Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 04.04.2023

1. З російського ринку цього року можуть піти 25-30 банків.

- Насамперед, залишити рф можуть невеликі закордонні банки, які переважно працювали у роздрібному сегменті чи обслуговували потреби імпортерів.

- Іншими причинами скорочення числа кредитних організацій стане скасування регуляторних послаблень і складності, що продовжуються в економіці.

2. Газпромбанк рф, третій за величиною системно значущий банк, показав найбільше скорочення чистого прибутку з усіх великих кредитних організацій, що відзвітували.

- Чистий прибуток «Газпромбанку» за підсумками 2022 року впав у 10,5 разів і склав 9,1 млрд рублів.

- Слабкий результат отримано на тлі п'ятикратного зростання відрахувань до резервів за кредитним портфелем та коррахунками.

- Цей показник виявився мінімальним за останні 7 років.

3. За підсумками 2022 р. у росії частка позичальників, які мають заборгованість за п'ятьма та більше кредитами досягла 7,1%.

- Частка позичальників із чотирма кредитами зросла до 6,7%; частка позичальників із трьома позиками зросла на 0,5% до 12,6%.

- «Ощадна модель поведінки» населення викликана насамперед високою закредитованістю та відсутністю можливості збільшувати власні витрати.

- Заощадження зосереджені серед незначної групи населення, отже зростання споживчих витрат, якого очікують як економісти, так і товаровиробники, навряд чи видається можливим.

4. З росіян стягнули рекордну кількість донарахованих податків.

- Сума додатково нарахованих платежів з боку Федеральної податкової служби в 2022 році склала 685,7 млрд рублів, що на 81% вище, ніж за весь 2021 (378,6 млрд руб.).

- Зростання податкових стягнень із росіян та бізнесу відбувається на тлі гігантського дефіциту бюджету, спричиненого рекордними видатками держави на війну з Україною.

5. Запчастини та автомобільні товари подорожчали у росії за 2022 рік 22,8%, що змусило автовласників економити на розхідниках.

- У кількісному вираженні обсяг продажу знизився на 5,5%, але зріс через зростання цін у грошах на 16,1%.

- Найсильніше зросли витрати на моторне мастило через побоювання власників машин зіткнутися з дорогим ремонтом після використання олій неналежної якості.

6. Китайський юань замінив долар як найбільш торгована валюта в рф.

- Згідно з даними агентства, зібраними на основі щоденних звітів Московської біржі, юань вперше перевищив долар за місячним обсягом торгів у лютому, а в березні ця різниця стала ще більш помітною.

- До вторгнення обсяг торгів юанем на російському ринку був незначним.

- «Ця зміна відбулася після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість здійснювати транскордонні перекази в доларах та інших валютах країн, які Кремль називає «недружніми». Raiffeisen Bank International, російський підрозділ якого залишається одним з основних каналів міжн ародних платежів у країні, опинився серед кредиторів, на яких посилено тиснули європейські та американські органи влади», - пише видання Bloomberg.

7. Португалія та Чорногорія почнуть відбирати золоті візи, що стали популярними у росіян.

- Португалія в примусовому порядку конвертує всі золоті візи у звичайні посвідки на проживання, і не розглядатиме заявки на золоту візу, подані після 16 лютого 2023 року.

- Звичайні посвідки на проживання можуть бути анульованими за недотримання порядку щодо терміну перебування в країні.

- Власники посвідок зобов'язані проживати щонайменше півроку протягом календарного року, і мають право бути відсутнім у Португалії не більше 8 місяців протягом терміну дії посвідки на проживання.

- Нова адміністрація у Чорногорії також може провести повторну перевірку виданих громадянств за інвестиції.

8. Норвегія ввела новий пакет санкцій проти росії та кремлівського режиму, йдеться на сайті уряду країни.

- До списку санкцій потрапили 87 фізичних та 34 юридичні особи.

- Також розширено заборону експорту товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися військово-промисловим комплексом росії.

- Йдеться також про деякі будівельні товари, товари авіаційної промисловості та технології.

9. Литва заборонила росіянам купувати нерухомість у країні.

- Сейм Литви заборонив росіянам і компаніям, що їм належать, купувати нерухомість на території країни.

- Заборона не стосується тих громадян росії, які мають тимчасовий або постійний дозвіл на проживання в республіці, а також тих, хто успадкував майно.

- Після підписання закону президентом республіки обмежувальні заходи діятимуть протягом року до 2 травня 2024 року.

10. Власник бренду віскі Jameson відновив постачання на російський ринок.

- До росії відновили постачання віскі Jameson. Раніше компанія Pernod Ricard припинила продажі у відповідь на російське вторгнення до України.

- Jameson виробляється компанією Irish Distillers, що належить Pernod Ricard. Також вони вироблять інші відомі бренди віски, як Powers і Redbreast.

- За даними Ірландської асоціації віскі, росія була другим за величиною експортним ринком віскі в Ірландії після США.

- Зокрема у 2020 році туди було продано 534 тисяч ящиків віскі, а за результатами 2021 року було збільшено продажі на 19%.

11. До переліку спонсорів війни вже внесли 24 тисячі осіб – НАЗК.

- «Будь-яка іноземна компанія, яка продовжує працювати у російській федерації, спонсорує убивства українців. НАЗК з перших днів війни на пропозицію МЗС ідентифікує причетних до російської війни. Ми створили найбільшу у світі базу причетних до війни. Це 24 тисячі осіб. В Україні за рахунок функціонування цієї бази накладено санкції на найбільшу в світовій історії кількість осіб», - голова НАЗК.