дії проти ХАМАС призвели до загибелі "завеликої кількості цивільних".
Міністри закликали робити більше для уникнення жертв серед цивільного населення та постачання гуманітарної допомоги у сектор Гази
Водночас вони пояснили, що не вважають правильними заклики до негайного загального перемир’я, тому що це означало би проігнорувати факт, з чого почалася війна – з терористичного нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, після чого Ізраїль почав операцію у відповідь.
Вони наголошують, що якщо просто натиснути на Тель-Авів і припинити бойові дії, залишається питання, чи після цього ХАМАС припинить обстріли Ізраїлю, чи звільнять заручників, чи зміниться його ідейна позиція.
Міністри додають, що вже варто думати про більш далеку перспективу і про те, як забезпечити тривалий мир у регіоні. За їхніми словами, і до подій 7 жовтня ХАМАС важко було уявити "справжнім партнером" для таких перемовин про мирне співіснування, а після того "не може бути ніяких ілюзій".
"Якщо залишити ХАМАС при владі у Газі, це була би постійна перешкода на шляху до рішення з "двома державами", – зазначають вони.
"Ми не можемо очікувати, що ізраїльтяни захочуть жити поруч з тими, хто хоче повторити жахіття, скоєні ХАМАС. І не можемо очікувати, що палестинці захочуть жити серед тих, хто є для них загрозою і вистежує їх біля домівок, шкіл, лікарень… Рішення з "двома державами" потребує, щоб обидві сторони почувалися у безпеці поруч одне з одним. Екстремістські поселенці на Західному березі намагаються підривати такі зусилля, силою виганяючи палестинців з домівок. Ми рішуче засуджуємо такі акти нетерпимості", – наголошують Кемерон і Бербок.
"Палестинці потребують команди лідерів, які можуть забезпечити їм і безпеку, і якісне управління, на яке вони заслуговують. Ми маємо гарантувати, що те насильство, яке ми зараз бачимо, більше ніколи не повториться. Це єдиний шлях до сталого миру", – наголошують Кемерон і Бербок.
На їхню думку, важливу роль у процесі мають відіграти арабські держави регіону, тому що вони мають політичні важелі впливу.
*
Олаф Шольц та Емануель Макрон розраховують, що Україна отримає EUR50 млрд фінансування
*
Представники країн-членів Євросоюзу незабаром проведуть спеціальний саміт, на якому обговорять питання надання Україні фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро.
Про це розповів президент Європейської ради Шарль Мішель, яку цитує The Guardian.
За словами політика, керівництво ЄС має намір організувати такий саміт на початку наступного року.
«Я впевнений та оптимістично налаштований, що ми зможемо виконати нашу обіцянку підтримати Україну фінансово», – сказав Мішель.
Він додав, що наразі свою згоду на участь дали 26 із 27 країн-членів ЄС.
*
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна 17 грудня перебуває з черговим візитом в Ізраїлі, де зустрічається з ізраїльським посадовцями та представниками Палестинської адміністрації
*
Міністерство закордонних справ Франції заявило, що внаслідок поранень, отриманих під час ізраїльського обстрілу на півдні сектору Гази в Рафаху, загинув його співробітник
*
Прем’єрка Франції Елізабет Борн проведе зустріч з представниками правих "Республіканців", щоб спробувати знайти компроміс щодо вкрай важливого для президента закону про імміграцію, який несподівано не вийшло винести на розгляд у парламенті
*
У Німеччині за період після 7 жовтня зареєстрували близько 4300 злочинів, так чи інакше пов’язаних з війною між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС
*
Німеччина та Грузія підпишуть міграційну угоду, що спростить трудову міграцію та, водночас, депортацію громадян Грузії, які перебувають у Німеччині незаконно
*
У Сербії проходять позачергові парламентські вибори, , а також у місті Белград та ще в 64 містах і громадах, керівна партія може втратити більшість
*
Депутати Національної ради Австрії позбавили імунітету голову парламенту Вольфганга Соботку, дозволивши таким чином антикорупційній прокуратурі розслідувати справу щодо нього
*
Австрія схвалила санкції проти РФ після виключення Україною Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни
*
Австралія розширить свої зобов'язання з підготовки новобранців Збройних Сил України в рамках операції "Куду" у 2024 році, повідомив Генштаб Збройних сил України в суботу ввечері.
