"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
В Японії проходить важливе для уряду Кішіди голосування на проміжних парламентських виборах
*
Чинний президент США Джо Байден під час вечері із кореспондентами у Білому домі пожартував над своїм майбутнім суперником на президентських перегонах Дональдом Трампом.
Про це повідомляє MSNBC.
Під час вечері Байден виголосив кілька самокритичних жартів і ще кілька на адресу Трампа.
"Звичайно, вік є проблемою. Я дорослий чоловік, і я змагаюсь із 6-річною дитиною", – сказав Байден, посилаючись на занепокоєння щодо свого віку, щоб підколоти Трампа.
Він також згадав судовий процес над Трампом, який триває у справі про відмивання грошей, назвавши це "штормовою погодою", натякаючи на справу про виплату грошей за мовчання порноакторці Стормі Деніелс.
Наприкінці промова Байдена стала більш серйозною. Він говорив про важливість вільної преси та ставки на цьогорічних президентських виборах.
"Я щиро не прошу вас ставати на чийсь бік. Я прошу вас усвідомити серйозність моменту", – закликав він.
*
Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil про багатомільярдну угоду на купівлю скрапленого природного газу, оскільки Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв
*
SpaceX запустила у космос партію навігаційних супутників Galileo
*
Канада профінансує виробництво українських безпілотників в Україні
*
Канада передасть Україні нову партію бронетранспортерів ACSV 8х8
Перші десять бронетранспортерів сімейства LAV 6.0 ACSV Україна зможе отримати влітку 2024 року. Про це повідомляє видання CBC
*
Велика Британія планує до 2030 року поставити на озброєння армії гіперзвукові ракети власного виробництва
*
Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії
*
Уряд Португалії заявив, що не планує заходів для компенсацій країнам і народам, які постраждали від політики Португалії колоніальної доби
*
У Сеймі Литви ініціюють проєкт закону про те, що іноземці, які працюють у Литві і їхня робота передбачає спілкування з клієнтами, повинні будуть на достатньому рівні володіти державною мовою
*
Прийняття Польщею так званого зеленого курсу і відкриття кордонів для українського імпорту призведе до знищення сільського господарства Польщі - Качинський
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі з очільником уряду Нідерландів Марком Рютте заявив, що новий генеральний секретар НАТО, який прийде на зміну Єнсу Столтенбергу, надасть пріоритетності проблемам Туреччини, пов'язаним з тероризмом
*
Польське військове керівництво готує реформу, що передбачатиме формування великого "активного резерву" армії
*
Сирський - Ситуація на передовій загострилася. Цього тижня важкі бої тривали по всій лінії фронту
*
Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський
*
Російські війська двічі намагалися штурмувати на Оріхівському напрямку, але в обох випадках – безуспішно
*
ISW - Сили оборони України зможуть найближчими місяцям стабілізувати лінію фронту та розпочати обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024-го або на початку 2025 року
*
Російські війська можуть домогтися значних тактичних успіхів найближчими тижнями, допоки Україна чекатиме на прибуття допомоги від США на фронт, однак навряд чи зможуть подолати українську оборону, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) від 27 квітня.
*
"Прибуття американської допомоги на фронт найближчими тижнями дасть змогу українським військам розв'язати проблему браку матеріальних засобів і послабити російські наступальні операції, що тривають, а російські сили, схоже, активізують зусилля з дестабілізації української оборони та зміцнення позицій напередодні прибуття американської допомоги", - зазначають в ISW.
Крім цього, зазначається, що два офіцери української розвідки повідомили Financial Times, що РФ має намір використати поточні наступальні операції і ракетні удари по Україні для підготовки поля бою до очікуваної великомасштабної російської наступальної операції наприкінці травня або в червні.
У Financial Times також повідомили, що один із західних чиновників заявив, що російські сили можуть здійснити подальші "тактичні прориви" найближчими тижнями, але не будуть "переповнювати" Україну.
Зі свого боку, аналітики ISW зазначають, що "російські сили мають можливість домогтися значних тактичних успіхів у районі Авдіївки та досягти оперативно значущої мети під час захоплення Часового Яру, однак жодна з цих спроб, найімовірніше, не переросте в оперативно значуще проникнення в найближчій перспективі, не кажучи вже про те, щоб спричинити крах української лінії оборони в Донецькій області".
