Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.06.2023

1. Майже 2 трлн рублів російських активів вивели інвестори до Казахстану за 2022 рік.

- 2021 року в казахський депозитарій перевели у 12 разів менше коштів.

2. росія збирається ухвалити закон, який дозволить державі заволодіти західними активами в країні та ускладнить відхід цих компаній.

- Даний крок є заходом у відповідь на санкції США та Європи і частиною підходу "батога і пряника", спрямованого на покарання західних країн, що захоплюють російські активи, і заохочення тих, хто дотримується правил кремля.

- Законодавство надасть російській державі пріоритетне право купувати будь-які західні активи, виставлені на продаж, зі "значною знижкою", щоб продати надалі з більшим прибутком.

- Також новий закон вимагатиме, щоб нові власники розмістили 20% акцій активів на російському фондовому ринку.

- Ця новина викликала занепокоєння серед західних інвесторів, а аналітики пророкують, що націоналізація стане неминучою – це лише питання часу.  

- Згідно з діючими критеріями, західні компанії повинні надати російським покупцям знижку у розмірі не менше 50% вартості активу і зробити "добровільний" внесок до бюджету в розмірі від 5 до 10% від ціни угоди.

3. Росія попросила більше 12 країн не включати її до «чорного списку» FATF.

- росія звернулася до більш ніж 12 країн, включаючи Саудівську Аравію, Туреччину, Мексику та ОАЕ, з проханням не вводити проти неї додаткових обмежень з боку FATF (Групи розробки фінансових заходів для боротьби з відмиванням грошей).  

- Рішення про включення росії до «чорних» або «сірих» списків FATF може бути прийняте на засіданні Групи 19-23 червня.

- кремль попередив країни, що включення до списку FATF призведе до подорожчання та ускладнення подальшого ведення бізнесу.

- Так, згідно з розрахунками, представленими в документах для офіційних осіб Туреччини та ОАЕ, втрати у торгівлі та інвестиціях цих двох країн становитимуть майже 1% від їхнього валового внутрішнього продукту.

- росія також направила особисті звернення до низки країн, у яких перерахувала конкретні проблеми, з якими вони зіткнуться після вирішення FATF, серед яких – скорочення обсягів двосторонньої торгівлі, заморожування інвестпроектів та скорочення потоку туристів.

4. Європарламент назвав терактом підрив греблі Каховської ГЕС та засудив дії рф.

5. Керівництво швейцарського банку UBS заборонило співробітникам поглиненого ним Credit Suisse залучати нових клієнтів із росії, білорусі та інших країн «з високим рівнем ризику».

- Співробітникам заборонено приймати та обслуговувати російських клієнтів, щоб «обмежити ризик відмивання грошей, хабарництва та корупції».

- Високий рівень ризику у цій сфері присвоєно росії та ще 27 країнам (серед них — Білорусь, Афганістан, Ірак, Косово та Таджикистан).

6. Американські оператори атомних електростанцій скоротили купівлю уранової сировини з росії в 2022 році на 24% рік до року, до 4,78 млн фунтів U3O8-еквівалента.

- Зниження поставок могло бути пов'язане з різким зростанням цін та специфікою графіків відвантажень за довгостроковими контрактами.

- Торік вартість урану зростала рекордними темпами: для американських споживачів середньозважена ціна зросла на 15% рік до року, до $39,08 за фунт U3O8, що стало максимальним показником із 2016 року.  

- Причому російська продукція подорожчала одразу на 55% до $35,2 за фунт U3O8. Це змусило США загалом знизити закупівлі на 13%.

- Росія продовжує постачання послуг зі збагачення урану для американських АЕС.

- Через геополітичні ризики західні покупці намагаються уникнути російських поставок, але цьому заважає те, що існуючі переробні потужності вже повністю завантажені.

7. Австрійська компанія Swarovski повністю згорнула свій російський бізнес, повідомив генеральний директор Swarovski Алексіс Назарда.

8. Іспанія відмовилася видавати візи молодіжній збірній росії з боротьби (до 20 років), а також фахівцям команди для участі у чемпіонаті Європи, який пройде у місті Сантьяго-де-Компостела. Чемпіонат пройде з 26 червня до 2 липня.