"Цього тижня до Австралії повернулася остання ротація - приблизно 70 інструкторів Австралійських Сил Оборони (ADF). Протягом наступних 12 місяців кількість військовослужбовців і військовослужбовців Австралійських Сил Оборони, розгорнутих протягом кожної ротації, збільшиться до 90", - ідеться на сторінці Генштабу у Фейсбук.
"Ми пишаємося розширенням підтримки Австралією операції "Куду", місії, яка зміцнює міжнародну солідарність з Україною", - сказав віцепрем'єр-міністр - міністр оборони Австралії Річард Марлз, наголошується в повідомленні.
Зазначається, що роль Австралії буде розширено, щоб внести до програми підготовки навчання молодших командирів і лідерів, яке буде зосереджене на таких сферах, як навички ведення бойових дій, включно з навичками ведення бойових дій, як у місті, так і в окопі, надання першої медичної допомоги в бою, ризики роботи з вибухівкою і майстерність влучної стрільби.
Загалом, з червня 2022 року понад 30 000 українців та українок було підготовлено, щоб стати військовими, за підтримки інструкторського персоналу з Австралії, Великої Британії, Канади, Нової Зеландії, Норвегії, Данії, Фінляндії, Швеції, Литви, Нідерландів та, віднедавна, Румунії.
*
Україна та Велика Британія провели спільний оборонний захід
Укроборонпром взяв участь у Конференції «Британсько-Українське партнерство оборонної промисловості». Захід пройшов 13-14 грудня в Києві
*
У Молдові організували військові навчання неподалік від межі окупованого росіянами Придністров’я та лише за 22 кілометри від українського кордону
*
Самохідні міномети Rak прибули із Польщі в Україну – Bild
Зазначається, що польська сторона обіцяла передати їх у березні 2023 року
*
Головною стратегією ЗСУ тепер є знищення максимальної кількості російських військових — Bild
Позиції не мають значення, головне, щоб більшість українців залишилися живими, зазначають в ЗСУ
*
Україна потребує мобілізації для підтримки наявної чисельності Сил оборони – Кирило Буданов
Начальник ГУР додав, що «ніякий рекрутинг такі обсяги покрити не може»
*
Війська РФ 16 грудня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута й Авдіївки, на захід і південний захід від Донецька, в районі кордону Донецької і Запорізької областей та на заході Запорізької області, а на окремих ділянках просунулися вперед.
Про це повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).
Зазначається, що російські сили впродовж 16 грудня незначно просунулися на трьох напрямках - біля Бахмута, Авдіївки та Вербового.
16 грудня російські загарбники провели локалізовані наступальні операції поблизу Бахмута і підтвердили наступ. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 грудня, показують, що російські війська просунулися на північ від Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута).
Крім цього, 16 грудня російські сили вели наступальні дії поблизу Авдіївки і підтвердили наступ. Опубліковані 15 грудня геолокаційні кадри показують, що російські війська просунулися до західних околиць промислової зони на південний схід від Авдіївки.
Також зазначається, що 16 грудня російські війська продовжили контратаки на заході Запорізької області та нещодавно досягли незначних успіхів. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 грудня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на північний захід від Вербового.
Водночас українські війська продовжували наземні операції на лівому березі Херсонської області 16 грудня.
Російські військові блогери стверджували, що українські сили намагалися просунутися до лісових масивів поблизу Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро) 15 і 16 грудня. В цьому районі тривають важкі бої.
*
МВФ, Світовий банк, НАЗК: спільна імплементація антикорупційної стратегії до 2025 року
На 10-й сесії Конференції держав - учасниць Конвенції ООН проти корупції Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) провів зустрічі з Віцепрезидентом Світового банку з питань доброчесності (INT) Мугамаду Діогне та керівником антикорупційного напрямку Міжнародного валютного фонду (МВФ) Еммануелем Матіасом. Зокрема, НАЗК та Світовий банк підписали Меморандум про співробітництво.
«Україна розробила Антикорупційну стратегію та покроковий план з її виконання — Державну антикорупційну програму до 2025 року. Виконання передбачених ними заходів на всіх рівнях вже дає результати. Верховна Рада України відновила обов'язок подавати електронні декларації для всіх посадовців, демонструючи повну прозорість попри війну. Україна здатна гарантувати прозорість та підзвітність у процесах, пов’язаних з отриманням допомоги зараз та під час відбудови. Підписання цього меморандуму - ще одне свідчення довіри до нашої держави», — заявив Голова НАЗК.