*
Минулої доби на фронті - 88 бойових зіткнень
Ворог завдав 32 ракетних та 64 авіаційних удари, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах
*
ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%
*
За тиждень з 22 по 26 квітня Національний банк України не купував валюту на міжбанку, при цьому продав 532,35 млн дол
*
Аварійні відключення електроенергії застосовують у Харківській області та на промислових обʼєктах у Кривому Розі
*
Шмигаль - Профільні міністерства працюють над тим, щоб поставити у прифронтові регіони так звані децентралізовані джерела електроенергії
*
На квітень 2024 року в Україні розслідують понад 450 кримінальних справ за фактом незаконних азартних ігор, заблокували понад 2500 сайтів
*
Державні лісогосподарські підприємства України у січні-березні 2024 року отримали 5,45 млрд грн чистого доходу від реалізації продукції, що на 16% більше минулорічного показника
*
Оборот у рибній галузі складає понад ₴1 мільярд - Мінагрополітики
Сума сплачених податків за використання водних біоресурсів зросла майже удесятеро до 101 млн грн завдяки проведенню аукціонів у Prozorro.Продажі.
*
Головні вектори втілення реформи рибної галузі – це євроінтеграція, цифровізація і дерегуляція
*
Соціальна політика: основна ціль в процесі реформи системи МСЕК – забезпечення економічної незалежності
*
Від 24 лютого 2022 року російська армія вже майже 180 разів атакувала українські ТЕС
*
Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Росіянам обмежать видачу кредитів на китайські авто
Центробанк рф вперше запровадив обмеження на видачу кредитів на придбання автомобілів. Так, з 1 липня російські банки будуть зобов'язані застосовувати підвищені коефіцієнти ризику за автокредитами, виданими позичальникам із середнім та високим борговим навантаженням, передає РБК.
Надбавки поширюватимуться на автокредити, видані позичальникам із відносно високим показником боргового навантаження — понад 50%. Йдеться про клієнтів, які вже віддають на обслуговування наявних кредитів та позик понад 50% свого щомісячного доходу.
У російському центробанку вважають, що автокредитування у росії зростає занадто високими темпами — 53% у річному вираженні станом на 1 квітня.
За його оцінками, за перший квартал цього року 61% автокредитів було видано позичальникам з борговим навантаженням понад 50%. Роком раніше частка таких видач становила 50%, а на початку 2022 року — 44%.
Станом на 1 березня 2024 року заборгованість росіян за автокредитами становила 1,82 трлн рублів. Прискорення видач у цьому сегменті почалося ще рік тому, відтоді банки майже щомісяця оновлювали рекорд за обсягом наданих позик.
*
Путін оголосив про плани відвідати Китай у травні
Президент Росії Володимир Путін планує відвідати Китай у травні. Про такі плани Путін заявив 25 квітня на зʼїзді Російського союзу промисловців і підприємців у Москві.
Російський лідер не повідомив точну дату візиту та інших подробиць. Економічна та дипломатична ізоляція Росії, яка зросла через її повномасштабну війну проти України, зробила Москву все більш залежною від Китаю, вказує AP.
Також на зʼїзді Російського союзу промисловців і підприємців Путін заявив про можливість націоналізації компаній в інтересах національної оборони.
*
Міністр закордонних справ КНР Ван Ї та зовнішньополітичний радник президента Франції Еммануель Бонн час телефонної розмови обговорили відносини Китаю з Францією та ЄС і домовились координувати зусилля в українському питанні.
Про це повідомляє МЗС Китаю.
Під час розмови Ван, зауваживши, що нинішня ситуація у світі є складною і неспокійною, сказав: «Міжнародна спільнота очікує, що Китай і Франція сформують єдину позицію та висловлять спільний голос щодо основних питань, пов’язаних із глобальним миром і стабільністю та майбутнім людства».
За його словами, Китай і Франція, як дві великі країни, повинні відігравати важливу роль у відповіді на глобальні виклики, для чого Китай готовий зміцнювати обміни на високому рівні з Францією і розвивати китайсько-французьке всеосяжне стратегічне партнерство.
