Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 15.02.2023

1. Перехід росії від Європи до Індії як до домінуючого покупця російської нафти призвів до збільшення середньої відстані морем, яку необхідно подолати барелю російської нафти, щоб доставити його покупцеві.

- Це, у свою чергу, збільшило тривалість знаходження вантажів на воді та кількість суден, необхідних для підтримки потоку.

- Середньозважений шлях бареля російської нафти, що експортується з основних терміналів країни на Балтиці, зріс з менш ніж 3 000 миль у січні 2022 року до більш ніж 9 000 миль через рік.

- Більш довгі маршрути означають більше часу у морі та вимагають більшої кількості суден для підтримки потоку.

- Час рейсу ключовими маршрутами показує, що танкеру потрібно 66 днів, щоб здійснити подорож в обидва кінці від Балтики або Арктики до західного узбережжя Індії, за умови відсутності значних затримок при розвантаженні.

- Збільшення середньої відстані, на яку доводиться перевозити барель нафти, а також залежність від суден, що належать європейським компаніям, ускладнюють для росії підтримку експорту нафти на колишньому рівні.

2. У росії продаж дорожньо-будівельної техніки та спецтехніки минулого року на тлі західних санкцій у кількісному вираженні знизився на третину порівняно з 2021 роком.

- Так, у 2022 році було продано 13,6 тис одиниць техніки, тоді як роком раніше продажі становили 20,5 тис.  

- Впали продажі усіх видів техніки, крім колісних екскаваторів.

- Зниження ринку дорожньо-будівельної та спецтехніки в росії відбулося вперше з 2016 року.

3. ЄС готує санкції проти власника «таємного флоту» російських танкерів.

- Євросоюз обговорює санкції проти судноплавної компанії SUN Ship Management Ltd, що базується в Дубаї, за допомогу росії в обході обмежень на експорт нафти.

- У квітні 2022 року російська державна компанія «Совкомфлот» передала SUN весь свій флот із 92 суден, щоб продовжувати перевезення палива на випадок заборон Заходу.

- Перед цим компанія називалася SCF Management Services, проте її перейменували, щоб уникнути асоціацій із «Совкомфлотом».  

- У результаті SUN стала одним із основних перевізників російської нафти до різних країн, включаючи Індію та Кубу, забезпечуючи основне джерело фінансування для росії.

- На сайті SUN Ship Management зазначено, що вона «належить громадянам ОАЕ та росії, управляється транснаціональними корпораціями».

4. У 10-му пакеті санкцій Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про розміщені в них активи центрального банку росії.

- Фактично це перший крок на шляху до вилучення цих коштів на користь України.

- Європейська комісія також запропонувала посилити зобов'язання щодо звітності про заморожені активи, пов'язані з російськими компаніями та фізичними особами, які перебувають під санкціями.

- За недостовірну звітність або ухилення від неї пропонується запровадити штрафи – до 50 000 євро для фізичних осіб та 10% річного обороту для юридичних осіб.

- Також у рамках пакету пропонується запровадити повну заборону на транзит товарів через росію.

5. Десятий пакет санкцій проти росії передбачає торгові обмеження на суму 11 млрд євро, повідомила Урсула фон дер Ляйєн.

- Єврокомісія пропонує заборонити постачання до росії електроніки, необхідної для виробництва дронів та гелікоптерів, а також запровадити нові санкції проти Ірану.

6. Росія збільшила експорт ядерного палива.

- Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт збільшився, що збільшило доходи кремля та зміцнило його вплив на нове покоління глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо галузі.

- Продажі російського ядерного палива та технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році.

- Закупівлі країн-членів ЄС досягли найвищого рівня за три роки.  

- Росатом постачає приблизно п'яту частину збагаченого урану, необхідного для 92 реакторів у США.

- Країни-члени НАТО, включаючи Болгарію, Чехію, Угорщину та Словаччину, продовжували закуповувати паливо Росатома минулого року на тлі закликів України припинити торгівлю.

7. У росію припиняють постачання «Віагри».

- Його експортувала до росії американська біофармацевтична компанія "Віатріс".

- Постачання «Віагри» у формі таблеток до росії компанія припинила ще 2022 року.  

- У рф її препарат не виробляється.