Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 10.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 10.03.2023

1. росія не може знайти покупців на мільйони барелів дизеля.

- Російські нафтові компанії мають проблеми з експортом дизельного палива, яке з лютого потрапило під європейське ембарго і «стелю цін» від країн G7.

- Незважаючи на знижки, що досягають третини від світових цін, дизель російського походження збирається в танкерах, що дрейфують в океані в очікуванні покупців.

- На 5 березня такого «зайвого» дизеля було 4,4 млн барелів.

- За місяць нерозпродані обсяги в танкерах підскочили більш ніж у чотири рази і досягли рекорду за весь час спостережень.

- Якщо нерозпродані обсяги продовжать зростати, швидше за все експорт дизеля доведеться скорочувати, одночасно скорочуючи його виробництво.

- За оцінкою експертів, починаючи з другого кварталу, російські НПЗ доведеться зупиняти - скорочення переробки нафти складе до 1 млн барелів на добу.

2. Золотовалютні резерви рф на 3 березня 2023 року скоротилися за тиждень на 2,3 мільярда доларів, або на 0,4%.

3. Статистика за січень 2023 року свідчить, що в росії продовжується спад промислового виробництва.

- Обсяг виробництва знизився на 2,4% порівняно з минулорічним, ще докризовим січнем.

- І цей показник гірший, ніж за 2022 рік, коли промисловість впала на 0,6%.

4. Країни — учасниці спеціальної міжнародної групи REPO заблокували активи росіян, які потрапили під санкції на загальну суму $58 млрд, повідомило міністерство фінансів США.

- Країни-учасники забезпечили, щоб у їхніх юрисдикціях кошти російського Центробанку та Фонду народного добробуту «залишалися без руху» та «не могли використовуватися для підтримки воєнних дій».

- REPO (скор. від Russian Elites, Proxies, and Oligarchs) - міжнародна група, яка займається пошуком російських активів, які потрапили під західні санкції після початку війни в Україні.

- До групи входять США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія та представники Єврокомісії.

5. США можуть відмовитись від російського урану.

- Група американських сенаторів, від обох партій Конгресу США, внесла законопроект про введення ембарго на російський уран.

- Про це йдеться на сайті комітету з енергетики та природних ресурсів Сенату США.

- «Кожен долар, який ми даємо росії, підтримує жорстоку війну Путіна з Україною. Американська атомна промисловість готова відмовитись від російського урану. Перший крок – назавжди прибрати з американського ринку всю російську енергію, включаючи уран».

6. Німецький виробник автопідшипників Schaeffler планує продати свій російський підрозділ.

7. росія використовує Лондон для відмивання награбованого під час війни з Україною.

- Британські правоохоронці виявили велику кількість фіктивних компаній, зареєстрованих у Великій Британії громадянами низки країн останніми роками.

- Метою могло бути відмивання грошей, а також ухилення від податків.

- Виявилось, що наразі деякі компанії, які контролюються росіянами, намагаються використати війну в Україні для отримання фінансової вигоди.

- Зокрема росіяни є лідерами серед тих, хто використовує м'яке регулювання, яке дозволяє їм приховувати свої активи без особливого контролю.

8. Найбільший банк Ліхтенштейну, VP Bank, за минулий рік заморозив активи російських клієнтів на загальну суму 300 млн. швейцарських франків ($320 млн).

- Активи, що належать росіянам, були перекваліфіковані з активів під управлінням в активи на зберіганні.

- Крім того, банк перестав надавати послуги клієнтам із росії та білорусі.

9. росія відправляє до Ірану захоплені в Україні зразки зброї, наданої США.

- росія захоплює на полі бою деяке озброєння і техніку, надані США і НАТО Україні і відправляє до Ірану, де, на думку США, Тегеран намагатиметься переробити ці системи.

- За останній рік офіційні особи США, НАТО та інших західних країн стали свідками кількох випадків захоплення російськими військами меншого за розміром, наплічного озброєння, в тому числі протитанкових комплексів Javelin і зенітно-ракетних комплексів Stinger, які українські війська іноді були змушені залишити на полі бою, розповіли джерела телеканалу CNN.

- У багатьох з цих випадків росія переправляла обладнання до Ірану для демонтажу та аналізу, ймовірно, для того, щоб іранські військові могли спробувати створити власну версію цієї зброї, повідомили джерела.

- росія вважає, що продовження поставок захопленої західної зброї до Ірану стимулюватиме Тегеран продовжувати підтримувати війну росії в Україні, повідомили джерела.

10. Сполучені Штати Америки ввели санкції проти ряду китайських компаній, які підтримують програму створення БПЛА в Ірані.

- За даними відомства, санкції накладено на мережу з п'яти компаній і однієї фізичної особи, які підтримують Іран.

- Мережа цих компаній знаходиться в Китаї і займається продажем і постачанням аерокосмічних компонентів, у тому числі тих, які можуть бути використані для БПЛА.

- Відомо, що ці компанії брали участь у виробництві моделі БПЛА Shahed-136.

11. Санкції через війну в Україні не зашкодили співпраці росії та Китаю в оборонній сфері.

- Китайські державні оборонні компанії впродовж останнього року продовжували торгівлю з підсанкційними підприємствами російського військово-промислового комплексу, повідомляє телеканал CNN із посиланням на аналіз митних даних за 2022 рік.

- Зокрема, пекінський оборонний підрядник Poly Technologies надіслав щонайменше десяток партій продукції, включно з деталями для вертольотів і радіообладнанням «повітря-земля», російській фірмі, яка перебуває під санкціями США за звʼязок із війною проти Україні.

- Довгостроковий торговельний партнер Poly Technology – Улан-Уденський авіаційний завод, постачальник бойових вертольотів – також торік передав запчастини та кілька вертольотів пекінській компанії.