«Сподіваємося, що французька сторона підштовхне Європейський Союз продовжувати проводити позитивну і прагматичну політику щодо Китаю», - додав топдипломат.
Згідно з повідомленням, Бонн, своєю чергою, підтвердив готовність Франції співпрацювати з Китаєм і активізувати обміни між Парижем і Пекіном та поглибити взаємну довіру.
«Обидві сторони повинні працювати разом, щоб охолодити проблеми гарячих точок, впоратися з глобальними викликами, … а також відкинути блокове протистояння і сприяти розвитку відносин між Францією і Китаєм та Китаєм і Європейським Союзом», - цитує Бонна МЗС КНР.
У відомстві додали, що сторони домовилися продовжувати співпрацювати у розробці штучного інтелекту, зміцнювати координацію у боротьбі зі зміною клімату й поглиблювати торгово-економічну співпрацю та інвестиції.
«Обидві сторони також підтвердили готовність координувати зусилля у міжнародних та регіональних питаннях, що становлять спільний інтерес, таких, як українське питання та палестино-ізраїльський конфлікт», - ідеться у повідомленні.
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне закликав Китай відігравати активнішу роль у воєнному конфлікті між РФ та Україною і надіслати Росії відповідний сигнал.
*
Вже не такі «об'єктивні». Китай змінює риторику щодо війни Росії проти України — ISW
Китай зробив більш різку, ніж будь-коли, заяву про війну Росії проти України, звинувативши в російській агресії НАТО, зауважили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у новому зведенні.
26 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся в Китаї з головою КНР Сі Цзіньпіном і звинуватив Китай у підтримці російської оборонної промисловості, що підриває європейську і трансатлантичну безпеку. Блінкен заявив, що Китай постачає Росії верстати, мікроелектроніку, нітроцелюлозу (використовується у виробництві пороху і вибухових речовин) та інші товари подвійного призначення, і пригрозив Пекіну санкціями. Раніше Блінкен казав, що Китай — основний постачальник російського оборонно-промислового комплексу.
Після цього офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь заявив, що Росія імпортує понад 60% товарів подвійного призначення зі США та інших країн Заходу. Він також переклав відповідальність за «українську кризу», як у Китаї називають повномасштабне вторгнення Росії в Україну, на НАТО. У Пекіні додали, що далі «просуватимуть» переговори країни-агресора та України.
«Заява Вана помітно жорсткіша, ніж попередні заяви КНР щодо вторгнення Росії в Україну, в яких КНР зображувалася як об'єктивний і неупереджений посередник у майбутніх мирних переговорах між Росією та Україною, а кремлівський новинний ресурс ТАСС інтерпретував заяви Вана як покладання „прямої відповідальності“ за російське вторгнення в Україну на НАТО», — зазначили в ISW.
Аналітики вважають, що Кремль може використати цю заяву Китаю, щоб стверджувати, що Пекін підтримує російську агресію.
*
Ілон Маск несподівано відвідав Китай і планує зустрітись із чиновниками
Засновник Tesla Ілон Маск несподівано прибув у Пекін, аби обговорити із високопоставленими чиновниками країни впровадження технології повного автопілота у своїх автомобілях Tesla.
Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.
Маск зустрінеться з високопоставленими чиновниками, щоб обговорити розгортання програмного забезпечення повного безпілотного водіння і дозвіл на передачу даних за кордон, повідомила людина, обізнана в цьому питанні.
З 2021 року Tesla зберігає всі дані, зібрані її китайським автопарком, у Шанхаї, як того вимагають китайські регулятори, і не передає їх назад до Сполучених Штатів.
За повідомленнями державних ЗМІ КНР, маршрут Маска в неділю вдень включає зустріч з Рен Хунбіном, урядовцем, який очолює Китайську раду зі сприяння міжнародній торгівлі, організатора Пекінського автосалону, що проходить зараз в Пекіні.
*
Сі Цзіньпін їде до Європи: з якою метою і як це може вплинути на війну Росії проти України
Лідер Китаю Сі Цзіньпін на початку травня відвідає Угорщину, Сербію та Францію у межах великого туру, що стане його першою поїздкою до Європи після пандемії. Що це означає в геополітичному плані? І чи зможе вплинути на війну Росії проти України?
