Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 06.12.2023

1. Виручка Газпрому від експорту газу в 2023 році може впасти більш ніж на 70%, внаслідок чого надходження до російської скарбниці скоротяться до близько $6,5 мільярда з $24 мільярдів.

- росія втрачає експортні доходи на тлі розладу із Заходом після початку війни в Україні та запровадження масштабних санкцій проти москви.

- Виторг Газпрому від експорту газу в 2023 році впаде приблизно до $22 мільярдів з рекордних завдяки високим спотовим цінам $80 мільярдів у 2022 році.

- За даними Мінфіну рф про нафтогазові доходи федерального бюджету, надходження до скарбниці від сплати експортного мита в січні-листопаді 2023 року склали $5,9 мільярда за середнього курсу з початку року в 83,5 рубля за $1.

- 2022 року експорт газу приніс до бюджету 1,63 трильйона рублів (близько $24 мільярдів за середнього курсу за рік у 67,5 рубля за $1).  

- Спочатку при плануванні бюджету влада рф прогнозувала, що ці доходи залишаться приблизно такими ж і в поточному році - близько 1,7 трильйона рублів, але при перегляді доходних статей у вересні очікування було знижено до 554 мільярдів рублів.

- У першому півріччі 2023 року чистий прибуток Газпрому впав у 8 разів до 296,2 мільярда рублів з 2,5 трильйона рублів роком раніше, при цьому другий квартал компанія завершила зі збитком.

2. Падіння рубля продовжується всупереч усім зусиллям влади рф. Вчора курс долара перевищив 92 руб, а євро знову перевищив 100 руб.  

- Причини відомі: податковий період залишився позаду, грудень зазвичай важкий місяць для рубля та зниження ціни на нафту.

- Котирування основної російської марки Urals опустилися до $67/бар. проти $78-80/бар. у листопаді.

- Середньостроково це означає скорочення валютної виручки нафтовиків.

- У грудні очікується зниження надходження валюти на 10–15% щодо рівнів жовтня-листопада.

- Отже, посилення курсу рубля в найближчий місяць не відбудеться, вважають експерти.

- Рубль зазнає втрат на тлі завершення податкового періоду, спаду сировинних цін, а також сезонного підвищення держвидатків та активізації передсвяткового попиту на валюту.

3. Відтік капіталу з росії до ОАЕ з 2022 року зріс на 96%, повідомив Росфінмоніторинг.

4. Російський "Лукойл" розглядає продаж нафтопереробного заводу в Болгарії.

- Російський нафтовий гігант "Лукойл" заявив, що розглядає можливість продажу свого нафтопереробного заводу в Болгарії через те, що уряд країни планує припинити імпорт російської сирої нафти.

- Болгарія, яка до війни майже повністю залежала від російського імпорту нафти і газу, останнім часом намагається звільнитися від цієї залежності.

5. Тіньовий флот цього року перевіз близько 45% російської нафти.

- З квітня по жовтень податкові доходи росії від основних джерел нафтодоларів зросли майже вдвічі.

- Чисті доходи росії від продажу нафти в жовтні склали 11,3 млрд доларів або 31% від загальних чистих доходів бюджету країни за місяць.

- Це рекордний показник з початку війни в Україні.

- За перші три квартали 2023 року російські та тіньові власники флоту перевезли загалом понад 70% російських нафтових вантажів.

- Це дозволило москві зберегти контроль над експортом та поступово підвищувати ціни.

- Офіційні дані індійської митниці показують, що цього року ціна на російську нафту в середньому становила 72 долари за барель на момент її доставки до азіатської країни. Це на 12 доларів вище за ціни, заявлені на експорт у росії.

6. США ввели санкції проти білорусі за участь у депортації українських дітей — Мінфін США.

- Під обмеження потрапили восьмеро людей та 11 організацій. Зокрема, у переліку є Дмитро Шевцов — генсекретар Червоного Хреста білорусі.

- Під обмеженнями опинилася також низка підприємств, які допомагають росії у війні з Україною: ВАТ "Алевкурп", науково-виробничий холдинг точного машинобудування "Планар" і "Керуюча компанія холдингу "Горизонт".

- Також США ввели санкції проти оборонних підприємств білорусі та людей, які фінансують режим лукашенки.

7. Британія запроваджує новий пакет санкцій проти рф.

- Британія оголосила про запровадження нового пакету санкцій проти осіб та груп іноземних постачальників, що експортують військове обладнання і деталі до рф, - повідомляє британський уряд.

- Санкційні заходи покликані позбавити режим російського диктатора путіна ресурсів для виробництва зброї.

- Під нові британські санкції потрапили компанії з Білорусі, Китаю, Сербії, Туреччини, ОАЕ та Узбекистану, зокрема білоруська організація АТ "Конструкторское бюро "Дисплей", яка пов'язана з виробництвом військових технологій для білоруського режиму і підтримкою війни РФ проти України; сербська компанія AVIO CHEM, яка відправляла численні партії авіаційних деталей та аксесуарів російським підприємствам; узбецька компанія MVIZION, яка виступала посередником при імпорті деталей в Росію; турецька компанія Smart Trading Limited, яка брала участь у постачанні західної електроніки в росію.

- Крім того, під санкції потрапили три китайські компанії – Asia Pacific Links Limited, Sinno Electronics Co, Limited і Xinghua Co., Limited, які постачають підсанкційні товари, що мають важливе значення для військових зусиль росії.

- Також Британія включила до свого санкційного списку 31 фізичну та юридичну особу з рф, які пов’язані з розробкою та виробництвом безпілотників і частин ракет, а також імпортом і постачанням ключових електронних компонентів.

8. Чехія і Словаччина хочуть продовжити дозвіл на продаж продуктів із російської нафти.

- Словаччина й Чехія просять продовжити дію виключень з-під санкцій ЄС, які дозволяють продавати продукти переробки російської нафти. 5 грудня, завершується термін дії виключення, яке дозволяє Словаччині продавати продукти переробки російської нафти.

- Прага і Братислава хочуть продовжити дію цього правила в межах наступного, 12-го пакета санкцій ЄС проти росії.

9. Уряд Кіпру наказав банкам країни припинити всі операції з російським рублем.

- Також, у всіх юридичних фірмах та бухгалтерських компаніях розпочалися перевірки прозорості процедур прискореної реєстрації компаній для росіян.

- Ці дії були вжиті кіпрською владою після рішення США направити на острів групу ФБР та Агентства боротьби з фінансовими злочинами (FinCen), для надання допомоги у розгляді 29 справ, пов'язаних із санкціями проти росії, а також після звинувачень, що країна порушує санкційний режим.

10. Товарообіг росії та ОАЕ у 2023 році зріс на 63%.

- Товарообіг росії та Об'єднаних Арабських Еміратів за дев'ять місяців 2023 року збільшився на 63% порівняно з аналогічним періодом 2022-го.

- У 2022 році взаємний товарообіг оновив свій історичний максимум і досяг рекордного рівня $9 млрд.

- За січень-вересень цього року він уже вийшов на позначку $8,8 млрд і зріс на 63% щодо торішніх показників того ж періоду.

Більше на https://t.me/OmelyanNews