Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.01.2023

1. Через "стелю" цін на нафту Росія щодоби втрачає 170 мільйонів доларів. Про це пише Bloomberg із посиланням на доповідь фінського Центру досліджень енергетики і чистого повітря (CREA).

- При цьому втрачені доходи зростуть до 280 млн доларів на день, коли обмеження буде поширено на нафтопродукти з 5 лютого, йдеться в доповіді.

- Флагманська російська нафта вже продається нижче за світові ціни більш ніж удвічі.

- Зазначається, що у грудні 2022 року доходи росії впали на 17%, до найнижчого рівня з початку вторгнення в Україну.

2. Міненерго США прогнозує зниження видобутку нафти в росії.

- Міненерго США очікує, що видобуток рідких вуглеводнів в росії знизиться з 10,9 млн б/д у 2022 році до 9,5 млн б/д у 2023 році.

- «Ми очікуємо, що більшість російської нафти продовжуватиме знаходити покупців. Але ми вважаємо, що санкції проти нафтопродуктів з росії спровокують перебої у видобутку нафти в росії та експорті її нафтопродуктів, оскільки знайти для них альтернативних покупців, забезпечити перевезення та інші послуги може бути важчим, ніж для нафти», - пишуть експерти у звіті.

3. Уряд росії використовує останні резерви.

- Російська влада вирішила звернутися до останніх резервів іноземної валюти, які не потрапили під санкції, щоб покрити дефіцит федерального бюджету, який досяг історичних рекордів у кінці 2022 року.

- З 13 січня Центробанк в інтересах російського Мінфіну почне продавати на Московській біржі китайські юані з Фонду національного добробуту.

- Усього у Мінфіну у ФНБ 310 млрд китайських юанів, і це останні гроші з золотовалютних резервів, які не потрапили під санкції.  

- Близько половини резервів - понад 300 млрд доларів - були заморожені західними країнами після початку війни в Україні.

- Щоденний обсяг операцій до 6 лютого складе 3,2 млрд рублів.

- Цього явно недостатньо, щоб закрити дірку у бюджеті, який за підсумками минулого року отримав 3,3 трлн рублів дефіциту, а в грудні - майже 4 трлн, що стало рекордом за весь час доступної статистики.

4. Торгові центри у росії зафіксували обвальне падіння покупок у новорічні свята.

- У новорічні канікули відвідуваність торгових центрів у 2022 році виявилася на 10–15% нижчою за торішню і більш ніж на 30% відстала від показників 2020 року.

- Проблеми з відвідуваністю торгові центри відчували протягом всього 2022 року.

- Після відходу великих західних брендів частка порожніх площ у російських моллах протягом року збільшилася до 12%.

- У результаті до листопада близько 200 торгових центрів по всій росії опинилися на межі банкрутства.

5. росії загрожує масова ліквідація автопарків через відсутність машин.

- Кожен восьмий (12%) власник таксопарку в росії думає про ліквідацію бізнесу через його збитковість, а також відсутність нових машин та запчастин.

- Експерти з'ясували, що близько третини компаній (29%) закінчили рік зі збитками. Половина таксопарків (51%) підійшли до кінця року у невеликому плюсі і лише 8% заробили достатній прибуток.

- При цьому якщо під час пандемії коронавірусу у 2020–2021 роках про закриття бізнесу заявляли 8% власників автопарків, то зараз їхня кількість зросла до 12%. Найбільші проблеми мають таксопарки з кількістю автомобілів менше 50 штук.

6. Перша партія венесуельської нафти компанії Chevron вирушила на НПЗ до США.

- Минулого року Chevron отримала дозвіл міністерства фінансів США на відновлення видобутку нафти та розширення операцій у Венесуелі.

- Безумовно, постачання венесуельської нафти гратиме на зниження нафтових цін. Так, сьогодні світові ціни на нафту знижуються на 0,67% до $79,57.

7. Міжнародний трейдер Trafigura позбувся частки 24,5% в індійському НПЗ Nayara Energy, найбільшим акціонером якого є «Роснефть» (володіє 49,13%).  

- Це другий за величиною в Індії приватний нафтопереробний завод потужністю 20 млн. т на рік.

- Влітку 2022 року на тлі війни росії в Україні та західних санкцій Trafigura залишила інший спільний проект із «Роснафтою» — «Схід Ойл».

8. Дві країни ЄС гальмують заморожування російських активів, - Reuters.

- Греція та Мальта відстають від інших країн Європейського Союзу у заморожуванні російських активів, на які поширюються санкції через війну Москви проти України.

- На сьогоднішній день 27 країн ЄС повідомили про заморожування близько 20,3 млрд євро російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про дії на загальну суму понад мільярд євро.

- Згідно з документом Європейської комісії майже кожна інша країна ЄС заморозила активи на мільйони доларів.

- Для порівняння, Греція повідомила блок лише про заморожування активів на суму 212 тисяч євро, а Мальта - на 147 тисяч євро.