"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Угорський єврокомісар Олівер Варгеї та міністр закордонних справ Боснії і Герцеговини Ельмедін Конакович опублікували спільну заяву за підсумками розмови стосовно неоднозначних заяв Варгеї про проєкт резолюції в ООН щодо геноциду у Сребрениці.
Текст заяви Варгеї оприлюднив у соцмережі X (Twitter), зазначивши, що вони "прояснили непорозуміння" і домовились продовжити роботу над євроінтеграцією БіГ.
У заяві йдеться, що заяви Варгеї "жодним чином не ставили під сумнів факти щодо геноциду у Сребрениці у 1995 році".
"Заяви єврокомісара мали на меті уточнити, що порушники несуть повну і виключну відповідальність за скоєні ними злочини. Ідеї про колективну провину та відповідальність всього народу є неприйнятними та суперечать міжнародно прийняти нормам", – зазначають у тексті.
У наступному абзаці додають про неприпустимість забуття злочинів, щоб вони більше не повторювалися, та про неприпустимість заперечення геноциду, історичного ревізіонізму чи прославлення воєнних злочинців, оскільки для примирення необхідні правда, мир і справедливість.
"Єврокомісар Варгеї – один з найбільших прихильників вступу БіГ до Євросоюзу. Останніми роками ми разом працювали задля процвітаючого і мирного майбутнього Боснії і Герцеговини. Майбутнє БіГ – у ЄС, як єдиної, згуртованої і суверенної країни", – підсумовують у заяві.
У вівторок Варгеї під час дводенного візиту до Сербії підтримав її позицію стосовно проєкту резолюції ООН стосовно геноциду у Сребрениці 1995 року, заявивши, що "не згоден із колективним покаранням" сербського народу.
Проєкт резолюції ООН, який ініціювали Німеччина й Руанда та підтримали США, БіГ та інші країни, закликає зробити 11 липня офіційним Міжнародним днем пам'яті жертв геноциду в Сребрениці. Вона також закликає засудити будь-яке заперечення цього геноциду.
Обурення проєктом висловили Сербія та етнічі серби в Боснії і Герцеговині. Парламентарі Республіки Сербської – ентитету у складі Боснії і Герцеговини – 18 квітня схвалили доповідь, яка заперечує геноцид у Сребрениці.
*
Високопосадовці з Киргизстану та Пакистану провели зустріч після нападу у Бішкеку, коли були поранені щонайменше 29 осіб. Посольство Пакистану в Бішкеку повідомило, що найближчі кілька днів будуть організовані спеціальні рейси для репатріації пакистанських студентів
*
Армія Демократичної Республіки Конго заявляє, що запобігла спробі державного перевороту
*
Керовані хунтою Буркіна-Фасо, Малі та Нігер мають намір створити конфедерацію Альянсу держав Сахеля (AES)
*
Член військового кабінету, колишній міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц вимагає від уряду розробити до 8 червня план війни проти ХАМАСу, погрожуючи вийти з уряду, якщо його вимоги не будуть виконані
*
Ізраїльські військові виявили у секторі Гази тіло ще одного загиблого заручника, який донедавна вважався живим
*
Єменські хусити уразили балістичною ракетою у Червоному морі нафтовий танкер Wind, який віз нафту до Китаю
*
У Білому домі закликали парламент Грузії не долати вето, яке наклала президент Саломе Зурабішвілі на скандальний закон про "іноагентів", що викликав масові протести та жорстку критику з боку Заходу
*
Велика Британія закликає Німеччину переглянути рішення щодо відправлення Києву далекобійних ракет Taurus
Берлін не хоче передавати Києву Україні далекобійні ракети Taurus через побоювання ударів територією Криму, заявив в інтерв'ю Sky News глава оборонного відомства Великої Британії Грант Шеппс. Він вважає, що Німеччина має зняти заборону на використання такої зброї.
«Я б хотів, щоб наші партнери, включно з Німеччиною, у якої є можливості поставити далекобійне озброєння, але яка не дозволяє застосовувати його в Криму, який є частиною України», - заявив міністр. Він закликав Німеччину поставити Києву ракети Taurus.
При цьому Шеппс не став відповідати на запитання журналістів, чи може Україна застосовувати подібне озброєння для ударів по території РФ.
«Великобританія продемонструвала лідерство в питанні про те, як можна застосовувати наші ракети», - зазначив він, додавши, що деякі країни спочатку не давали дозвіл на застосування далекобійних ракет по Криму, але потім наслідували приклад Лондона.
Шеппс додав, що вважає війну в Україні «екзистенціальною битвою» за світовий порядок і «саму демократію». «Ми перебуваємо в абсурдній ситуації, коли Захід боїться, що Росія програє війну. І він не хоче, щоб Україна програла її", - підсумував міністр.
Дискусія про передачу Україні ракет Taurus дальністю 500 км, здатних долетіти до Москви, триває вже довгий час. Канцлер Німеччини Олаф Шольц неодноразово виступав проти такого кроку, побоюючись прямого залучення країни у війну з Росією.
Нові проблеми з узгодженням виникли після появи витоку переговорів високопоставлених німецьких офіцерів, які обговорювали можливість передання Україні 100 Taurus і використання цих ракет для ударів по російських складах боєприпасів і Кримському мосту. Головну стурбованість учасників бесіди викликало питання, як уникнути прямої участі в цьому процесі німецьких військових.
Taurus запускається з літака. Вона здатна розвивати швидкість до 900 км/год, має дальність стрільби до 500 км і може нести до 480 кг вибухівки. При цьому ракета літає на гранично низькій висоті - близько 50 метрів, що заважає її виявленню радарами. Україна просить Taurus із травня минулого року.
*
Міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що протягом травня Україна отримає від Британії сотню ракет для ППО, та закликав союзників прискорити надання Україні військової допомоги на тлі наступальних дій Росії на Харківщині
*
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що альянс між Росією та Китаєм, що посилюється, становить загрозу для західних країн, а також закликав європейські країни збільшити військову допомогу Україні
*
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив про успіх початкового етапу операції з розблокування дороги до аеропорту у заморській території Нова Каледонія, де тривають заворушення
*
Сили безпеки Франції повідомили ЗМІ про ще одну смерть під час збройних сутичок на її заморській території Нова Каледонія, що стала шостою за майже тиждень жорстоких заворушень, які охопили тихоокеанський архіпелаг, корінне населення якого прагне до незалежності
*
У столиці Іспанії Мадриді проходить багатотисячна демонстрація з вимогою реформувати систему охорони здоров’я
*
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс знову наголосив на зобов'язанні посадовців Північної Македонії використовувати конституційну назву країни в усіх випадках, як це передбачає угода між Афінами та Скоп'є, що укладена 2018 року
*
Голова Європейської ради Шарль Мішель відреагував на ветування президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі скандального закону про "іноагентів", що спричинив масові протести та жорстку критику з боку Заходу.
Свій коментар він опублікував у X (Twitter).
За його словами, ветування закону дає можливість для подальшого обговорення, адже у своїй нинішній формі той не відповідає цінностям Євросоюзу та шляху Тбілісі до ЄС.
"Я закликаю всіх політиків і лідерів Грузії скористатися цим вікном можливостей та зробити так, щоб Грузія залишалася на європейському шляху, який підтримує населення", – зазначив Мішель.
Посадовець долав, що продовжує уважно стежити за розвитком подій у Грузії.
Напередодні президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "іноагентів", що спричинив масові протести та жорстку критику з боку Заходу.
Противники закону про "іноагентів" заявили, що продовжать протести у Тбілісі.
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс - Вето на грузинський закон про "іноагентів" вказує на вихід зі шторму
*
Міністерство фінансів Німеччини неофіційно схвалило запит від міністерства оборони щодо виділення додаткових коштів на допомогу Україні.
Про це повідомляє Bild am Sonntag з посиланням на джерела у відомстві.
За даними видання, відомство пішло на цей крок після того, як міністр оборони ФРН Борис Пісторіус запросив 3,8 млрд євро на підтримку України.
Це пов'язано з тим, що майже всі виділені 7,1 мільярда євро були використані, а на закупівлю нового озброєння та боєприпасів залишилося лише 300 мільйонів, йдеться в матеріалі.
