Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.07.2023

1. Долар на Мосбіржі подорожчав до 90 рублів. Євро торгується вище за 98 рублів вперше з 29 березня 2022 року.

2. Мінфін росії підготувався до скорочення видатків бюджету у 2024 році.

- Мінфін рф запропонував скоротити витрати бюджету в 2024 році через зростаючий розрив між доходами і видатками.

- Там вважають за необхідне урізати на 10% витрати за всіма статтями, крім соціальних та «захищених».

3. У росії поточні продажі валюти найбільшими експортерами впали до 6-7 млрд у квітні-травні, що в середньому в 3.5 рази нижче, ніж у середині 2022 року.  

- Подібний провал пов'язаний з тим, що все більше розрахунків відбувається у національній валюті, як у рублях, так і використовуючи юані та індійські рупії.

4. Російський ЗПГ втрачає експорт.

- У I півріччі 2023 р. обсяги ЗПГ з росії, що вирушають на експорт, впали на 9,4%, до 14,4 млн т.

- Однак до Європи експорт зрідженого природного газу, як і раніше, залишається стабільним, незважаючи на загальне падіння - 9 млн т у I півріччі.

- Причина цього — необхідність Європейського союзу компенсувати різке скорочення імпорту трубопровідного газу із рф.

- Загальне падіння закордонних поставок відбулося через скорочення обсягів експорту до країн Азіатсько -Тихоокеанського регіону.  

- До кінця червня 2023 р. Китай та інші сусідні країни отримали з росії 5,2 млн т ЗПГ. Скорочення за підсумками I півріччя 2023 р. становило понад 1,8 млн т - за аналогічний період 2022 р. постачання становило 7 млн т.

- Обсяги виробництва ЗПГ у росії знизилися через капітальний ремонт технологічних ліній на «Ямал ЗПГ».

- Також падіння експорту може бути пов'язане з тим, що азіатські покупці, наприклад Пекін, що диверсифікують джерела закупівель з інших країн - США, Катар.

5. Продажі кардіологічних препаратів у росії зросли на 16% до рівня 2021 року.

- Роздрібні продажі лікарських засобів від серцево-судинних захворювань за перші п'ять місяців 2023 року у грошовому вираженні зросли на 16% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

- Експерти пояснюють зростання продажів лікарських препаратів від серцево-судинних захворювань у грошах підвищенням їх вартості.

6. Запаси бензину в росії "є тільки на папері": рф зіткнулася з нестачею бензину.

- З початку року біржові ціни на бензин у рф злетіли більш ніж на 70% і наприкінці червня оновили історичні рекорди.

- Перед сезонними ремонтами нафтопереробних заводів у росії формували «недоторканний запас» бензину, який на квітень мав налічувати 2 млн. тонн.

- Але тепер, коли НПЗ зупинили роботу через профілактику, це паливо на ринок так і не надійшло. Можливо, «запаси були лише на папері».

- Великі нафтові компанії навмисно притримують обсяг бензину, щоб підняти ціни ще вище.

- Дорогий бензин потрібний нафтовикам, щоб компенсувати різке скорочення виплат із бюджету.

- Йдеться про так званий демпферний механізм, який російська влада запустила у відповідь на бензинову кризу 2018 року: якщо внутрішні ціни на бензин нижчі за експортні, уряд доплачує нафтовикам різницю зі скарбниці, і навпаки — якщо внутрішні продажі вигідніші, компанії платять підвищений «податок».

7. Минулого тижня російські морські потоки сирої нафти на міжнародні ринки значно збільшилися, досягнувши семитижневого максимуму.

- Це різке зростання можна пояснити падінням попереднього тижня, яке було пов'язане з технічним обслуговуванням.

- Потік сирої нафти через російські порти збільшився приблизно на 1,3 млн барелів на день тижня, що передував 2 липня.

- На двох ключових експортних терміналах спостерігалося збільшення потоку, наслідуючи усталену схему, пов'язану з технічним обслуговуванням.  

- Хоча збільшення обсягів поставок спостерігалося у всіх регіонах, найбільше зростання спостерігалося в портах Балтійського та Тихоокеанського регіонів, які сильно постраждали під час спаду попереднього тижня.

8. Литва в рамках обговорення санкцій Євросоюзу проти рф пропонує заборонити країнам ЄС укладати нові контракти з "Росатомом", заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

- «До консенсусу (з приводу введення санкцій проти «Росатому») прийти поки не виходить, незважаючи на те, що ми пропонували всілякі способи того, як можна зробити»,— заявив міністр.

9. Статки найбагатших росіян з початку року зросли на $16,5 мільярда.  

- Всього до списку мільярдерів Bloomberg на початку липня 2023 року увійшли 24 росіянина.

- За оцінками агентства, їхній загальний статок на 3 липня становив $289,21 млрд.

- Лідером із приросту капіталу за підсумками першого півріччя став засновник нафтової компанії ЛУКОЙЛ Вагіт Алекперов. З початку року його статки зросли на $4,8 млрд — до $20,2 млрд.

- Найбагатшим серед бізнесменів з росії, за даними Bloomberg, є основний акціонер гірничо-металургійної компанії «Норільський нікель» Володимир Потанін, чий статок оцінюється в $28,5 млрд. Проте з початку року його статки скоротилися на $28,9 млн.

- Найбільше з початку року серед росіян втратив, за підрахунками Bloomberg, засновник компанії «Єврохім» та Сибірської вугільної енергетичної компанії (СУЕК) Андрій Мельниченко. Його статки зменшилися на $1,57 млрд і склали $11,6 млрд.

10. В Італії заморожено активи російських олігархів на 2 млрд євро ($2,5 мільярда).

- Це загальна сума активів, що підпали під санкції, починаючи з російського вторгнення в лютому 2022 року і до кінця червня 2023 року.

- Про це повідомляє підрозділ боротьби з відмиванням грошей UIF італійського Центробанку.

- Під санкційні заходи потрапили банківські рахунки, нерухомість та об'єкти розкоші, наприклад, яхти та автомобілі.

- Серед іншого заморожено фінансові активи 80 росіян на €330 млн.

11. Європейська федерація гандболу вирішила перенести жіночий чемпіонат Європи 2026 з росії в іншу країну, повідомляє прес-служба Федерація гандболу росії.

- "На жаль, на сьогоднішній день склалася така ситуація, що російські збірні та клуби відсторонені від участі у міжнародних змаганнях, а поточні умови не дозволяють своєчасно реалізувати всі етапи підготовки до такого великого турніру", - йдеться у повідомленні.

12. Члени асамблеї Євроліги погодилися залишити в силі усунення російських баскетбольних клубів від змагань на сезон-2023/24.