Він також розповів Віцепрезиденту Світового банку про можливість відстежувати прогрес виконання Україною Державної антикорупційної програми (ДАП) за допомогою Інформаційної системи моніторингу реалізації державної антикорупційної політики, яка також доступна англійською мовою:
*
12 грудня Міністр фінансів України Сергій Марченко провів зустріч з Керуючим директором Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.
Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.
Також від Мінфіну у зустрічі взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та заступник Міністра фінансів України Олександр Кава. Від Банку - заступниця Голови ЄБРР в Україні Ірина Кравченко та заступник Директора Ради Директорів ЄБРР Артем Шевальов.
Сторони обговорили поточну співпрацю, зокрема збільшення інвестицій Банку в Україну з метою підтримки реального сектору економіки, а також пріоритетні галузі для реалізації майбутніх ініціатив та вдосконалення механізмів існуючих спільних проектів.
Крім того, учасники зустрічі розглянули питання підготовки до чергового засідання Мультидонорської координаційної платформи, зокрема, щодо планів фінансування дефіциту державного бюджету у 2024 році.
Міністр фінансів України подякував представництву Банку за значний внесок у фінансування критично важливих видатків в енергетичному секторі.
“З початку повномасштабного російського вторгнення підтримка ЄБРР стала однією з ключових для українського енергетичного сектору. Завдяки фінансовим ресурсам, які Банк мобілізував для підтримки ліквідності та стабільності основних підприємств паливно-енергетичного комплексу України, а саме НЕК “Укренерго” та НАК “Нафтогаз”, українській енергетиці вдалося зберегти рівень енергетичної безпеки в країні, вчасно підготуватися до опалювального сезону та вистояти в часи російського енергетичного терору”, - наголосив Сергій Марченко.
Суттєвою підтримкою для України став внесок ЄБРР у забезпечення безперебійного проходження опалювального сезону 2022/2023 рр. та вчасної підготовки до нового опалювального сезону 2023/2024 рр. через фінансування закупівлі імпортованого природного газу. Кошти складаються з позики під гарантії країн G7 на суму 300 млн євро та гранту від Уряду Норвегії обсягом 188,7 млн євро.
В цьому контексті, Міністр фінансів зауважив, що враховуючи поточну ситуацію в країні, залучення нових інвестицій залишається особливо важливим питанням: “Швидке відновлення України значною мірою залежить від розвитку приватного сектору, а тому існує значна потреба в іноземних інвестиціях. В свою чергу, Уряд України разом з міжнародними партнерами активно працює над створенням сприятливих умов для інвесторів”.
Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне зазначив, що основними напрямами для співпраці у наступному році буде підтримка приватного та публічного сектору, зокрема в сфері інфраструктури та енергетики, продовольчої безпеки та торгівлі.
Також українська сторона висловила сподівання щодо проведення у грудні першого за два роки перегляду портфелю спільних проектів ЄБРР, що сприятиме підвищенню ефективності реалізації проектів та використанню залучених кредитних коштів у рамках спільних поточних ініціатив.