Непередбачені в бюджеті витрати мають бути подані на затвердження парламенту Німеччини в червні, зазначає видання.
За словами неназваного джерела в міністерстві фінансів ФРН, Берлін має поставити більше зброї Києву цього року.
"Якщо вдасться досягти консенсусу в уряді, ми знайдемо шляхи (для цього) в поточному фінансовому році", – сказав співрозмовник.
Цього тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі з главами урядів країн Північної Європи запевнив, що Україна й надалі буде отримувати від них підтримку.
Віцеканцлер та міністр економіки ФРН Роберт Габек вважає, що німецький уряд повинен робити більше для підтримки України у її протистоянні проти російської агресії.
Раніше Шольц закликав європейські країни надати Україні більше військової техніки зі своїх запасів.
Також наприкінці квітня Шольц і прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак обговорили подальшу співпрацю для підтримки України.
*
Тактика «подвійного удару» - РФ атакувала Харківський район ракетами «Іскандер-М»
*
Російські війська протягом дня 46 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області, зафіксовано 284 вибухи
*
Окупанти масово обстріляли логістичні шляхи на Луганщині
Противник обстріляв кожне деокуповане село, де залишаються люди
*
З початку доби російська армія значно активізувалась на Сіверському напрямку, де відбулося вже 20 бойових зіткнень
*
На фронті від початку доби відбулися 39 бойових зіткнень, вони тривають на Куп’янському, Сіверському, Краматорському і Покровському напрямках
*
Росія прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму для другого етапу наступу на Харківщину – ISW
Вовчанськ – найбільший населений пункт на кордоні, що міг б надати російським військам плацдарм поблизу російського тилу
*
За тиждень з 13 по 17 травня Національний банк України купив 460 тис дол на міжбанку, при цьому продав 490,51 млн дол
*
З 18:00 до 24:00 у всіх областях окрім Херсонської від електроенергії відключали промислових споживачів
*
Міністерство енергетики України схвалило дорожню карту розвитку «розумних мереж»
*
Україна для покриття дефіциту в енергосистеми у нічні та ранкові години 19 травня залучала аварійну допомогу з Румунії, Словаччини та Польщі
*
Державна служба геології та надр України проведе 6 червня сьомі аукціони з продажу спецдозволів на розробку 11 ділянок надр загальною вартістю 23,655 млн грн
*
Експорт товарів з України у І кварталі скоротився на 3% - Держстат
У першому кварталі 2024 року Україна експортувала товарів на 10,06 млрд дол., це 97,2% від аналогічного минулорічного показника; імпорт зріс на 1,7% - до 15,97 млрд дол.
*
У квітні 2024 року вантажообіг морських портів України становив 10 млн т, що майже вдвічі більше показника минулого року
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж пул активів АТ «Златобанк», стартова ціна лоту - 167,7 млн грн
*
Міністри юстиції країн G7 – «Великої сімки» у Венеції обговорили боротьбу з корупцією в Україні та окреслили напрями щодо спільних зусиль у боротьбі з організованою злочинністю. Дводенна зустріч була присвячена зміцненню демократичних інститутів України та запобіганню будь-яким формам незаконного використання коштів, які надані на відбудову. У підсумкових документах представники G7 відзначили антикорупційні реформи, які були проведені у 2014-2016 роках за президентства Порошенка, а також їхнє продовження у 2020-2021 роках.
«Після революції Гідності у 2014 році Україна провела два раунди судової та антикорупційної реформ (2014-2016 та 2020-2021). Ці реформи – як зазначено у висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі – сприяли узгодженню української судової системи з принципами верховенства права, зокрема посилення незалежності та підзвітності судової системи та створених антикорупційних органів. (…) З 2014 року в Україні створено такі інституції: Національне антикорупційне Бюро (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), Національне Агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Агентство з питань повернення та управління активами (АРМА) та Вищий антикорупційний суд (ВАКС). Ці заклади мають широкі мандати й поступово продовжують працювати все більш незалежно», – йдеться у Додатку до Венеційської Декларації міністрів юстиції G7.
