Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.05.2024

1. Санкції Сполучених Штатів майже повністю зупинили видобуток і експорт російського скрапленого природного газу.

- Проект "Арктик СПГ-2" який веде ПАТ "Новатек" у Карському морі, є ключовою частиною планів Москви зі збільшення експорту палива і поповнення держбюджету.

- Компанія вже кілька місяців готова постачати скраплений природний газ на нові ринки, що є альтернативою колись прибутковій торгівлі рф з Європою через експорт по трубопроводах. Однак нова масштабна операція вартістю 25 млрд доларів фактично простоює через санкції США. Це перший випадок ефективної роботи американських обмежень проти російського енергетичного комплексу.

- Завдяки старим операціям, росія наразі є четвертим найбільшим експортером скрапленого природного газу в світі, але обмеження на флагманський проект "Арктик СПГ-2" обмежують її прагнення рухатися далі.

- Ще більше Москва занепокоєна тим, що санкції створили основу для будь-яких майбутніх зусиль Заходу, спрямованих на обмеження газових доходів Кремля, націлившись на такі проекти, як "Ямал" або "Сахалін-2" на Далекому Сході, які все ще постачають газ клієнтам в Європі й Азії.

- З тих пір, як адміністрація Байдена торік наклала санкції на завод Arctic LNG 2 , покупці в Китаї та Індії — місцях, які купували та торгували російською нафтою, обходячи існуючі обмеження — відмовилися купувати СПГ навіть зі знижкою.

- росія готується до стагнації сфери скрапленого природного газу через санкції Заходу.

2. Росія у квітні скоротила морський експорт мазуту та лігроїну до рекордно низьких позначок, випливає з даних аналітичної компанії Kpler.

- Постачання мазуту впали на 24% порівняно з квітнем минулого року та на 11% проти рівня березня, до 815 тис. бар. на добу.

- Експорт лігроїну скоротився на 20 та 15% відповідно, до 322 тис. бар. на добу. Показники стали найнижчими з моменту спостереження компанією, тобто, як мінімум, з 2017 року.

- Також у квітні продовжив скорочуватися морський експорт дизеля. Показник упав на 23% до березня та на 28% до квітня 2023 року, досягнувши 762 тис. бар. на добу. Він послідовно знижується із лютого.

- Експорт бензину із росії з 1 березня заборонено на півроку. У Kpler вважають, що основною причиною такої динаміки стали планові та позапланові (через атаки українських дронів) ремонти на НПЗ.

3. Російські фінансові потоки скорочуються після того, як США націлилися на військову машину путіна.

- Обсяги торгівлі Москви з такими ключовими партнерами, як Туреччина та Китай, скоротилися у першому кварталі цього року після того, як США націлилися на міжнародні банки, які допомагають росії купувати найважливіші товари для допомоги у військових діях.

- росії стало складніше отримати доступ до фінансових послуг, які необхідні отримання цих товарів. Ціль полягає в тому, щоб значно ускладнити рух цих грошей, збільшити вартість для росіян і тертя в системі.

- За словами чиновників і фінансистів, для того, щоб обійти обмеження, тепер потрібна мережа посередників, що росте, навіть якщо транзакції не мають жодного відношення до російської військової машини. При цьому збільшуються витрати на конвертацію валюти та комісійні.

- Постанова США спрямована проти банків країн, які зафіксували різке зростання торгівлі з росією після запровадження санкцій.

- У першому кварталі цього року експорт Туреччини до росії впав на третину порівняно з попереднім роком і становив $2,1 млрд. А вартість експорту високопріоритетних товарів до росії та сусідніх країн у першому кварталі 2024 року впала на 40% порівняно з попереднім кварталом і склала $93 млн, що свідчить про вплив указу.

- Обмеження на платежі мали охолоджувальний ефект далеко за межами тіньової торгівлі компонентів для російської військової машини, оскільки банки припинили цілі категорії операцій з Москвою, щоб не потрапити під санкції США. Р

- осійські трейдери звернулися до дрібніших банків та альтернативних валют, оскільки великі банки в таких країнах, як Туреччина та Китай, ухиляються від співпраці.

- Через санкції доходи металургійної групи «Норільський нікель» скоротилися щонайменше на 15% з 2022 року, у тому числі через 5-7-відсоткові комісійні посередники при експортних операціях.

- Обмежена конвертованість рубля не дозволяє російським банкам та контрагентам заповнити втрачений обсяг торгівлі у доларах та інших західних валютах.

4. Російська нафтогазова промисловість стикається з нестачею робочої сили, оскільки мобілізація російської економіки на війну та демографічна криза загострює кризу кадрів.

- Енергетичні компанії змушені конкурувати за працівників з російською армією і виробниками зброї.

- Один лише аванс для солдата, який воює в Україні, може бути еквівалентним майже річній зарплаті середньостатистичного працівника нафтогазової галузі.

- Ця проблема не є абсолютно новою - росія стикається зі скороченням працездатного населення протягом майже двох десятиліть. Падіння народжуваності в 1990-х роках було першопричиною, а пандемія Covid додала виклику, але вторгнення в Україну зробило його набагато гострішим.

