Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 11.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 11.04.2023

Росстат: в 2022 году кількість робітників молодших за 35 років скоротилося на 1.3 млн. осіб!!!

Зникли...

1. У росії посилюють облік військовозобов'язаних.

Російська держдума ухвалила закон "Про військовий обов'язок та військову службу"

- Тепер документ мають схвалити у раді федерації і підписати путін, після чого він набуде чинності.

- росіян позбавлятимуть водійських прав, якщо вони не стануть на облік у військкомат.

- Бізнес змусять роздавати повістки на робочому місці.

- Росіянам заборонятимуть виїзд із країни відразу після отримання повістки. Вона вважатиметься врученою через сім днів з дати розміщення у реєстрі повісток. Якщо військовозобов'язаний не зайшов у особистий кабінет на «Держпослугах», його все одно покарають.

- Громадянам, які отримали повістку і не прийшли до військкомату за 20 днів, надсилається попередження через Держпослуги. При отриманні попередження права громадянина обмежуються.

- Ухилістам заборонять реєструвати ІП, бути самозайнятими, отримувати кредити, продавати нерухомість та автомобілі.

Інформацію для єдиного реєстру військовозобов'язаних збиратимуть без явки у військкомат — у вузах, МВС, ЦВК, фондах пенсійного та соціального страхування, судах та інших держструктурах.

2. Росіяни встановили рекорд купівлі юанів.

- Фізособи у березні збільшили купівлю валюти на біржовому ринку і через найбільші банки - до 121,8 млрд руб (у лютому - 72,6 млрд), головним чином - за рахунок юанів: з 11,6 млрд руб. у лютому до 41,9 млрд. у березні.

- Люди воліють купувати юані у великих банках, а не на біржі - 33,2 млрд руб та 8,7 млрд відповідно. Юань поступово завойовує місце у заощадженнях росіян.

- До кінця минулого року його частка у валютних коштах громадян досягла 11% (щоправда, самі ці кошти значно скоротилися).  

- Незважаючи на майже чотириразове зростання покупок юанів, доларів та євро росіяни купили вдвічі більше – загалом на 79,9 млрд руб.

3. Загальний обсяг імпорту товарів у росії у грудні 2022 року скоротився приблизно на 20% порівняно з минулим роком, а імпорт технологій впав на 30%.

4. Минулого року виробництво автомобілів скоротилося на 67%, землерийної техніки – на 53%, телевізійних приймачів – на 36%, і скорочення виробництва навряд чи припиниться, доки зберігаються санкції щодо життєво важливих компонентів.  

5. МВФ збирається дати оцінку російській економіці, проте експерти розкритикували акцент МВФ на традиційних економічних показниках, як-от ВВП.

- На їхню думку ВВП рф завищений через зростаючі військові витрати і навіть офіційні показники дають уявлення про збитки, завдані невійськовій економіці.

- Ставка прибуткового податку для російських працівників складає 13%, при цьому буде введено 15% ставку для тих, хто заробляє понад 5 млн рублів на рік.

- Хоча у перший рік це дозволить зібрати додатково 83 млрд рублів, такі доходи становлять лише малу частину доходів від продажу нафти та газу, які становлять основну частину доходів російської держави.

- Аналітики припускають, що падіння доходів від продажу нафти, зниження курсу рубля і обмеження на запозичення в іноземних банках створять фінансовий дефіцит.

6. Мікрофінансова компанія колишньої дружини путіна збільшила прибуток у півтора рази за рік війни.

- Мікрофінансова організація CarMoney, яка належить колишній дружині путіна, Людмилі Очеретній, збільшила свій чистий прибуток на 140 млн рублів за 2022 рік.

- Загалом минулого року CarMoney заробила 391,3 млн рублів - на 66,7% більше, ніж за рік до початку війни.  

- Компанія виплатила 58 млн. рублів колишній дружині путіна.

- Число росіян із мікрокредитами досягло рекордних 17,1 млн осіб, або 23% від працездатного населення.

7. США продовжують роботу над удосконаленням антиросійських санкцій, які були введені через війну рф в Україні, — заступник міністра фінансів США з міжнародних питань Джей Шамбо.

"Якщо ви хочете й надалі робити санкції більш ефективними, то не обов'язково додавати нові санкції. Іноді несуттєва санкція, яку ви додали б, менш важлива, ніж посилення того, що ви вже застосовуєте", — заявив Шамбо.

