Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.06.2023

1. Нафтогазові доходи російського бюджету в травні склали 570,7 млрд рублів, проти 647,5 млрд місяцем раніше і проти 886 млрд рублів у травні 2022 року - Мінфін рф.

2. У травні нафтогазові доходи Росії були меншими за очікувані на 30,6 млрд руб, у червні прогнозується їх падіння на 44 млрд руб. нижче за план, повідомив Мінфін.

- Саме на таку суму (74,6 млрд руб.) Мінфін має намір продати іноземну валюту.

- «Операції проводитимуться в період з 7 червня 2023 року по 6 липня 2023 року, відповідно, щоденний обсяг продажу іноземної валюти становитиме в еквіваленті 3,6 млрд руб», — повідомили в міністерстві.

3. "Газпром" отримав більше трильйона рублів збитку після відключення газу Європі.

- За підсумками 2022 року компанія була змушена витратити майже половину запасів готівки на рахунках, щоб компенсувати збитки від припинення поставок європейським клієнтам та сплатити підвищені податки до бюджету.

- Зустрівши війну з “грошової подушкою” обсягом 2 трлн рублів, до кінця 2022 року “Газпром” мав лише 1,1 трлн рублів як грошових коштів та його еквівалентів, випливає з його звітності.

- Хоча виручка "Газпрому" навіть зросла - на 14%, до 11,7 трлн рублів, чистий прибуток, що відноситься до акціонерів, скоротився на 41%, а операційний прибуток - на 20%.

- У 2-му півріччі, коли від російського газу були послідовно відключені майже всі європейські країни, "Газпром" взагалі отримав чистий збиток у розмірі 1,2 трлн рублів.

- Втративши європейський ринок, куди до війни йшло 80% газового експорту, “Газпром” залишився без альтернатив: Китай, згідно з планом експлуатації газопроводу “Сила Сибіру”, купить цього року лише 22 млрд кубометрів - у 7 разів менше, ніж до війни імпортував Євросоюз .

- Спроба домовитися про будівництво газопроводу "Сила Сибіру-2" та збільшення поставок у 6 разів закінчилася фіаско: Сі Цзіньпін відмовився підписувати новий газовий контракт під час візиту до Москви, а через місяць дав добро на новий газопровід із Туркменії замість російського.

4. Країни ОПЕК+ домовилися з 2024 року скоригувати видобуток нафти до 40,46 млн бар/добу для країн, що не входять до ОПЕК.

- Для росії планка складе 9,828 млн бар на добу.

5. Частка російських поставок у загальному нафтовому індійському імпорті у травні становила понад 40%.

- На частку росії припало майже 42% всієї сирої нафти, імпортованої Індією в травні - це найвища частка для окремої країни за останні роки.

- При цьому частка країн-учасниць ОПЕК в імпорті нафти до Індії минулого місяця впала до рекордно низького рівня 39%.

- Індія закуповувала у росії по 1,96 млн барелів нафти на добу, що на 15% більше, ніж у квітні, таким чином імпорт Індією нафти з росії у травні перевищив сукупні постачання до цієї країни із Саудівської Аравії, Іраку, ОАЕ та США.

- У квітні середня вартість російської нафти, доставленої до берегів Індії, включаючи витрати на фрахт, склала $68,21 за барель, а середня вартість нафти з Саудівської Аравії, що відправляється в Індію у квітні, становила $86,96 за барель, тоді як іракська нафта $77,77 за барель.

6. росія щонайменше на тиждень скоротить постачання газу до Європи до рекордного мінімуму.

- Причиною скорочення є те, що один із двох газопроводів, якими російське паливо досі постачається в Європу, — через Туреччину — сьогодні розпочне профілактичну паузу.  

- Таким чином, єдиним маршрутом доставки російського газу до ЄС залишиться транзит через Україну.

7. FATF (Міжнародна група боротьби з фінансовими злочинами) всерйоз розглядає можливість включити росію до свого чорного списку.

- Це може призвести для рф до вкрай тяжких наслідків, серед яких параліч міжнародної торгівлі, блокування грошових переказів за кордон і від приватних осіб.

- Тепер рф цілком може стати в один ряд із трьома іншими ізгоями - Іран, КНДР та М'янма.

8. росія стала найбільшим скупником краденого через неможливість легально імпортувати сільгосптехніку.

- Після початку повномасштабної війни в Україні та введення проти росії жорстких економічних санкцій Британію накрила хвиля злочинності - банди активно крадуть сільгосптехніку у фермерів і, ймовірно, перепродають її росіянам. Про це пише видання Politico.

- За даними британської поліції, вкрадені у фермерів сільгоспмашини та обладнання організовані злочинні угруповання відправляють до Східної Європи. І ці поставки зростають в обсягах.

- Поліцейські визнають, що у них немає переконливих доказів того, що обладнання в кінцевому підсумку призначене для рсії, що знаходиться під жорсткими санкціями. Однак слідчі кажуть, що майже не сумніваються в кінцевому одержувачі краденої техніки.

9. Німеччина скоротила експорт до росії в квітні 2023 року на 17,8% у порівнянні з березнем - до 700 млн євро.

- Імпорт із рф в минулому місяці зменшився на 7,6%, до 300 млн євро.

- Квітневий експорт у росію був на 4,6% нижче показника роком раніше, імпорт на 91,5% - дані Федерального статистичного управління Німеччини (Destatis).

10. Японський виробник шин Bridgestone може продати активи у рф місцевій компанії

- Російська група S8 Capital збирається придбати завод японського виробника Bridgestone в Ульяновську.

- За словами джерела, переговори з придбання заводу в Ульяновську S8 Capital веде з лютого 2023 року, закриття угоди очікується до кінця року.

- Bridgestone у жовтні 2022 року заявила про плани продажу своїх активів у росії. Рішення пояснювалося "загальною невизначеністю і триваючими проблемами з поставками".

Фото Maksym Palenko