Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.08.2023

1. Кількість росіян, які попросили притулок у США, підскочила на 1500%.

- Влада США зіткнулася з небаченим раніше припливом мігрантів з росії, який не вщухає, незважаючи на заяви російської влади про закінчення осінньої мобілізації та обіцянки не розпочинати нову.

- Порівняно з довоєнними рівнями попит на притулок у США злетів більш ніж на 1500%: так, у 2021 році до американських судів надійшло 2537 таких справ, тобто у 16,3 раза менше, ніж у 2023-му.

2. Литва анулює посвідки на проживання більш ніж у 1000 білоруських та російських громадян.

- Вони, на думку влади, становлять загрозу безпеці.

- Таке рішення ухвалено після того, як уряд розіслав жителям країни анкету з питаннями щодо їхнього ставлення до конфлікту в Україні.

- Також Литва може закрити два із шести пропускних пунктів на кордоні з Білоруссю через дислокацію там бійців «Вагнера».

3. Російські громадяни, які проживають у Латвії, отримають офіційні листи від Управління у справах громадянства та міграції із проханням залишити республіку.

- Як повідомив голова Комісії Сейму з питань громадянства, міграції та згуртування суспільства Інгмар Лідак, це торкнеться тих, хто не спробував пройти перевірку на набуття статусу постійного жителя Євросоюзу.

- Це близько 6 тисяч осіб, які не виявили жодного бажання – ні складати іспит, ні отримати тимчасовий дозвіл на проживання.

4. Доходи росії від нафти почали відновлюватись, незважаючи на санкції.

- Зростання ціни на нафту і падіння курсу рубля зробили свою справу - за п'ять місяців 2023 виручка складає 1 трильйон рублів.  

- «Мінфін рф хоче направити додатковий дохід на покриття дефіциту бюджету. Різке зниження курсу російської валюти сприяло зростанню рублевої виручки. Кожне зниження курсу рубля до долара означає для держави 100-120 млрд. рублів додаткових доходів » - пише видання.

5. Ряд банків В'єтнаму почали приймати російські карти "Мір".

- Російські картки «Мір» у В'єтнамі можна використовувати у магазинах та торгових центрах.

- Головна ціль російської влади полягає в тому, щоб у довгостроковій перспективі розширити охоплення російської платіжної системи у країнах Південно-Східної Азії.

6. Влада Казахстану розглядає можливість запровадження заборони на товари, що містять «етнополітизовану символіку», такі як символи «Z» і «V», які застосовують російська армія під час вторгнення в Україну.

- Під заборону може потрапити атрибутика, пов'язана з приватними військовими компаніями, включаючи ПВК «Вагнер».

- Генпрокуратура країни запропонувала уряду законодавчо заборонити виготовлення, зберігання, ввезення, перевезення та розповсюдження товарів зі знаками, що «використовуються у збройних конфліктах та насильницьких діях проти суверенітету та політичного режиму іншої держави».

- За порушення заборони пропонується запровадити адміністративну відповідальність.

- Влада також запропонувала підприємцям тимчасово вилучити з продажу продукцію «з етнополітизованою спрямованістю».

7. Україна приєдналася до санкцій введених ЄС 20 липня проти Ірану за військову допомогу росії.

- Окрім раніше запроваджених санкцій Рада ввела нові обмеження проти п'ятьох громадян Ірану, які причетні до розробки та постачання безпілотників у росію.

- Крім України, санкції підтримали країни-кандидати в ЄС Північна Македонія, Чорногорія, Албанія та Боснія і Герцеговина, а також Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія, які входять є Європейську економічну зону.