Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.09.2023

1. У багатьох російських регіонів стрімко впали доходи бюджетів.

- Чотири російські регіони в першому півріччі 2023 року зіткнулися з двозначним падінням податкових зборів до місцевих бюджетів.

- Антирекорд зі скорочення доходів поставив Ненецький автономний округ, де збори за 6 місяців впали на 35,1%. Доходи бюджету Хакасії скоротилися на 27,2%; Кемеровської області, ключового регіону видобутку вугілля в рф - на 21,7%. Санкт-Петербург, де знаходиться штаб-квартира "Газпрому", втратив 13,2% доходів після того, як обсяги газового експорту до Європи впали до мінімуму з середини 1970-х років.

- У 26 суб'єктів рф боргове навантаження перевищило 50% своїх річних доходів.

- За підсумками 2023 35 суб'єктів рф отримали дефіцит бюджету, а шість були змушені витратити на його покриття практично всі запаси грошей на рахунках.

2. Реальний ефективний курс російського рубля (REER) по відношенню до валют основних торгових партнерів з огляду на інфляцію знизився за період із січня по серпень 2023 року на 29,9%.

- У серпні REER впав на 4,6%, випливає з даних Банку росії.

3. Експортні поставки нафти та нафтопродуктів з росії в серпні 2023 року знизилися місяць до місяця на 150.000 барелів на добу - до 7,2 мільйона барелів на добу, але завдяки зростанню цін на російську сировину виторг від продажу зріс на $1,8 мільярда до $17,1 мільярда.

- З появою нових покупців на Китай та Індію, найбільших покупців російської нафти, у серпні припадало 75% від загального експорту російської нафти порівняно з 81% у січні – травні.

- Виручка росії від експорту нафти і нафтопродуктів у серпні цього року була на $1,6 мільярда нижчою за рівень попереднього року, але стала максимальною з початку року.

4. Ціна Urals у серпні перевищила "цінову стелю" на $10.

- Російська нафта марки Urals торгувалася в серпні в середньому близько $70/бар., що на $10 вище за встановлену країнами G7 "цінову стелю", повідомляється у звіті Міжнародного енергетичного агентства.

- Першого тижня вересня середня вартість Urals становила $75/бар.

- На думку агентства, на збільшення вартості російської нафти вплинуло скорочення її експорту щодо рівня травня, що посилило напругу на світових ринках.

5. Експорт пиломатеріалів із росії за сім місяців цього року скоротився на 19%.

- Російські компанії після втрати ринку ЄС докладають колосальних зусиль для нарощування експорту пиломатеріалів.

- Російські лісопромисловці у січні – липні 2023-го на тлі загального падіння експорту намагаються збільшити обсяг експорту за рахунок постачання пиломатеріалів до Таджикистану, Ізраїлю, Туреччини, Афганістану та Тунісу.  

- Але у світі немає ринку, за масштабами рівного ЄС чи США, свідчать експерти, і відновити колишні масштаби експорту пиломатеріалів навряд чи вдасться найближчим часом.

6. росія купує санкційні деталі для літаків через ОАЕ, Китай і Туреччину.

- росія купує оригінальні санкційні деталі для своїх літаків Boeing і Airbus.

- Кремль робить це через ОАЕ, Китай та Туреччину. Згідно з митними даними, з березня 2022 року до березня 2023 року в країну ввезли оригінальних запчастин для Boeing і Airbus не менше ніж на 18 млрд рублів.

- Лідирують в імпорті Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ, понад 9 млрд рублів), Китай (5 млрд) та Туреччина (2 млрд).

7. Грецькі магнати заробили статки на танкерах для тіньового флоту росії.

- Частка грецьких танкерів у морському експорті російської нафти зросла до 50% із 33% перед початком війни в Україні.

- Але багато грецьких судновласників вирішили, що можуть заробити ще більше на продажі суден.

- За 12 місяців до лютого 2023 р. грецькі компанії продали загалом 125 танкерів.

- За перше півріччя 2023 р. вони реалізували 97 танкерів (25% світового продажу) середнім віком 17 років.

8. Усі країни Балтії заборонили в’їзд авто з номерами рф: до рішення приєдналась Естонія.

- У середу, 13 вересня, з 10-ї години ранку Естонія забороняє в'їзд автомобілів з номерами російської федерації. Про це повідомив міністр закордонних справ Маргус Тсахкна у Twitter.

9. Американська Phillips-Van Heusen Corporation, яка володіє брендами Calvin Klein і Tommy Hilfiger Corporation , вийшла з бізнесу в рф.

10. Євросоюз на півроку, до 15 березня 2024 року, продовжив індивідуальні антиросійські санкції проти майже 1800 фізичних та юридичних осіб.