Питання корупції є багатовимірною проблемою для України, що включає три позиції, зазначив міністр юстиції ФРН Марко Бушман. Перша проблема полягає в тому, що кожен євро, який втрачений внаслідок корупції і який не можна застосувати для спорядження солдатів та офіцерів ЗСУ, послаблює захист України від агресії росії. По-друге, Україна має намір долучитись до країн Євросоюзу, тому боротьба з корупцією є однією з вимог до всіх членів ЄС. І третя проблема – ефективність відбудови України, яка має відбутися завдяки іноземній допомозі. Країни-донори були б значно демотивовані внаслідок ймовірної втрати значної кількості цих інвестицій у відновлення внаслідок корупції.
У підсумковій Декларації також йдеться про те, що Україна має посилити антикорупційні заходи для прозорого відбору суддів і прокурорів, повідомляє Судово-юридична газета. Важливо забезпечити безперебійне кваліфікаційне оцінювання суддів Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, своєчасне заміщення вакантних посад у суддівському корпусі та належне кадрове забезпечення антикорупційних органів, зокрема ВАКС та САП. На основі рекомендацій та висновків ООН, Європейської Комісії, ОЕСР та GRECO, були визначені ключові пріоритети для постійної підтримки України з боку міністрів юстиції G7:
посилення ефективного та адекватного впровадження антикорупційних заходів для прозорого відбору суддів і прокурорів на основі заслуг
забезпечення безперебійного кваліфікаційне оцінювання суддів Вищою кваліфікаційною комісією суддів України
своєчасне заміщення вакантних посад у суддівському корпусі
належне кадрове забезпечення антикорупційних органів, зокрема ВАКС та САП
повне та неухильне впровадження планів доброчесності та кодексів етики у державному управлінні та судовій системі України
посилення наявних інструментів доброчесності для подолання корупційних ризиків у всіх українських судах, включаючи Верховний Суд, зокрема шляхом поліпшення перевірки декларацій доброчесності суддів та відповідних дисциплінарних проваджень.
повне впровадження та подальше посилення чинних превентивних антикорупційних заходів у контрактах, укладених на фізичну реконструкцію установ системи правосуддя.
Як стало відомо, Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва наголосив, що Україні потрібно не лише перемогти РФ, а й також здолати корупцію всередині країни, щоб не “стати схожою на Росію”.
У своїй промові в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського Блінкен закликав владу України до продовження реформ із тим, щоб вони не лише ухвалювались, а й втілювались та мали відчутний вплив на життя людей. “Це означає викорінення лиха корупції раз і назавжди. Перемога України на полі бою не дасть їй стати частиною Росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на Росію”, – сказав Блінкен. За його словами, російський диктатор Путін намагається використати корупцію, щоб посіяти розбрат в Україні, й попри помітні досягнення в боротьбі з нею “вісім із десяти українців усе ще вважають, що є закони, писані для еліт і закони для інших”.
“Оборона України від корупції має бути такою ж міцною, як і її військова оборона”, – додав Блінкен, навівши серед прикладів такої оборони незалежні суди, вільні ЗМІ, антикорупційну інфраструктуру та проведення вільних і чесних виборів.
*
У Львові обговорили реформу профільної середньої освіти
*
ЄС посилив вимоги для ввезення домашніх тварин із Росії та Білорусі
*
У Держдумі запропонували ЄС «зарити сокиру війни» і виступити проти США
Європейському союзу слід налагодити зв'язок із Росією і виступити «єдиним фронтом» проти США, заявив член думського комітету з безпеки і протидії корупції Михайло Шеремет.
«Сьогодні європейцям час не ворогувати, а взятися за розум і спробувати із суверенною Росією навести знову мости, але з двостороннім рухом, щоб не залишитися самим на узбіччі історії. Пора зарити сокиру війни і виступити єдиним фронтом проти американської експансії у світі", - цитує Шеремета “РИА Новости”.
Він вважає, що хороші відносини з Росією гарантують європейським державам стабільність і дешеві енергоресурси. За його словами, «освічена колись Європа» деградувала, а оглядки на Вашингтон зіграли з ЄС злий жарт.