- Російському нафтогазовому сектору цього року не вистачає близько 40 000 працівників.

- У першому кварталі галузь збільшила кількість оголошень про вакансії в Інтернеті на 24% порівняно з минулим роком, шукаючи не лише кваліфікований персонал, але й низькокваліфікованих робітників.

5. Нафтогазові доходи бюджету рф у квітні скоротилися на 6% у порівнянні з попереднім місяцем.

- За оцінкою Мінфіну росії, нафтогазові надходження, які становлять близько третини доходів федеральної скарбниці, минулого місяця склали 1,23 трильйона рублів у порівнянні з 1,31 трильйона рублів у березні 2024 року, коли збори від нафти і газу зросли завдяки надходженням квартального податку на доданий прибуток.

- У бюджеті-2024 Мінфін рф заклав зростання нафтогазових доходів на 30% до 2023 року до 11,5 трильйона рублів, що становить 32,8% від загальних запланованих надходжень до бюджету у розмірі 35,07 трильйона рублів.  

- За підсумками 2023 року нафтогазові надходження скоротилися на 23,9% до 8,82 трильйона рублів з 11,59 трильйона рублів у 2022 році через зниження нафтових цін та скорочення обсягів експорту газу в умовах санкцій.

6. Центробанк росії в 10 разів посилить підтримку рубля напередодні інавгурації путіна.

- Російська фінансова влада різко збільшить продаж валюти на ринку для підтримки курсу рубля напередодні інавгурації шляху на п'ятий президентський термін. З 6 травня російський ЦБ продаватиме на ринку китайські юані на 6,3 млрд рублів в день - в 10 разів більше, ніж у квітні, коли інтервенції становили лише 600 млн рублів щодня.

- Центробанк з нового року оголосив про продаж валюти на ринку з 11,8 млрд рублів на день, щоб підтримати рубль, який минулого року увійшов до топ-3 найслабших валют світу.

7. Глава Єврокомісії озвучила підсумки зустрічі з Сі у Парижі, де обговорили Україну.

- За словами глави комісії, усі сторони погодились, що Китай і Європейський Союз мають спільний інтерес у мирі та безпеці.

- «Ми розраховуємо, що Китай використає увесь свій вплив на росію, щоб покласти край російській агресивній війні проти росії», – сказала фон дер Ляєн.

8. Європейська Комісія надіслала до країн ЄС проєкт пропозиції 14 пакета санкцій проти росії, який містить обмеження на імпорт скрапленого газу з росії, хоча повне ембарго не планується.

- У пакеті йдеться про заборону перевалки російського СПГ в портах Європи, звідки він потім відправляється по всьому світу. Лідерами тут є Бельгія та її порт "Зебрюгге", проте Франція та Іспанія також є одними з найбільших одержувачів російського СПГ.

- Крім того, санкції стосуватимуться російських проєктів СПГ "Арктик" та "Мурманськ".

- Комісія також хоче накласти санкції на кілька суден з так званого "тіньового флоту" рф, які транспортують російську нафту попри обмеження ЄС. Їм буде заборонено заходити в європейські порти.

- Окрім того, за пропозицією, транспортним компаніям, які щонайменше на чверть належать росіянам, буде заборонено працювати в ЄС.

- Комісія також підготувала санкційний список із понад 50 компаній з-за меж ЄС, котрі підпадають під торгові обмеження. Вони забезпечують росію західними компонентами та допомагають обходити санкції.

- Раніше повідомлялося, що санкції стосуватимуться компаній з Китаю, Гонконгу, Туреччини та Киргизстану.

- Також буде заборонено фінансування росією політичних партій і фондів та неурядових організацій і дослідницьких центрів.

- Символічно Єврокомісія запропонувала заборонити продаж українських творів мистецтва на ринку ЄС, якщо є підозри, що вони могли бути розграбованими.

- Заборони на імпорт алюмінію у проєкті немає, але є заборона на імпорт гелію.

- Щодо заборони на експорт, то вона стосуватиметься, зокрема, марганцевої руди, гірничих машин, моніторів та електроніки.

9. Німеччина відкликала свого посла в росії після того, як Берлін звинуватив Москву в кібератаках на її оборонні та аерокосмічні компанії та правлячу партію, заявив у понеділок речник міністерства закордонних справ.

- Міністр закордонних справ відкликав посла (Отто) Графа Ламбсдорфа в Берлін для консультацій після того, як Берлін приписав кампанію кібершпигунства APT 28, групі, пов’язаній з московською військовою розвідкою ГРУ.

- Цей крок відповідає дипломатичному протоколу, і Ламбсдорф залишиться в Берліні протягом тижня, а потім повернеться до Москви.

- Ці звинувачення пролунали на тлі підвищеної тривоги в Європі через підозрюваних російських хакерів і шпигунів після вторгнення Москви в Україну в 2022 році та напередодні виборів до Європарламенту.

 Дякую за фото новини Євгенія Прокопенко

Більше на https://t.me/UA_ONews