Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 09.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 09.04.2023

1. «Діра» в російському бюджеті за рік війни сягнула 7 трильонів рублів, це майже в 4,5 разів більше за офіційні минулорічні прогнози.

- Так, за підсумками першого кварталу доходи уряду скоротилися на 21%, до 5,7 трильонів рублів.

- Збори нафтогазових податків обвалилися на 45%.

- Ненафтогазові надходження просіли на 3,5% рік до року, до 4 трильонів рублів.

- Витрати бюджету при цьому підскочили на 34%, до 8 трильонів рублів, з яких близько третини припало на «секретні статті».

- За три місяці поточного року бюджет отримав 2,4 трлн. рублів дефіциту.

- І хоча в березні вперше з листопада минулого року доходи уряду перевищили витрати, місячний профіцит – 181 млрд рублів – лише ненабагато зменшив «діру» у бюджеті, яка на початку року встановила рекорд із кінця 1990-х.

- Мінфін зверстав бюджет із розрахунку, що російська нафта коштуватиме $70, а «Газпром» продовжить качати газ до Європи у довоєнних обсягах.

- Дефіцит бюджету було заплановано лише на рівні 2,9 трильонів рублів.

2. За даними Євростату, перевезення вантажів залізницею з ЄС до рф у 2022 році склали 385 тис. тонн на суму 1,25 млрд євро, тоді як роком раніше було перевезено 967,7 тис. тонн (-60,2%) на суму 3,16 млрд. євро (-60,4%).

- З росії до Євросоюзу 2022 року залізницею було перевезено 13,1 млн тонн вантажів на суму 7,5 млрд євро, тоді як роком раніше 27,4 млн тонн (-52,7%) на суму 7,6 млрд євро ( -1.1%).

3. Офіційні особи в Італії переглядають угоду щодо продажу найбільшого нафтопереробного заводу країни – сицилійського заводу ISAB.

- Це сталося після того, як уряд США приватно висловив стурбованість з приводу продажу об'єкта, що належить росії, маловідомому фонду на Кіпрі.

- В угоді вартістю $1,5 млрд, у якій бере участь сировинний трейдер Trafigura, також бере участь кіпрська група прямих інвестицій Argus, яка створила компанію GOI Energy спеціально для покупки ISAB.

- GOI Energy надала італійському уряду повні гарантії безперервності управління, виробництва, фінансів та зайнятості та стверджує, що склад її інвесторів "складається виключно з греків, ізраїльтян та кіпріотів".

4. У березні імпорт нафти з росії до Індії досяг нового максимуму 1,64 млн б\с і вдвічі перевищив закупівлі з Іраку.

- росія шостий місяць поспіль залишається найбільшим постачальником нафти до Індії, яка переробляє російську нафту на бензин та дизельне паливо на своїх НПЗ.

- Тим самим росія постачає понад третину всієї нафти, що імпортується Індією.

- Якщо до початку війни частка росії в індійському імпорті становила менше 1%, то в березні вона зросла до 1,64 млн б\с, збільшившись до 34%.

5. Уряд Німеччини повинен вжити більш жорстких заходів проти німецьких компаній, які обходять санкції ЄС щодо росії, ведучи бізнес через інші країни, - міністр економіки Німеччини Роберт Габек.

- Необхідно взяти під щільний контроль незаконний обхід санкцій, взявши до уваги досвід Данії.

- За словами німецького міністра, данські митні органи дуже ретельно аналізують торговельні потоки та митні дані на предмет аномалій.

- "Якщо з'являються такі аномалії, наприклад, велика кількість певних товарів, які раніше йшли до росії, тепер раптом має бути доставлена у майже такій самій кількості до іншої третьої країни, це привід звернути увагу", - сказав Габек.

- У такому випадку данська влада ретельно вивчає усі документи та вимагає пояснень від відповідальної компанії.

6. Twitter зняв обмеження з акаунтів путіна і кремлівських відомств.

- Журналісти проаналізували декілька облікових записів, серед яких — президента росії путіна та міністерства закордонних справ рф.

- З'ясувалося, що тепер вони знову відображаються для користувачів, зокрема в рекомендаціях.

- Про це стало відомо після того, як Twitter також припинив обмежувати акаунти російських державних медіа.

- Колишні керівники Twitter заявили, що дуже малоймовірно, що скасування обмежень для кремлівських акаунтів відбулося випадково чи без відома керівництва компанії.