Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 13.04.2023

1. Російські компанії почали ховати валюту в офшорах.

- Десятки мільярдів доларів валютного виторгу, який російські компанії отримують за експорт сировини, осідають у «сірій зоні» офшорних рахунків, не доходячи до банківської системи росії визнали у Центробанку рф.

- За підсумками першого кварталу найбільші російські експортери продали на Московській біржі $29,4 млрд — на 40% менше, ніж у жовтні–грудні.

- Приблизно $90 млрд із сировинних наддоходів, отриманих економікою минулого року, залишились у банківській системі Євросоюзу.

2. Найбільший у росії власник літаків — Державна транспортна лізингова компанія (ГТЛК) у 2022 році зазнала рекордних збитків.

- Компанія, якою керує ексміністр транспорту Євгєній Дітріх, зазнала в 2022 році збитків на 55,8 млрд рублів, що є максимумом у її 22-річній історії існування.

- ГТЛК пояснює збитки блокуючими санкціями щодо неї з боку США, Євросоюзу та Великої Британії.

- Через санкції було зупинено діяльність міжнародної лізингової платформи GTLK Global, на яку припадало до третини від сукупного доходу групи та активи у розмірі близько 4,6 млрд доларів (понад 377 млрд рублів).

3. Ціни на коксівне вугілля в росії зросли на 24%.

- Концентрат коксівного вугілля на російському ринку в перший тиждень квітня подорожчав у середньому на 24% по відношенню до березня.

- Експерти пояснюють це послабленням рубля та високими експортними котируваннями.

- Збільшення цін на коксівне вугілля на російському ринку негативно позначиться на металургійних компаніях.

4. Росіянам почнуть закривати рахунки у швейцарських банках за сплату податків у росії.

- Швейцарські банки з березня почали попереджати клієнтів із росії про закриття рахунків у разі, якщо вони виявлять сплату податків до російського бюджету.

- Першими попередження розіслали UBS та Credit Suisse.

- Кредитні організації пояснюють своє рішення тим, що клієнти сплачують податки державі, яка дестабілізує ситуацію в Україні.

- Деякі клієнти вже зіткнулися із блокуванням рахунків через сплату податків до російського бюджету.

5. Канада ввела санкції проти дев'яти установ фінансового сектору білорусі.

- Обмеження торкнулися Національного банку білорусі, а також найбільших державних та комерційних банків країни — Беларусбанк, Білагропромбанк, БПС-Сбербанк, Пріорбанк, Банк БелВЕБ, Белгазпромбанк, ВТБ-Банк і Статусбанк.

6. США ввели перші санкції, які безпосередньо стосуються проектів «Росатому» в ядерній енергетиці.

- Під обмеження потрапили кілька структур держкорпорації, включаючи «Русатом Оверсіз», яка відповідає за просування проектів «Росатому» за кордоном.

- Також обмеження торкнулися Коврівського механічного заводу та «Точмашу», які виробляють центрифуги для збагачення урану.

- Експерти вважають, що доти, доки не будуть введені обмеження щодо самого "Росатому", окремі санкції проти його структур не зможуть вплинути на атомний бізнес.

7. Імпорт з росії до Німеччини впав на 91%.

- У лютому поточного року місячна вартість усіх товарів, імпортованих з рф до Німеччини, становила лише близько 300 мільйонів євро, що на 91% нижче, ніж роком раніше.

- Імпорт російської нафти та природного газу впав з 2,2 мільярда євро в лютому 2022 року до лише 4,2 мільйона євро через рік (падіння на 99,8%).

- Імпорт коксу та продуктів нафтопереробки впав з 353 мільйонів євро до 30 мільйонів євро (мінус 91,4%).

- Імпорт вугілля впав на 92,5% до 26 млн євро.

- Загалом, росія опустилася з 11-го на 46-те місце серед найважливіших постачальників товарів до Німеччини.

8. Уряд Нідерландів працює над припиненням імпорту скрапленого газу з росії - повідомив міністр енергетики країни.

"Ми повинні зробити все можливе, щоб переконатися, що в нашій системі немає російської викопної енергії, і ми досягли успіху на вугіллі, трубопроводному газі та нафті. Ми ведемо багато розмов з компаніями, які використовують об'єкти, щоб поступово припинити існуючі угоди зі ЗПГ".

- Нідерланди припинили підписання нових контрактів на імпорт ЗПГ із росії в цьому році і працюють над розірванням існуючих контрактів.

- Цей крок Нідерландів стосуватиметься як спотових, так і довгострокових контрактів.

- Країна є транзитною країною для постачання газу, а це означає, що рішення може мати ширше вплив на Європу.

- Нідерланди все ще купують російський ЗПГ за старими угодами, підписаними до 2023 року, на частку яких припадає близько 15% від загального імпорту палива.

9. Індійські банки рекомендують нафтопереробним заводам не купувати російську нафту за ціною понад $60 за барель на тлі зусиль ОПЕК щодо підвищення цін, - Bloomberg.

- State Bank of India та Bank of Baroda повідомили, що вони не будуть обробляти платежі за нафту вище за встановлений ліміт.

- Індія, поряд із Китаєм, стала ключовим покупцем російської нафти після того, як більшість інших країн відмовилися від її постачання після вторгнення в Україну.

- Проте банки стежать за цінами в портах навантаження до того, як додаються транспортні та логістичні витрати.  

- Тому банки прагнуть отримати докладну інформацію про ціни free-on-board, щоб забезпечити їх зниження до $60 за барель або нижче, що звільняє від санкцій ЄС.

10. Болгарія ускладнила видачу багаторазових віз росіянам.

- Заявники скаржаться, що здебільшого отримують лише одноразові візи.

- У посольстві Болгарії в Москві підтвердили, що мультивізи віднедавна не видають, але відмовилися назвати причини.

- Болгарія негласно змінила правила видачі туристичних мультивіз росіянам у жовтні 2022 року.

11. Норвегія висилає 15 російських дипломатів через шпигунство, повідомила очільниця МЗС країни.

- росія становить найбільшу розвідувальну загрозу для Норвегії.

- Діяльність шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям, відстежувалася протягом тривалого часу.

12. Apple офіційно відмовилася від вольфраму, танталу та золота з рф.

- У той же час, південнокорейська Samsung продовжує використовувати російські метали, незважаючи на відмову постачати в країну електроніку.

- Безпосередньо метали Apple і Samsung не постачаються — головним офіційним напрямом експорту став Казахстан.

- Експерти зазначають, що реекспорт йде також через Індію та Китай.

- Вони сумніваються, що навіть великі світові виробники електроніки, які декларують повний розрив із рф, відмовляться від її рідкісних та дорогоцінних металів через відсутність порівнянних за ціною альтернатив.

13. ЄС наклав санкції на ПВК "Вагнера" і частину медіаімперії Пригожина.

- Європейський Союз додав приватну військову компанію "Вагнера" і російське інформаційне агентство "ФАН", пов’язані з кремлівським олігархом Євгенієм Пригожиним, до санкційного списку.

- Як зазначається в рішенні ЄС, ПВК "Вагнера" стоїть за атаками на українські міста Соледар і Бахмут у січні 2023 року та бере активну участь у російській агресивній війні проти України.

- "Таким чином, група "Вагнера" несе відповідальність за матеріальну підтримку дій, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України", – йдеться в тексті рішення.