«Росія ж готова простягнути розкаяній Європі руку порятунку і відкрити для неї не тільки вікно, а й свої широкі двері», - додав депутат.
*
Суд Санкт-Петербурга заарештував понад 700 млн євро активів, що належать трьом західним банкам - UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank, що є одним з найбільших кроків РФ проти західних фінустанов з початку вторгнення
*
Високопосадовці Міністерства закордонних справ Італії та інші посадові особи у понеділок 20 травня обговорять дії російського суду проти UniCredit банку
*
Слов'янський нафтопереробний завод, розташований у Краснодарському краї, призупинив роботу в неділю після атаки безпілотних літальних апаратів (БПЛА) минулої ночі, цитує «Інтерфакс» директора з комплексної безпеки групи компаній «Слов'янськ ЕКО» Едуарда Труднєва.
Влада Слов'янського району повідомила, що в ніч із 18 на 19 травня під час атаки БПЛА шість безпілотників упали на території НПЗ у Слов'янську-на-Кубані.
За попередньою інформацією влади, постраждалих і руйнувань не було, на місці падінь працюють спеціальні служби.
«Прильоти були. Завод зараз зупинений. Збитки рахуємо, працюють силові відомства", - повідомив Труднєв.
У компанії поки не знають, коли завод відновить роботу.
Слов'янський НПЗ постачає нафтопродукти як на експорт, так і на внутрішній ринок. Потужність НПЗ - 5,2 мільйона тонн на рік. (Московське бюро)
*
Понад 50 українських безпілотників у ніч на суботу атакували Краснодарський край, зокрема й нафтопереробний завод, повідомляє оперативний штаб регіону.
«У ніч із 18 на 19 травня київським режимом здійснено спробу атаки за допомогою БПЛА цивільних об'єктів на території Слов'янського та Кущівського районів. У Слов'янську-на-Кубані один із безпілотників упав на території НПЗ. За попередньою інформацією, постраждалих і руйнувань немає", - ідеться в повідомленні.
Baza уточнює, що на території нафтобази сталася пожежа, а очевидці чули звуки вибухів. Astra опублікувала відео, на якому безпілотний апарат атакує НПЗ, після чого відбувається потужний вибух і загоряння.
Зі свого боку Міноборони РФ повідомляє, що Київ ударив ракетами ATACMS по Криму, дронамі по Бєлгородській області та Краснодарському краю, але ППО перехопила всі об'єкти.
«Черговими засобами ППО дев'ять оперативно-тактичних ракет ATACMS і один БпЛА було знищено над територією Республіки Крим, три БпЛА знищено над територією Бєлгородської області, п'ятдесят сім БпЛА знищено і перехоплено над територією Краснодарського краю», - зазначили у військовому відомстві.
З початку 2024 року ЗСУ сконцентрувалися на ударах по об'єктах паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Росії. За п'ять із половиною місяців російські НПЗ і нафтобази атакували понад 30 разів. Під ударами опинилися всі великі НПЗ у європейській частині Росії.
Тільки в травні українські безпілотники атакували нафтобазу під Анапою, найбільший НПЗ у Калузькій області - Перший завод, «Салаватнафтооргсинтез» у Башкирії, нафтобазу «Калуганафтопродукт», а також Волгоградський НПЗ і паливну базу в Ростовській області.
За підрахунками Reuters, на кінець квітня внаслідок аварій і зовнішніх впливів простоювали майже 10% потужностей НПЗ - 87,1 тис. тонн на добу. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн тонн.
На цьому тлі експорт нафтопродуктів з Росії обвалився. Згідно з даними Kpler, у квітні порівняно з тим самим місяцем минулого року за кордон було вивезено на 24% менше мазуту, на 20% менше нафти і на 28% менше дизеля.
*
З'явилися супутникові знімки наслідків удару по порту в Новоросійську 17 травня
*
Військово-морські сили Збройних сил України знищили російський морський тральщик “Ковровець”
*
ГУР атакувало Виборзьку нафтобазу в Ленінградській області рф
Розвідники знищили вертикальні резервуари з паливом
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім