Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.10.2023

1. російський рубль майже досяг курсу 100 рублів за 1 долар.

- В довгостроковій перспективі послаблення рубля неминуче. А введені торгові обмеження тільки послаблять рубль.

2. Накопичення росіян тануть через новий курс рубля.

- Влітку 2022 року рублеві депозити громадян рф - (близько 30 трлн на той момент) у перерахунку на долари становили $595 млрд.  

- Зараз рублеві депозити становлять близько 37 трильйонів, але з поправкою на новий курс рубля - це вже лише $370 млрд.

3. росія вимагатиме ще більше грошей від іноземних компаній, які хочуть залишити російський ринок.

- Компанії, які хочуть піти з росії, мають заплатити до бюджету добровільний внесок — до 15% від повної ринкової вартості своїх активів замість нинішніх 10%.

4. Росія намагається маніпулювати цінами на зерно, але проблеми можуть виникнути і в рф.

- Федеральна влада рф дала вказівку експортерам продавати зерно не нижче 270 доларів за тонну.

- Нині ж на ринку тонна зерна коштує 245 доларів.

- Влада рф, яка є найбільшим постачальником зерна, хоче таким чином встановити на ринку нову вигідну їм мінімальну ціну.

- Наразі аграрії з півдня росії не можуть отримати експортні документи, якщо не встановлять ціну на тонну зерна у 270 доларів.

- Через обмеження трейдери перестали купувати зерно у селян, тому що сумніваються, що його вдасться продати за завищеною ціною.

5. Минулого тижня з російських портів відвантажувалося близько 3,72 млн барелів нафти на день, що на 24% більше, ніж за попередній тиждень.

- В результаті середній місячний показник зріс до 3,3 млн барелів на добу.

- У той час, як експорт сирої нафти значно зріс, росія тимчасово призупинила постачання бензину та дизельного палива за кордон, щоб стримати зростання цін у країні. Очікується, що постачання відновиться, як тільки уряд та нафтові компанії вироблять механізм для задоволення внутрішнього попиту.

- За місяць постачання до Азії зросли з 2,66 млн до 2,76 млн барелів. Навіть якщо всі вантажі на суднах без первісного пункту призначення в кінцевому підсумку виявляться в Індії, постачання до цієї країни все одно буде приблизно на 530 тис барелів на день. Це на 25% менше, ніж на піку у травні.

- 235 тис барелів на день припадали на судна з Порт-Саїда або Суеца в Єгипті або перевантажуються з одного судна на інше в південнокорейському порту Йосу. Ці рейси зазвичай закінчуються в портах Індії чи Китаю.

- Обсяг російського морського експорту нафти до країн Європи не змінився і становив 183 тис барелів на день. Ринок, який споживав близько 1,5 млн барелів на день морської нафти, що поставляється з експортних терміналів на Балтиці, Чорному морі та Арктиці, практично повністю втрачено.

6. У лідера російських авіаперевезень - «Аерофлоту» за один день відбулися одразу три технічні поломки, які не дозволили пасажирам здійснити рейси.

- Літак Boeing 777 російської компанії "Аерофлот" не зміг вилетіти з Пхукета до Москви через пошкодження шасі.

- Крім того, у Москві застрягли 400 пасажирів "Аерофлоту", які збиралися до Туреччини. Їх намагалися доставити до Анталії двічі.

- Перший борт негайно повернули в аеропорт вильоту через загоряння двигуна.

- Другий літак також виявився зламаний: його лагодили 1,5 години, не випускаючи людей із салону, але ці спроби успіхом не увінчалися і виліт відбувся лише через добу.

7. Норвегія ввела нові санкції проти росії, приєднавшись до представленого раніше 11-го пакету санкцій ЄС щодо москви.

- Норвезький пакет передбачає заборону на транзит через російську територію "товарів та технологій, які можуть сприяти збільшенню військового та технологічного потенціалу росії або розвитку сектору оборони та безпеки".

- Обмеження також торкнуться продукції авіаційної та космічної галузі, предметів розкоші, деяких видів заліза та сталі, а також заборона на перевезення причепів та напівпричепів з російською реєстрацією.

8. З Фінляндії продовжують ввозити люксові машини до росії на продаж, незважаючи на заборону.

- У прикордонній службі Фінляндії розповіли, що ввозити автомобілі до росії заборонено, а провозити через територію рф – так.

- Тому за документами машини прямують транзитом, наприклад, до Казахстану.

- нові машини ввозять за допомогою подвійної документації: на фінському прикордонному пункті показують транзитні, а на російському — про ввезення в країну.

9. Венесуела збільшує експорт нафти.

- Експорт нафти Венесуели у вересні перевищив 800 тис б/д — це другий за величиною середньомісячний показник цього року, оскільки нафтова держкомпанія PDVSA та її СП відновили видобуток.

- США у листопаді минулого року дозволили своїй компанії Chevron видобувати та закуповувати венесуельську нафту.

- Раніше американці наклали на неї ембарго в 2019 році через утверджену диктатуру Мадуро.

- У Венесуелі розвіданих запасів нафти у 3,5 рази більше, ніж у росії, тож ціни на нафту можуть значно впасти.

10. Єврокомісія задля збільшення бюджету на допомогу Україні може до кінця листопада розморозити близько 13 млрд євро фінансування для Угорщини.

- У свою чергу Україна погодилася виключити Угорський OTP Bank зі списку спонсорів війни, щоб Угорщина розблокувала восьмий транш військової допомоги Євросоюзу в розмірі 500 млн євро.

11. НАЗК внесло три найбільші нафтогазові компанії Китаю до переліку "спонсорів війни" через роботу з росією.

- До списку включено CNOOC Group, Sinopec Group, China National Petroleum Corporation.