Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.06.2023

1. До Конгресу США представниками обох партій - Демократичної та Республіканської, внесено законопроект про визнання росії державою-спонсором тероризму

- У внесеному документі йдеться про «неодноразову підтримку росією недержавних терористичних груп до та під час війни в Україні».

2. Ціни в рф у травні зросли на 2,51% порівняно з тим же місяцем 2022 року.

- Зростання за січень-травень - 6%.  

- У травні різко подорожчало газове паливо: майже на 26% відносно квітня.

- Майже вдвічі зросли ціни на капусту, понад 21% — на моркву.

- У річному вираженні майже наполовину став дорожчим закордонний туризм.

3. Рада ЄС запустила процес узгодження директиви про спрощення конфіскації заморожених російських активів.

- "Проект директиви закладає нові базові вимоги щодо контролю руху, ідентифікації, блокування та управління активами, отриманими злочинним шляхом", - йдеться у документі.

- Раніше єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс заявляв, що ЄС шукає легальні шляхи конфіскації заморожених активів рф.

- За нинішніми нормами ЄС, ці активи можуть бути заморожені на скільки завгодно тривалий термін, але не відібрані.

- Щоб зробити їхню конфіскацію легальною, Єврокомісія зараз розробляє цілий блок юридичних документів.

4. Більшість суддів Міжнародного суду ООН ухвалили рішення про залучення 32 держав до позову України проти росії через порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

- Голосами чотирнадцяти суддів МС ООН проти одного до позову України на етапі попередніх слухань приєдналися, серед іншого, 26 держав-членів Європейського Союзу, окрім Угорщини, а також Австалія, Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Ліхтенштейн та Великобританія.

5. Шведська компанія Essity, що виробляє в росії 70 різних товарів особистої гігієни, остаточно йде з російського ринку та продає бізнес у рф.

- Essity виробляє туалетний папір, паперові рушники та носові хустки, серветки в коробках, вологі та столові серветки, маски для обличчя, а також мило, лосьйони, антисептичні гелі для рук.

- На російському ринку представлений асортимент гігієнічної продукції торгових марок Zewa, Tork, Libero, Libresse та TENA. У рф працюють три фабрики Essity.