*
Компанія-розробник софту SAP надасть Україні технологічну підтримку на 65 млн євро
*
Національний банк за тиждень з 11 по 15 грудня на міжбанківському валютному ринку продав 863,71 млн доларів і купив 1,2 млн доларів
*
Морські порти України у січні-листопаді 2023 року збільшили перевалку вантажів порівняно з аналогічним періодом минулого року на 15,8% – до 52,8 млн тонн
*
В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на 8,3 млрд грн вже отримали понад 5,6 тис. родин
*
Цьогоріч українські аграрії отримали понад 70 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств, з них 40,3 млрд грн - за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»
*
АТ “Укрзалізниця” планує залучити провідні українські компанії до ремонтного виробництва, що забезпечить необхідний обсяг дефіцитного обладнання для ремонтів магістральних вантажних тепловозів серії ТЕ33АС виробництва Wabtec Corporation
*
ЄІБ виділить понад 40 млн євро на реконструкцію залізничної інфраструктури у Молдові
*
У Києві президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін та президент Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000
*
Після виплати ДП "Гарантований покупець" 390 млн грн за "зеленим" тарифом рівень розрахунків перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел за листопад перевищив 91%
*
Український автопарк у листопаді 2023 року поповнили 272 автобуси – на 53% більше, ніж в аналогічному місяці роком раніше
*
У 2023 році українці споживали в середньому по 27 кг птиці та 7,4 кг яловичини на одну особу, тоді як торік ці показники були 26,2 кг та 7 кг відповідно
*
За минулу добу, 16 грудня, на напрямку «Ягодин-Дорогуськ» кордон перетнули близько 1,5 тисячі вантажних транспортних засобів у обидва боки
*
Польські перевізники 18 грудня о 14:00 планують поновити блокування кордону з Польщею на пункті пропуску "Ягодин - Дорогуськ"
*
Біля пункту пропуску польсько-українського кордону "Корчова – Краківець", де, зокрема, польські перевізники блокують кордон, помер вже третій український водій
*
Національне агентство з питань запобігання корупції вилучило австрійський Raiffeisen Bank зі списку компаній-спонсорів війни до моменту проведення консультацій
*
У телекомунікаційній компанії "Київстар" заявили про відновлення віртуальних приватних мереж (VPN), та початок відновлення машино-машинної взаємодії (M2M) для бізнесу. Планується якнайшвидше відновити роботу SMS
*
Оптимістичні інвестори у китайські акції з Нью-Йоркської фондової біржі залишились ні з чим після 2023 фінансового року, але не втрачають надії відновити прибутки наступного року
*
У російській державній компанії "Газпром" оголосили про новий рекорд постачання газу до Китаю, не зазначаючи цифр
*
Північна Корея запустила в неділю, 17 грудня, балістичну ракету в бік Японського моря (Східного моря)
*
Центральна кримінальна поліція Фінляндії вимагає заарештувати росіянина Воїслава Тордена (він же Ян "Слов'ян" Петровський) за підозрою у скоєнні воєнних злочинів в Україні
*
Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що вважає за потрібне зняти санкції ЄС із бізнесмена та байкера Йозефа Гамбалка, який потрапив у список через зв’язки з близькою до Путіна російською байкерською організацією "Нічні вовки"
*
Президент РФ Володимир Путін виступив із наріканнями щодо вступу Фінляндії до НАТО, заявивши, що тепер у відносинах між двома країнами «будуть проблеми»
*
Станом на сьогодні президент Росії Володимир Путін почувається впевнено через ситуацію на фронті і в його плани не входять жодні перемовини, допоки в Сполучених Штатах не відбудуться вибори президента.
Про це сказав директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету, посол Майкл МакФол під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну".
"Путін почувається дуже впевненим. Рік тому він мав дуже знервований вигляд, оскільки він програвав на полі бою. І я ніколи не бачив його таким невпевненим, як тоді", - сказав він.
"Наразі ж його солдати окопалися. Так, вони несуть величезні втрати, наша розвідка публікує шокуючі цифри щодо загиблих російських солдатів, яких він бездумно шле на забій. Але для авторитарного режиму це нічого, йому байдуже", - підкреслив Майкл МакФол.
За його словами, наразі про жодні перемовини щодо припинення війни взагалі не йдеться і цього немає зокрема і в планах Володимира Путіна.
"Щодо перемовин з Росією, що “краще підписати погану угоду, щоб надалі не довелось підписувати ще гіршу” - я повністю не погоджуюсь і відкидаю таку думку. Є певна наївність деяких американців, які говорять про це. Путін не збирається проводити жодні переговори, він вважає, що час на його боці. Принаймні до того, як новий американський президент прийде до влади", - зазначив Макфол.
*
На фоні дефіциту у декількох регіонах Росії, ціни на яйця виросли приблизно на 42% та викликали реакцію з боку президента РФ Владіміра Путіна
*
З колишнього заводу Volkswagen у російській Калузі масово змушують звільнятися робітників
Німецьке обладнання в цехах «розпилюють болгарками», а звільнені площі використовують як склади для автомобілів китайського виробництва
*
У ніч на неділю 33 нібито українські безпілотники атакували Липецьку, Ростовську й Волгоградську області Росії
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім