Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 13.02.2023

1. росія готова продавати свою нафту по 49 дол США.

- Мінфін росії змінює схему. Тепер у квітні податкова база не може бути нижчою за середню ціну Brent мінус 34 долари, у травні мінус 31 дол, у червні мінус 28 дол, а в липні мінус 25 дол.

- Якщо брати середні ціни Brent за січень та квітневу схему дисконту, то виходить 83 дол. мінус 34, тобто база розрахунку 49 дол., що еквівалентно цінам Urals у січні 2023 р. (49.5).

У структурі російського експорту нафти та нафтопродуктів, на сиру нафту припадає близько 65%.

2. Росія втрачає найбільшого покупця зброї: Індія заморозила переговори щодо вертольотів та літаків.

- Індія фактично заморозила переговори щодо купівлі у росії вертольотів Ка-226Т.

- Міжурядову угоду на 200 гелікоптерів загальною вартістю 1 млрд доларів було підписано ще 2015 року.  

- У підвішеному стані залишається і угода з продажу винищувачів Су-30МКІ.

- росія запропонувала Індії комплекти для виробництва літаків на її території на 1,4 млрд. доларів.

- Попит на російську зброю падає, зокрема, після того, як увесь світ побачив її в дії в Україні: війна завдала «величезного удару» по репутації російських постачальників.

3. Центробанк рф повідомив про підвищення норм резервування для боротьби з надмірною ліквідністю грошей у системі. Центробанк росії підвищує з березня нормативи обов'язкових резервів.

В умовах зростання структурного профіциту ліквідності та з метою збереження тенденції на девалютизацію балансів кредитних організацій з 1 березня 2023 року за заздалегідь анонсованим планом буде підвищено нормативи обов'язкових резервів:

- до 4%, за всіма категоріями резервованих зобов'язань у валюті рф для банків з універсальною ліцензією та небанківських кредитних організацій;

- до 7%, за всіма категоріями зобов'язань, що резервуються, в іноземній валюті для всіх кредитних організацій.

4. Російським медзакладам дозволять використовувати неоригінальні запчастини для ремонту медтехніки.

- З 1 вересня цього року російські лікарні та поліклініки зможуть використати для ремонту іноземної медтехніки неоригінальні запчастини.

- Це, на думку Росздоровнагляду, дозволить знизити ризики «подальшого санкційного тиску» на росію.

- Нині, як випливає з аналізу ринку медобладнання, частка російських виробників становить трохи більше 20–30%.

5. Посольство США в росії закликалоло своїх громадян, які зараз перебувають у росії, терміново залишити країну.

- "Не в'їжджайте в РФ через непередбачувані наслідки вторгнення російської армії в Україну, загрози переслідування та затримання громадян США співробітниками місцевих служб безпеки, а також обмеження польотів до росії та з неї. Громадяни США, які проживають або подорожують в росії, повинні негайно залишити країну", - йдеться у повідомленні.

6. У новий пакет санкцій ЄС, що вводиться до річниці початку війни в Україні, планують включити чотири російські банки, включаючи Альфа-банк.

- Також до санкційного листа можуть включити близько 130 фізосіб та організацій.

- Крім цього, Брюссель має намір заборонити експорт з ЄС до росії вантажівок і будівельної техніки, а в зворотному напрямку - заборонити імпорт з росії в європейські країни каучуку та бітуму.

- Поки що невідомо, чи потрапить під заборону російський експорт алмазів.

7. Споживання газу в ЄС у жовтні-листопаді було на 25% нижчим за середній рівень за 5 років – Єврокомісія.

8. Італійська Ansaldo Energia, постачальник послуг для енергетичної промисловості, підписала у Баку угоду з Azerenerji, найбільшим виробником електроенергії в Азербайджані.

- Також, Італія має намір підписати контракт на продаж чотирьох газових турбін Азербайджану.

- Рим шукає нових постачальників, щоб замістити імпорт з росії, і має намір покінчити із залежністю від російського газу до кінця цього року, сказав міністр промисловості Італії.

- Частка російської сировини в італійському газовому імпорті склала 16% минулого року, тоді як 2021 року сягала 40%.

9. Китайська національна нафтогазова корпорація (CNPC) веде переговори щодо купівлі ЗПГ у компанії QatarEnergy протягом майже 30 років.

- Якщо угода відбудеться, то це буде вже друга угода між двома сторонами, і вона відбудеться на тлі прагнення Китаю зміцнити свої поставки газу та скоротити викиди вуглекислого газу.

- Обидві компанії ще не оголосили про будь-які інвестиції, але Китай зміцнює свої зв'язки з Катаром, розглядаючи його як найбільш безпечне вкладення ресурсів, ніж Австралію чи США, із якими має напружені зв'язки.

- QatarEnergy є найбільшим у світі експортером ЗПГ та підписала п'ять угод з міжнародними великими компаніями за проектом розширення Північного родовища.