Поїздка лідера одніє із найбільших країн світу відбудеться у вирішальний час, коли Росія просувається на полі бою в Україні, між Пекіном і Брюсселем загострюється економічна напруга, а США прямують до листопадових президентських виборів.
На цьому тлі Сі Цзіньпіннамагатиметься залагодити частину проблем, які утворилися у відносинах з Європою після його останньої поїздки на континент. Зокрема, він намагатиметься послабити деякі кроки Європейського Союзу у політиці так званого «зниження ризиків», яке Пекін розглядає як небажане зближення між Брюсселем і Вашингтоном проти Китаю.
Також на порядку денному буде участь Китаю у майбутньому мирному саміті у Швейцарії щодо війни в Україні, який запланований на середину червня.
Офіційні особи ЄС кажуть, що Пекін наполягає на тому, щоб Росія також мала місце за столом переговорів, з чим Київ (і, можливо, навіть Москва) зараз не бажає погодитися.
Зважаючи на це, незрозуміло, чи буде Китай брати участь, чи бойкотуватиме переговори.
Річниця бомбардування посольства Китаю у Белграді
Дати євротуру Сі публічно не оголошували, але різні європейські чиновники вказували на 7 травня як день початку турне. Цю дату також згадували сербські ЗМІ, коли писали про час, коли Сі може відвідати Белград.
Ця дата припадає на 25-ту річницю бомбардування силами НАТО посольства Китаю в Белграді, що є важливою подією у відносинах між країнами.
Зруйноване посольство перетворили на великий китайський культурний центр, який має стати найбільшим у Європі.
Центр був завершений ще у 2022-му році, і можна було побачити персонал, який входив і виходив з будівлі. Однак він досі офіційно не відкритий, і було припущення, що офіційні особи Сербії та Китаю чекали візиту Сі, щоб офіційно відзначити цю подію.
Сі Цзіньпін також відвідав це місце, коли востаннє був у Сербії в 2016 році. Тоді він поклав квіти та виступив з промовою біля пам’ятника на території комплексу на честь китайських дипломатів, які загинули під час атаки 1999 року.
Чому турне лідера Китаю важливе?
Візит до Парижа для Сі є можливістю зосередитися на ширших відносинах Китаю з Європою, але зупинки в Угорщині та Сербії дозволять Пекіну продемонструвати, що його вплив у Центральній та Східній Європі все ще дуже вагомий.
Протягом останніх кількох років із формату 17+1 (дипломатичне об'єднання Китаю та європейських країн) вийшла Литва, а інші країни Центральної та Східної Європи знизили рівень свого представництва і загалом пріоритетність блоку для себе.
Демонстрація своєї важливості для такого члена ЄС, як Угорщина, також надсилає важливий сигнал.
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заохочує китайські інвестиції та тісніші зв’язки з Пекіном в той час, коли Будапешт має розбіжності із Брюсселем. У лютому Угорщина оголосила про нову безпекову угоду з Китаєм, згідно з якою китайська поліція зможе вести патрулювання в країні.
Тим часом офіційні особи Угорщини та Китаю доволі активні напередодні візиту – ймовірно, вони прагнуть оголосити про нові ініціативи та прогрес у проєктах, які довго відкладали.
Зокрема, міністр економіки Угорщини Мартон Надь 18 квітня прийняв китайську делегацію, де вони обговорили, серед іншого, статус фінансованого Китаєм проєкту залізниці Будапешт-Белград вартістю 1,9 мільярда доларів США.
Також Віктор Орбан усіляко афішує свою підтримку відносин із Росією, і заявляє про недоцільність надання підтримки Україні у її відсічі російської агресії.
Чи є Китай тим, що може зупинити війну?
Шольц: я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив сподівання, що Берлін і Пекін допоможуть досягти «справедливого миру» в Україні.
Про це він заявив 16 квітня під час візиту до Китаю і зустрічі з Сі Цзіньпіном у Пекіні.
Німецький канцлер відвідав Китай у супроводі великої делегації німецьких міністрів і керівників компаній.
