Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.10.2023

1. В росії падає рубль.

- Курс долара під час торгів на Московській біржі піднявся до 101,5 рубля. У той же час курс євро піднявся до 106,9 рублів.

- Таке підвищення спостерігається вперше з 16 серпня.

2. Чистий відтік капіталу з росії у другому кварталі 2023 становив $8 млрд відповідно до даних ЦБ рф.

- За 1.5 року з початку 2022 по 2 кв 2023 р. чистий відтік капіталу з рф склав 267 млрд дол (в середньому $44.5 млрд за квартал) – антирекорд за всю історію існування росії.

3. У росії зростає кількість банкрутів- фізичних осіб.

- З 2015 року визнали банкрутами 1 мільйон росіян.

- У січні-вересні поточного року кількість росіян, визнаних банкрутами, склала 249,9 тис., що на 28,8% більше рік до року.

4. Програма розвитку авіаційної галузі рф під загрозою зриву.

- Вартість літаків "Байкал", які повинні замінити застарілі Ан-2 для цивільної авіації на Далекому Сході, за два роки зросла на 48% з 120 млн до 178 млн руб.

5. Уряд рф намагається стабілізувати паливний ринок.

- збільшено нормативи біржових продажів виробників: бензин з 13% до 15%, дизпаливо — з 9,5% до 12,5%;  

- вводиться загороджувальне мито на експорт палива для "сірих" експортерів, воно складе 50 тис рублів за тонну;

- рф знімає обмеження на експорт дизельного палива трубопроводами в морські порти для виробників, що поставляють на внутрішній ринок не менше 50% від виробленого дизельного палива;

- ухвалено рішення внести поправки до податкового кодексу та відновити з 1 жовтня паливний демпфер у колишньому обсязі.

- Повернення демпфера у колишньому обсязі призведе до збільшення компенсацій з бюджету для НПЗ та зниження доходів бюджету.

6. Росія відновила постачання вугілля до Мексики та Аргентини.

- Російські вугільні компанії продовжили розширювати географію експортних поставок: у 2023 році російське вугілля почало надходити до Мексики, Аргентини та Бангладешу, випливає з даних аналітичної компанії Kpler.  

- У січні – вересні цього року російські компанії експортували до Мексики 314 000 т вугілля, до Аргентини – 73 000 т, у Бангладеш – 48 000 т.

- Минулого року експортних постачань на ці ринки не було.

- В Аргентину, на думку експертів, можливі лише разові поставки: вугільна генерація у країні займає лише 2–3%.

- У Бангладеш російське вугілля буде затребуваним, але логістичні витрати для експорту в цю країну надто високі. Таке вугілля буде золотим, вважають експерти.

7. Yandex внесено до переліку кандидатів на санкції.

- Російська транснаціональна компанія в галузі інформаційних технологій, що зареєстрована в Нідерландах - Yandex, внесена у перелік кандидатів на санкції через роботу на російську пропаганду та небезпеку низку її сервіс внаслідок роботи на ФСБ, - повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

8. Служба безпеки України повідомила про арешт усіх українських активів російських підприємців Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова на суму понад 463 мільйони доларів.