Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.08.2024

1. російський уряд почав роздавати сировинним компаніям останні резерви валюти.

- російська влада відкрила останні доступні резерви іноземної валюти для вливань у сировинні компанії, що потрапили під санкції.  

- У липні російський Мінфін вклав 3 млрд китайських юанів із Фонду національного добробуту у «цінні папери російських емітентів».  

- У перерахунку на рублі з ФНД пішло 25 млрд рублів, випливає з даних Мінфіну. З великих російських компаній юаневі облігації на ринку мають "Роснефть", "Русал" і "Норільський нікель".  

- З початку 2024 року було розміщено облігації в китайській валюті на 28 млрд юанів. Інвестиції Мінфіну таким чином покрили 11% цієї суми.  

- Станом на 1 серпня у ФНД залишилося 226 млрд юанів, прозвітував Мінфін. Також у ліквідній, тобто непотраченій частині фонду — 298 тонн золота.

2. росія та Китай можуть активно задіяти бартерні схеми з осені 2024 року, щоб уникнути розрахунків через банківську систему, частково прозору для американських регуляторів.

- Затримки двосторонніх платежів були одним із головних питань порядку денного під час візиту путіна до Китаю в травні.  

- Бартерна торгівля дозволить Москві та Пекіну обійти проблеми з оплатою, зменшити видимість західних регуляторів у їх двосторонніх транзакціях та обмежити валютний ризик.  

- росія вже розробляє правила для бартерної торгівлі, і Китай робить те саме.  

- Очікується, що перша велика бартерна угода з Китаєм пройде в галузі харчової продукції.

- Бартерні угоди між Москвою та Пекіном були частим явищем до розпаду Радянського Союзу і продовжилися в 1990-і роки, але контракти, які обговорюються зараз, стануть першими майже за 30 років.

3. У росії приготувалися до зупинки біржових торгів китайською валютою.

- Доля біржових торгів юанем опинилася під сумнівом після того, як у середині червня Московська біржа потрапила під санкції.

- Торги доларом і євро відразу були зупинені, з юанем все залежатиме від того, як поведуть себе китайські банки.  

- Наразі діє перехідний період, але після 12 жовтня за будь-які операції з Мосбіржею можна потрапити під вторинні санкції США. А для торгівлі юанем потрібен китайський кліринговий банк, який проводитиме розрахунки у цій валюті.  

- Раніше ним була донька Bank of China, але після запровадження санкцій її змінила донька іншого китайського держбанку, ICBC. Але ризики залишилися незмінними.

4. росія заблокувала продаж активів бельгійського пивоварного гіганта AB InBev.

- російська влада відмовилася надати дозвіл на продаж частки бельгійської пивоварної компанії Anheuser-Busch InBev (AB InBev) у російському спільному підприємстві з турецькою Anadolu Efes.  

- В компанії додали, що наразі російське спільне підприємство продовжує свою звичайну діяльність під управлінням Anadolu Efes. AB InBev Efes управляє 11 заводами в РФ. На ньому варять пиво під брендами "Клинское", "Белый медведь", "Сибирская корона", Velkopopovicky Kozel та ін.  

- Як повідомлялося, ще у квітні 2022 року бельгійська AB InBev оголосила про продаж своєї частки в російському спільному підприємстві з турецькою Anadolu Efes.

- Частиною угоди також мало стати призупинення дії ліцензії на виробництво та продаж в росії пива під брендом Bud.  

- Водночас AB InBev надавала допомогу Україні, а також продавала пиво під українським брендом "Чернігівське" у багатьох країнах, включаючи Велику Британію, Німеччину, Бельгію, Францію, Нідерланди, Данію, Австрію, Польщу, Італію, Колумбію та Бразилію. Прибутки від його продажу спрямовували на допомогу Україні.

5. Китайські фірми накопичують високоякісні мікросхеми Samsung, очікуючи нових обмежень з боку США.

- Китайські технологічні гіганти, включаючи Huawei та Baidu накопичують напівпровідники для пам’яті з високою пропускною здатністю (HBM) від Samsung Electronics в очікуванні обмежень США на експорт мікросхем до Китаю.