8. Влада Бельгії повідомила про «непередбачені» €625 млн доходів, які були отримані завдяки оподаткуванню відсотків від розміщення заморожених російських активів, повідомило бельгійське видання Le Soir.

9. Азербайджан і Казахстан хочуть створити спільне підприємство - єдиного оператора транспортування нафти.

- Казахстан намагається збільшити експорт нафти в обхід росії, домагаючись диверсифікації поставок.

- Минулого тижня стало відомо, що Азербайджан та Казахстан обговорюють можливість транспортування 5 мільйонів тонн казахстанської нафти нафтопроводом Баку-Супса у 2023 році.

- Крім того, Казахстан планує експортувати 2023 року 1,5 мільйона тонн нафти нафтопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан.

10. Державна уранова компанія Казахстану "Казатомпром" готується до збільшення видобутку урану на тлі зростання попиту, оскільки енерговиробники Східної Європи прагнуть скоротити залежність від росії у постачанні збагаченого урану, - Bloomberg.  

- Казахстан виробляє понад 40% світового урану, і деякі атомні станції в Східній Європі, які раніше отримували збагачений уран з росії, хочуть укласти контракти з Астаною з 2025 року.

- Дії Казахстану відбуваються на тлі геополітичної невизначеності, яка перебудовує постачання ядерного палива по всьому світу, спонукаючи деяких виробників електроенергії створювати запаси.

- За даними Всесвітньої ядерної асоціації, попит на уран зросте приблизно на третину до 2030 року, з огляду на прогнозоване збільшення потужності реакторів на 16%.

- "Казатомпром" планує відкрити третій експортний маршрут цього року, відправляючи уран через один із портів Китаю.

11. Іранська нафта витісняє російську з Китаю.

- Обсяги імпорту Китаєм іранської нафти зросли за останні два місяці, оскільки її ціна є привабливішою, ніж вартість російської сировини.

- Знижка на іранську нафту з постачанням у травні становить до $12 до ціни Brent, а знижка на російську Urals – близько $10; преміумна ВСТО продається з дисконтом лише $6 на барель.

- За даними аналітиків, російську нафту купують переважно НПЗ державних компаній, а дешева іранська нафта стає більш привабливою саме для приватних китайських НПЗ.

- Цей сегмент ринку не варто скидати з рахунків: вони становлять близько 20% китайських нафтопереробних потужностей.

12. росія збільшила експорт дизельного палива до Бразилії та інших країн Латинської Америки після ембарго на постачання до Європи – Reuters.

- росія довгий час була основним постачальником дизельного палива для Європи, де нафтопереробні заводи не виробляють достатньо палива, щоб задовольнити внутрішній попит.

- Але повне ембарго ЄС на російські нафтопродукти з 5 лютого спрямувало російський експорт дизельного палива до Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

- Минулого місяця росія відправила понад 580 тис. тонн до Латинської та Південної Америки, з яких майже 440 тис. тонн прямують до Бразилії, ще 140 тис. тонн призначені Панамі, Уругваю та Кубі.

- Загалом у січні-березні 2023 року постачання дизельного палива з підконтрольних росії портів до Бразилії склали 663 тис. тонн, в той час як за весь 2022 рік постачанння становило лише 74 тис. тонн.

13. Японський фармвиробник Takeda розглядає варіанти продажу свого російського заводу, куди було вкладено понад €117 млн.

- На майданчику випускається препарат для пацієнтів із множинною мієломою, держзакупівлі якого за останні три роки подвоїлися.

- Закордонні компанії змушені скорочувати присутність у рф під тиском політики, хоча фарміндустрія не потрапила під санкції.

- Це може призвести до вимивання з локального ринку, зокрема й інноваційних препаратів.

14. Аерофлот через санкції вперше в історії відправив свій літак на ремонт до Ірану.

- 5 квітня лайнер Airbus A330-300 перелетів до Тегерана, де повітряне судно обслужать фахівці найбільшого іранського перевізника Mahan Air.

- Через санкції США та позицію виробника літаків обслуговування в інших країнах неможливо.

15. Голландський постачальник обладнання для птахівництва Meyn йде з росії.

- Meyn припиняє постачання не тільки обладнання, а й запчастин до нього, компанія також перестає надавати сервісні послуги.

- Один із топ-менеджерів підприємства стверджує, що обладнання Meyn встановлено на 75% птахофабрик, які сукупно виробляють 90% продукції галузі.