Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.07.2023

1. Під час бунту Пригожина з російської банківської системи вивели $9 мільярдів.  

- У червні обсяг валютних депозитів у російських банках скоротився на $9,1 млрд.

- Загальний обсяг валюти, який фізичні особи та юрособи зберігають у банківській системі рф, за підсумками місяця опустився до $152,4 млрд. — нового мінімуму з 2008 року.

- Різке скорочення валютних депозитів у банках прямо говорить про наявність сильного відтоку капіталу. Це також стало однією з причин обвалу рубля.

- Банк росії, коментуючи ситуацію на валютному ринку в щомісячному огляді, стверджує, що головною причиною девальвації стало скорочення пропозиції валюти.

- Найбільші експортери, за оцінкою Центробанку, продали на біржі у червні $7 млрд — на 23% менше, ніж у травні.

2. Експорт алмазів у росії в 2022 році впав на 24%.

- Кімберлійський процес розкрив дані про виробництво та експорт необроблених алмазів у росії у 2022 році.

- Видобуток зріс на 4%, а експорт упав на 24%.

3. У першому півріччі 2023 року "Газпром" прокачав до Європи лише 12,1 млрд. кубометрів газу, і якщо темпи експорту збережуться, його річний обсяг становитиме близько 24 млрд. кубів і це стане мінімальним обсягом майже за півстоліття.

- Трубопроводом “Сила Сибіру” в КНР буде прокачано лише 22 млрд кубометрів це у 8 разів менше, ніж до війни купував Євросоюз (170-180 млрд кубів у 2017-19 рр.).

4. У росії скорочення експорту газу до Європи вплине на надходження від податкових зборів.

- Експерти підрахували, що у 2023 році російський бюджет недорахується майже 2,6 трлн рублів ($28 млрд) податкових зборів.

- Для порівняння: приблизно така сума (2.9 трлн руб) передбачена у російському бюджеті на витрати державної медицини з обов'язкового медичного страхування.

- На думку аналітиків, втрати будуть компенсовані збільшенням податкового навантаження на Газпром.

5. Ослаблення російського рубля в червні відбулося на тлі зниження продажів валютного виторгу експортерами на 22,9%, випливає з огляду Центробанку рф.

- Рубль до долара США ослаб на 10,4%.

- 24 червня, в день спроби збройного заколоту, росіяни купили валюти на 7,1 млрд. руб.

- Загалом за місяць за рахунок продажу в інші дні купівлі валюти склали 300 млн руб.

6. У росії зменшується кількість євро.

- Кількість покупців і продавців євро - валюти впала в 10 разів у порівнянні з довоєнними рівнями після того, як майже всі великі банки були відключені від SWIFT, а дрібні - втратили європейські коррахунки.

- На середину торгів вівторка, 11 липня, Мосбіржею зареєстровано лише 60 заявок на купівлю євро з розрахунками "завтра" та 87 на продаж.

- Кількість заявок з продажу та купівлі євро різко скоротилася після того, як Євросоюз ввів ембарго на російську нафту, а Газпром скоротив прокачування в європейські країни до рівнів кінця 1970-х років.

- За даними Центробанку росії, починаючи з жовтня минулого року приплив євро до росії від експорту менший, ніж відтік на імпорт, а запаси валюти в російських банках стрімко падають - у червні вони опустилися з $161,6 млрд до $152,4 млрд - нового мінімуму за 15 років.

7. Заборгованість російських компаній з податків і зборів 2022 року становила 2,5 трлн рублів.

- Показник зріс на 545 млрд руб., або на 27,5%, до 1 січня 2022 року.

- Показник зріс із кількох причин: через затримку сплати ПДВ окремими компаніями, донарахувань за результатами податкових перевірок з податку на прибуток та несплати поточних платежів.

- Ще однією причиною стала несплата компаніями платежів за користування природними ресурсами, переважно щодо податку на видобуток корисних копалин на нафту. Збільшилися несплати з податків у рамках спеціальних режимів, з акцизів та місцевих податків.

8. З початку 2023 року собівартість ремонту квартир та будівель в росії збільшилася майже на 11% через логістичні складності та девальвацію рубля, а в другій половині року ціни зростуть ще на 10–15%.

- Випуск половини видів основних будматеріалів на 70-100% залежить від західного обладнання, для багатьох категорій потрібна зарубіжна сировина.

- Найпомітніше за півроку подорожчали лакофарбові матеріали (на 49,2%), сухі будівельні суміші (на 21,8%), витратні матеріали (на 21%).

9. Ціни на газ у Європі впали на 11,5% до мінімуму за місяць.

- Європейський газ дешевшає через новини про зростання експорту норвезької сировини, а також через дані про значний обсяг газу у сховищах регіону.

- Вартість серпневого ф'ючерсу на природний газ на хабі TTF у Нідерландах знизилася на 11,51% до $341,86 за тис. куб. м.

- На мінімумі 10.07.2023 газ торгувався на рівні $339 за тисячу кубометрів.

10. Флот танкерів, що з'явився з нізвідки для перевезення російської нафти, розформувався так само швидко, як і виник, що наголошує на труднощах у відстеженні тих, хто бере участь у цьому процесі, - Bloomberg.

- Компанія Gatik Ship Management, розташована в Мумбаї, яка раніше управляла 42 нафтовими танкерами, тепер контролює лише чотири, згідно з даними Equasis, міжнародної морської бази даних.

- Менш ніж за рік компанія Gatik списала більшу частину свого флоту.

- Залишається незрозумілим, що сталося з флотом.

- Хоча ці судна більше не перебувають під комерційним управлінням Gatik, вони беруть участь у транспортуванні російської нафти, але тепер під контролем різних компаній з невизначеною структурою власності.

11. Польща передала під зовнішнє управління частку російського бізнесмена у Grupa Azoty.

- Польська влада шукатиме партнера, який викупить заморожену частку «Акрона» у Grupa Azoty і виплатить компенсацію, заявив голова міністерства розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда.

- «Крок за кроком ми ліквідуємо присутність росіян у польській економіці. Чи це здобуття незалежності від російських енергоресурсів чи обмеження російського впливу та капіталу», — повідомив Буда.

12. Потоки російської нафти починають зменшуватись.

- Обсяг поставок через західні порти росії за останній місяць вперше суттєво знизився, порівняно з лютневим рівнем, після різкого зростання обсягів минулих місяців.

- За тиждень обсяг морських поставок нафти знизився до 2,86 млн. барелів на добу. Це на 1 млн барелів на день менше, ніж минулого тижня.

- Зниження обсягів підірвало доходи кремля від експортних мит, які минулого тижня впали на 29% порівняно з попереднім.

- Середні чотиритижневі постачання нафти російським клієнтам в Азії, а також постачання на суднах, які не мають кінцевого пункту призначення, знизилися до 2,93 млн. барелів на день. Це найнижчий показник із середини січня.