Я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну
Шольц
Шольц намагається досягти «тонкого балансу» у відносинах з Китаєм, зазначає видання The New York Times, адже він паралельно просуває економічні відносини з найбільшим торговельним партнером Німеччини й одночасно висловлює занепокоєння щодо підтримки Китаєм Росії.
Шольц заявив, що на зустрічі в Пекіні обговорив з китайським лідером те, «як ми можемо більше сприяти справедливому миру в Україні».
«Я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну», - сказав лідер Німеччини.
Китай прямо не засудив Росію за її широкомасштабне вторгнення в Україну.
Натомість за останні роки – і особливо після початку російської війни проти України – Китай і Росія суттєво розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, й, на думку американських посадовців, Китай постачає Росії низку товарів та, зокрема електроніку, яку та використовує у війні.
Офіційні особи США, говорячи на умовах анонімності, заявили 12 квітня, що Китай підтримує військові дії Росії в Україні, допомагаючи Москві в її найбільшому з радянських часів нарощуванні озброєнь, надаючи безпілотні та ракетні технології, супутникові зображення та верстати, повідомляє Reuters. Китай заперечує таку свою роль.
Посадовці додали, що президент США Джо Байден порушив це питання з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час їхньої недавньої телефонної розмови, і що це тема обговорення з союзниками США в Європі та в усьому світі.
Один із посадовців зазначив, що китайські матеріали заповнюють критичні прогалини в російському виробничому циклі оборонного виробництва та допомагають Москві здійснити «найамбітнішу оборонну експансію з радянських часів і у швидші терміни, ніж ми вважали можливими на початку цього конфлікту».
Відповідаючи на питання Голосу Америки, прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер заявив, що Китай підтримує Росію, допомагаючи нарощувати її оборонне виробництво постачанням «значної кількості» мікроелектроніки та інших компонентів, які Росія використовує для виробництва зброї. Така підтримка, за словами речника, активно сприяє війні Росії в Україні.
*
У рф скасували парад до 9 травня через можливе невдоволення війною проти України – британська розвідка
Ходу «Безсмертного полку» та парад скасовують вже другий рік поспіль з безпекових міркувань
*
У Міноборони Британії оцінили втрати ЗС рф в Україні в 450 тисяч убитими та пораненими
Ще в лютому Пентагон оцінював цю кількість в 300 тисяч осіб
*
Офіційні представники РФ погрожують суворими відповідями "око за око" у разі конфіскації активів РФ на заході
*
В уряді Естонії пропонують припинити роботу у нічний час КПП "Койдула" на кордоні з Росією, у продовження аналогічного рішення щодо пункту пропуску у Нарві
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розповів, чи вважає ймовірним напад Росії на свою країну
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський не бачить причин для занепокоєння щодо можливості застосування РФ ядерної зброї в Україні
*
Сікорський сподівається на передачу Берліном Україні ракет Taurus після поставок Штатами ATACMS
*
В уряді Італії заявили, що країна відмовилась від російського природного газу і не матиме жодних проблем із запропонованим пакетом санкцій ЄС щодо скрапленого природного газу (СПГ), який розглядає Єврокомісія
*
Міністерка освіти і науки Німеччини Беттіна Штарк-Ватцингер закликала університети ретельно перевіряти будь-які спільні проєкти з Китаєм у світлі нещодавніх арештів за звинуваченнями у шпигунстві
*
Поліція німецької Баварії повідомила смертельний інцидент перед торговим центром у місті Мурнау, внаслідок якого померли двоє громадян України; підозрюваний у вбивстві – громадянин Росії
*
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французької ядерної зброї як частини "надійної європейської оборони" від загроз з боку Росії
*
Спікер парламенту Грузії у реакції на критику США закону "Про прозорість іноземного впливу" фактично звинуватив Штати у "фінансуванні радикалізації і дезінформації" через грантову підтримку грузинських громадських організацій
*
Італія викликала посла Росії у зв’язку з рішенням Кремля передати під контроль структури "Газпрому" майно італійської групи Ariston Thermo на території Росії
*
Плетенчук - Російська Федерація має проблеми з виробництвом нових кораблів, а ті що має, боїться застосовувати в Азово-Чорноморському регіоні
*
На бойовому чергуванні в Чорному й Азовському морях станом на ранок 28 квітня російські військові кораблі відсутні
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім