Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.07.2023

1. Мінфін росії за півроку витратив на покриття дефіциту бюджету із Фонду народного добробуту 807 млрд руб.

- За півроку Мінфін витратив 807 млрд руб із Фонду національного добробуту (ФНД) на покриття дефіциту бюджету, інфраструктурні проекти та підтримку компаній.

- Бюджет на 2023 рік зверстаний з дефіцитом 2,9 трлн руб, покривати який будуть з ФНД. Але вже зараз дефіцит досяг 3,4 трлн руб, і продовжує зростати.

- ФНД торік став одним із головних джерел покриття бюджетного дефіциту після того, як москва розпочала війну з Україною, а Захід відповів масштабними санкціями.

- Минулого року Мінфін витратив із ФНД майже 3 трлн рублів на погашення дірки в бюджеті та близько 1 трлн рублів на порятунок окремих компаній.

2. Нафтогазові доходи бюджету росії за січень-червень скоротилися на 47%, до 3,38 трлн руб., повідомили в Мінфіні рф.

3. У 2022 році росія через санкції не могла повною мірою погашати борги за кредитами перед міжнародними фінансовими організаціями (МФО), іноземними державами, юридичними особами та іншими суб'єктами міжнародного права.

- Загалом минулого року росія виплатила за міжнародними позиками 16,3 млрд руб., або 68% від плану, підрахувала Рахункова палата з посиланням на дані Мінфіну рф.

- При цьому росія не змогла здійснювати нові запозичення у МФО.  

- Фактичний обсяг залучених коштів становив 2,79 млрд руб., або 35,2 млн. доларів. Це близько 3,4% від планового показника Мінфіну на 2022 рік.

- Тим часом, програмою зовнішніх запозичень на 2022 рік передбачалося фінансування грошима МФО дев'яти держпроектів і залучення незв'язаних кредитів у загальній сумі на 83,26 млрд руб. (1,15 млрд. доларів).

- Рахункова палата наголошує у висновку, що відхилення показників від плану обумовлено «геополітичною ситуацією, за якої проектну діяльність МФО на території рф призупинено на невизначений термін».

4. У росії ринок легких комерційних автомобілів за підсумками першого півріччя показав падіння на 6,3%.

- Проблема в тому, що пропозиція дуже обмежена: окрім російських ГАЗ, УАЗ і Соллерс фактично розпродаються складські залишки.

- Така ситуація спостерігається і щодо Lada, оскільки поновлення випуску Largus заплановано лише на вересень.

5. Російські підприємства заявили про рекордну з 2013 року нестачу трудових ресурсів.

- Підприємства зіткнулися з рекордним браком кадрів, випливає з опитування роботодавців у травні.

- Це буде перешкоджати підприємствам здійснювати інвестиції у виробництво, незважаючи на те, що частка тих, хто заявив про такі плани, зросла.

- Серед причин скорочення числа робочих рук еміграція з рф, необхідність набирати добровольців для військової служби та структурні зміни в економіці, спричинені пандемією та санкціями.

6. Нові автомобілі в рф подорожчають на 5–10% через ослаблення рубля до валют, що використовуються для закупівель комплектуючих та готових машин, попередили учасники ринку та експерти.

7. МЗС Великої Британії оголосило про плани запровадити новий санкційний режим проти Ірану, який передбачав би накладання обмежень за "ворожу діяльність", зокрема й військову допомогу агресії.

- Новий санкційний режим дозволить запроваджувати санкції проти фізичних та юридичних осіб, що, серед іншого, сприяють "використанню й поширенню зброї або збройових технологій з Ірану".

- Це безпосередньо стосується і росії, яка отримала сотні безпілотників-камікадзе та інше озброєння для застосування проти України, а також планує побудувати спільний завод із їхнього виробництва в Татарстані.

8. Санкції ЄС мають зростаючий довгостроковий вплив на економіку москви, згідно з оцінкою Єврокомісії.

- Санкції перекрили близько €91 млрд імпорту з росії та покрили €48 млрд експорту ЄС, значно погіршивши промисловий та технологічний потенціал країни.

- Наслідки санкцій згодом посилюватимуться, впливаючи на бюджет, фінансові ринки, іноземні інвестиції та промислову базу.

- Особливо постраждали галузі, що залежать від технологій: щорічні втрати у високо- та середньотехнологічному виробництві становили 13%.

- В оцінці також відзначається порушення постачання рідкісних газів, що використовуються у виробництві чіпів, та зниження обсягів залізничних вантажоперевезень між ЄС та Китаєм, транзитом через росію.  

- Хоча москві вдалося запастися деякими матеріалами, отримати заборонені товари та заміщаючі технології з третіх країн, таких як Китай, Казахстан, Туреччина та ОАЕ, за оцінками доповіді, майже третина федерального бюджету росії цього року буде витрачена на оборону та внутрішню безпеку.

- Очікується, що виробництво сталі в росії цього року знизиться на 10% після 7% зниження минулого року.

9. У Європі запустили другий тендер на спільні закупівлі газу країнами ЄС.

- «Сьогодні ми запускаємо другий тендер на спільну закупівлю газу. Ми агрегували попит у розмірі 16 мільярдів кубометрів, що на третину більше, ніж протягом першого тендеру», - повідомив у п'ятницю віце-президент ЄК Марош Шефчович.

- За результатами першого тендеру, що відбувся навесні цього року, спільний запит країн ЄС склав 11,6 млрд кубометрів, постачальники запропонували у ході тендеру обсяг понад 13,4 млрд кубометрів для заповнення газових сховищ ЄС до майбутньої зими.

- При цьому заявлялося, що обов'язковою умовою тендерів буде зібрати заявки приблизно на 13,5 млрд. кубометрів з усіх країн союзу, тобто на 15% від зобов'язань держав ЄС щодо наповнення підземних сховищ газом.

- Загалом Єврокомісія планує у 2023 році організувати п'ять раундів спільних закупівель газу, механізм яких був узгоджений у грудні минулого року. Перші контракти за підсумками цього тендеру було підписано у червні.

- Російський газ за цією схемою не пропонується.

10. Минулого року банки країн Центральної Азії та Закавказзя отримали безпрецедентні надходження коштів нерезидентів.

- У Національному банку Казахстану на 1 січня 2023 року на рахунках та вкладах фізособи-нерезиденти зберігали 16,9 трлн тенге ($36,5 млрд). На 1 червня ці кошти оцінювалися вже в 17,4 трлн тенге ($38,8 млрд).

- За даними Національного банку Киргизстану, на початку 2022 року нерезиденти тримали в банках країни всього 13,4 млрд сомів (приблизно $158 млн за курсом на 1 січня 2022 року), а на початок 2023 року вже 54,23 млрд (понад $633 млн) .

- За підсумками 2022 року понад 60 000 росіян відкрили рахунки і вклади в банках Узбекистану, принісши в них близько $892 млн. Це в дев'ять з половиною разів більше, ніж вони зберігали до початку війни. Грошові перекази в Узбекистан зросли в 2,1 рази - до $ 16,9 млрд.

- У 2022 році загальний обсяг коштів нерезидентів у вірменських банках зріс більш ніж на 60% і склав 1,4 трлн драмів ($3,6 млрд).

- В Грузію в 2022 році росіяни перевезли 2,4 млрд ларі (близько $1 млрд). За рік загальний обсяг коштів зріс на 327%.

11. PepsiCo, Mars і Mondelez збільшили дохід у росії торік.

- Американські компанії залишилися в росії, оскільки не потрапляють під санкції, проте заявили, що продаватимуть лише "необхідні" продукти.

- Американські компанії Mondelez, Mars Inc. та PepsiCo Inc. торік зафіксували суттєве зростання продажів на території росії. Вони залишилися працювати в країні, попри вторгнення росії до України.

- Продажі компанії Mondelez Rus зросли на 38% минулого року, до 1,1 мільярда доларів. Компанія збільшила загальний прибуток більш ніж удвічі порівняно з 2021 роком.

- Компанія Mars, яка прийшла в росію на початку 90-х років, зафіксувала зростання продажів на 14%, до 177 мільярдів рублів минулого року, а прибуток зріс на 58%, до 27 мільярдів рублів.

- Виторг PepsiCo зріс на 16% у росії, а прибуток зріс учетверо.