- З початку цього року компанії збільшили закупівлю напівпровідників із підтримкою штучного інтелекту (ШІ), завдяки чому на Китай припадає близько 30% виробництва Samsung.

- Ці кроки показують, як Китай готується зберегти свої технологічні амбіції на тлі зростаючої торгової напруженості зі США та іншими західними країнами.

- Вони також показують, як напруга впливає на глобальний ланцюг поставок напівпровідників.

- Влада США планує оприлюднити пакет експортного контролю цього місяця, який запровадить нові обмеження на поставки для китайської напівпровідникової промисловості.

6. Франція збільшила імпорт скрапленого газу з росії вдвічі, частину перепродують до Бельгії.

- Обсяги постачання російського скрапленого природного газу до Франції у першому півріччі 2024 року зросли більш ніж удвічі. Про це свідчать підрахунки американського Інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA), а також провідних галузевих агентств Kpler та ICIS.  

- Це відбувається у той час, коли Європа намагається поступово відмовитися від закупівлі російських енергоносіїв, які допомагають фінансувати вторгнення Кремля в Україну, зазначає агентство.

- За даними IEEFA, у першій половині поточного року до Франції імпортували майже 4,4 мільярда кубометрів російського скрапленого газу (СПГ, LNG), порівняно з понад 2 млрд кубометрів за аналогічний період рік тому.

- Постачання російського газу до наступних найбільших імпортерів у ЄС – Іспанії та Бельгії – за той самий період продемонстрували зростання на 1% і падіння на 16% відповідно.

- Загалом країни ЄС збільшили імпорт російського СПГ за вказаний період на 7%.

7. Газ у Європі подорожчав до максимуму з грудня після захоплення ЗСУ станції «Газпрому» у Курській області .

- Ціни на газ у Європі підскочили в середу на 5,5% до 38,7 євро/МВт·год ($445 за 1000 кубометрів).  

- В результаті зростання котирувань ф'ючерс Dutch TTF досяг максимального рівня з початку грудня 2023 року. Це єдиний працюючий і досі маршрут, яким йде весь трубопровідний газ, що надходить з росії до Європи.

- Вчора транзит російського газу через Україну впав до мінімуму за 1,5 роки. На тлі боїв на Курщині транзит впав на 6% - до 37,25 млн кубів, пише ExPro.

- Традиційно добовий обсяг поставок становив близько 42 млн кубів.

8. Західні страхові компанії страхують російську нафту, незважаючи на обмеження цін.

- Група західних страховиків забезпечила покриття для танкерів, що перевозять російську сиру нафту, зберігаючи надходження нафти після того, як багато хто в торговельному секторі відмовився від побоювань порушити правила обмеження цін G7.  

- П’ять страхових компаній, включаючи American Club, West of England зі штаб-квартирою в Люксембурзі та норвезьку Gard, забезпечили покриття 10 танкерів, які цього року вирушили з росії до Азії.  

- American Club та West of England застрахували два судна - Gioiosa і Orion I, які здійснили подібні рейси на початку 2024 року. Обидва судна взяли на борт сиру нафту державної російської нафтової компанії «Роснефть» у російській Балтиці, яка прямувала до Китаю.  

- Обмеження, введене промислово розвиненими країнами Великої сімки та їхніми союзниками, щоб обмежити здатність Москви фінансувати війну, дозволяє західним страховикам і кораблям брати участь у торгівлі російською нафтою, лише якщо нафта продається нижче 60 доларів за барель.

- Багато з тих, хто припинив торгівлю такими вантажами, тому що не можуть бути впевнені щодо ціни на нафту, яку перевозять судна, які вони страхують.  

- Згідно з даними LSEG, росія, яка заборонила своїм компаніям дотримуватись ліміту ціни, продавала свою флагманську нафту сорту Urals у портах Балтії в середньому за 69,4 долара за барель цього року, що значно перевищує ліміт ціни.  

Більше на https://t.me/Omelyan_News