Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 02.02.2023

1. Переробка нафти у росії знижується.

- 2022 року нафтопереробка в росії знизилася порівняно з 2021 роком на 3,5% - до 276 млн тонн.

- У грудні 2022 року порівняно з тим самим періодом 2021 року зниження виробництва становило 2,3%, до 24,5 млн тонн.

- Значне зниження нафтопереробки у росії спостерігається з березня 2022 року через складнощі з експортом внаслідок запроваджених санкцій західними країнами.

- Труднощі з відвантаженнями змушують нафтові компанії оптимізувати роботу НПЗ, щоб уникнути переповнення резервуарів та вимушених зупинок.

- Проблеми зі збутом нафти та нафтопродуктів погіршаться після 5 лютого 2023 року, коли набуде чинності десятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф.

- Це негативно позначиться на закупівлі нафтопродуктів із рф, які постачаються морем.

2. Shell припинила спотові закупівлі російської нафти, ЗПГ та нафтопродуктів, які безпосередньо експортуються з рф, відмовилася від продовження контрактів на нафту, зупинила довгострокові закупівлі російської нафти у третіх осіб та розірвала два контракти на придбання трубопровідного газу.

- Shell повідомила, що, як і раніше, має два довгострокові контракти на постачання ЗПГ з росії, але контрагент по одному з них перестав постачати вантажі в третьому кварталі 2022 року.

- Навесні минулого року Shell вирішила вийти зі всіх російських проектів через війну рф в Україні, списавши близько $4 мільярдів.

3. Казахстан різко наростив експорт нафти в обхід росії після серії інцидентів на терміналі в Новоросійську, через який до війни за кордон вивозилося понад 80% нафти з Казахстану.

- За підсумками 2022 року Казахстан експортував 1,328 млн. тонн нафти через порти Грузії - в 10 разів більше, ніж роком раніше.

- Експорт нафти через росію, навпаки, скоротився більш як на чверть.

- Влітку «Казмунайгаз» домовився з азербайджанською SOCAR про експорт 1,5 млн. тонн на рік, або 30 тисяч барелів на день.

- З 2023 року ці обсяги буде збільшено до 5 млн. тонн.

4. У грудні 2022 року обсяг промислового виробництва у росії скоротився на 4,3%.  

- У грудні 2022 року виробництво у видобувних галузях скоротилося на 2,6% у річному вираженні.

- Так, обсяги видобутку газу та нафти зменшилися на 2,1% порівняно з тим самим періодом 2021 року, металевих руд — на 8,6%.  

- Обробні галузі у грудні впали на 5,7%.  

- Найбільше скорочення зафіксовано у випуску автотранспортних засобів, причепів та напівпричепів – на 47,4% порівняно з груднем 2021 року.  

- Виробництво лікарських засобів впало на 30,7%, деревини – на 19,1%, текстильних виробів – на 14,1%.

- Галузі, пов'язані з водопостачанням та водовідведенням, утилізацією відходів та ліквідацією забруднень, показали спад на 8,2%.

5. Візуально підтверджено, що росія з початку вторгнення у лютому 2022 р. втратила понад 9 тис транспортних засобів та одиниць важкого озброєння - аналітики Oryx

- Українська армія спромоглася знищити 5694 одиниці техніки, пошкодити 242, а також затрофеїти 2759 зразків озброєння. Крім цього 306 одиниць озброєння ЗС Росії кинули на поле бою

- З них танків – 1671 (у тому числі знищених: 989, захоплених: 545)

- Дані можуть бути не повними, тому що не все озброєння фіксується.

6. У росії перепрофілюють колишній автозавод Ford на деревообробну компанію.

- На майданчику у Всеволзьку до 2021 року виробляли моделі Ford Focus та Ford Mondeo, потім завод припинив роботу та був переданий корейському виробнику запчастин.

- Частину території орендовано деревопереробним виробництвом, яке вже працює у режимі налагодження.

7. Росія посіла 146 (зі 167) місце у світовому індексі демократії від Economist Intelligence Unit (EIU), аналітичного підрозділу журналу Economist.

- За 2022 рік країна опустилася одразу на 22 позиції, набрала 2,28 бали, - це найбільший демократичний спад з усіх країн світу.

- На це вплинули війна в Україні, переслідування активістів та політиків за антивоєнні висловлювання, а також контроль за ЗМІ.

8. В росії з 2 лютого припинено прийом заяв на випуск закордонних паспортів нового зразка з електронним носієм інформації.

- Призупинення прийому заяв на біометричні закордонні паспорти пов'язане зі зростанням попиту на них і з дефіцитом мікросхем, що використовуються при їх виробництві.

9. Росіян попередили про ризик зникнення сметани.

- росія може втратити сметану, якщо ЄС заборонить постачати необхідні для її виробництва закваски, попередили виробники. 90% російського ринку займають імпортні закваски, в країні відсутні біофабрики їхнього виробництва, крім кількох невеликих підприємств.

- Виробництво молочних заквасок «провалилося» наприкінці 1980-х – на початку 1990-х.

10. МЗС Австрії вирішило вислати з країни чотирьох російських дипломатів.

- "Два дипломати посольства рф вчинили дії, несумісні з їхнім статусом, і їх оголосили особа нон-грата", - повідомляє видання Österreich з посиланням на заяву відомства.

- Крім того, австрійська влада видворяє двох дипломатів, які є співробітниками постійного представництва рф при міжнародних організаціях у Відні.

- Російські дипломати мають залишити Австрію до 9 лютого.

11. Європарламент ухвалив резолюцію щодо санкцій проти рф.

- Депутати Європейського парламенту закликали Євросоюз прискорити ухвалення десятого пакету санкцій проти росії.

- До нього просять включити "Лукойл" і "Росатом", а також повне та негайне ембарго на імпорт урану та ядерного палива з рф.

- Крім того, у Європарламенті запропонували остаточно поховати спільні з росією газові проєкти.

- Йдеться про повну відмову не лише від газопроводу "Північний потік-2", а й від "Північного потоку-1".